گروه بین‌الملل: نتایج بررسی‌هایی که دیروز، دوشنبه منتشر شد حکایت از آن دارد که تولیدات صنعتی چین و ژاپن پس از ماه‌ها کاهش، سرانجام در ماه ژوئن روند رشد خود را آغاز کرد، اما افت شدید فعالیت کسب‌و‌کارهای فرانسوی موجب افت فعالیت‌های حوزه یورو شد. به گزارش رویترز، راهکارهای هدفمند محرک اقتصادی پکن و بهبود بازار کار ژاپن موجب تقویت تقاضای داخلی در این دو اقتصاد بزرگ آسیایی شد، اما فاصله زیاد بین دو اقتصاد بزرگ حوزه پول واحد اروپا، یورو، همچنان باقی مانده است. آلمان و فرانسه باز هم مسیرهای متفاوتی را طی کرده‌اند، البته با گام‌هایی کندتر از ماه گذشته. در ماه ژوئن، بخش خصوصی فرانسه با سریع‌ترین نرخ چهار ماه گذشته کوچک شد.

جسیکا هیندز، از مرکز کپیتال اکونومیز می‌گوید: «احیای اقتصادی آنقدر که مورد انتظار مردم بود، محقق نشده است. واگرایی اقتصاد‌های آلمان و فرانسه پررنگ شده است و این واقعا یک نگرانی است.» شاخص خرید مدیران مارکیت کامپوزیت که بر اساس نظرسنجی از هزاران شرکت فعال در سراسر ۱۸ کشور حوزه یورو به‌دست می‌آید و شاخص خوبی برای رشد اقتصادی است، از رقم ۵/۵۳ در ماه مه به ۸/۵۲ در ماه ژوئن رسیده است. این رقم خیلی کمتر از رقم ۵/۵۳ درصد است که در نظرسنجی رویترز مورد اجماع قرار گرفته بود و با کمترین پیش‌بینی‌ها همخوانی دارد. آلمان، بزرگ‌ترین اقتصاد اروپا همچنان موتور محرکه اقتصاد این قاره است، اما شاخص خرید مدیران آن هم از ۶/۵۵ به ۲/۵۴ کاهش یافته است. این در شرایطی است که این شاخص در فرانسه از ۳/۴۹ به ۰/۴۸ رسیده که کمترین خوانش از ماه فوریه تاکنون است.

نرخ تورم حوزه یورو در ماه مه به تنها ۵/۰ درصد رسید و این موضوع بانک مرکزی اروپا را تشویق کرد که نرخ بهره را کاهش دهد و وام‌های درازمدت جدیدی را ارائه کند تا به وام‌دهی به شرکت‌های حوزه یورو رونق بخشد. در چین، دولت طی ماه‌های اخیر از مجموعه‌ای از راهکارها پرده برداشت تا رشد اقتصادی را افزایش دهد چون رشد اقتصادی این دومین اقتصاد بزرگ جهان در فصل نخست سال میلادی جاری به پایین‌ترین حد ۱۸ ماهه خود رسیده بود. شاخص خرید مدیران ژاپن هم در ماه ژوئن به ۱/۵۱ رسید. این رقم در آخرین خوانش؛ یعنی ماه مه، ۹/۴۹ بود. این افزایش نخستین افزایش طی سه ماه گذشته است. شاخص سفارش‌های جدید ژاپن از ۶/۴۹ به ۰/۵۲ جهش یافته است که این نشان‌دهنده آن است که مصرف‌کنندگان نسبت به افزایش مالیات فروش که در روز یکم ماه آوریل به تصویب رسید بی‌تفاوت بوده‌اند چون تقاضای زیاد برای نیروی کار موجب افزایش دستمزدها شد؛ اما تقاضای خارجی برای تولیدات چین و ژاپن همچنان به طرز نگران‌کننده‌ای ضعیف ماند چون نشان داد که ایالات‌متحده و اروپا به حد انتظارات احیا نشده‌اند و این به آن معناست که چین و ژاپن نمی‌توانند برای دستیابی به رشد اقتصادی، به صادرات تکیه کنند.