گروه بین‌الملل- با گذشت ۳۰ روز از درخواست سوریه برای پیوستن به کنوانسیون منع استفاده از سلاح‌های شیمیایی، روند قانونی عضویت سوریه در این کنوانسیون به پایان رسید و سوریه رسما به این کنوانسیون پیوست. به گزارش «ایسنا»، به نقل از شبکه خبری روسیه الیوم، در شرایطی که ۳۰ روز از درخواست سوریه برای پیوستن به کنوانسیون منع استفاده از سلاح‌های شیمیایی در تاریخ ۱۴ سپتامبر می‌گذرد، منابع آگاه از اتمام روند قانونی این درخواست خبر دادند و اعلام کردند که سوریه رسما به کنوانسیون منع استفاده از سلاح‌های شیمیایی پیوست.

مقامات دمشق پس از آنکه بازرسان سازمان ملل اعلام کردند از سلاح‌های شیمیایی در این کشور استفاده شده است همکاری خود با سازمان ملل را در زمینه امحای سلاح‌های شیمیایی آغاز کردند.

در حال حاضر تیمی ۶۰ نفره از بازرسان سازمان منع استفاده از سلاح‌های شیمیایی و سازمان ملل عملیات امحای سلاح‌های شیمیایی سوریه به این کشور اعزام شده و در حال فعالیت است.

به گزارش بی‌بی‌سی، احمد اوزوم‌جو رییس سازمان منع تسلیحات شیمیایی در مورد دسترسی به سایت‌هایی که در مناطقی تحت کنترل شورشیان قرار دارد اظهار نگرانی کرد و از تمام گروه‌های درگیر در سوریه خواست تا برای نابودی سلاح‌های شیمیایی همکاری کنند.

اوزوم‌جو که در اولین مصاحبه پس از اعطای جایزه صلح نوبل به این سازمان شرکت کرده بود به بی‌بی‌سی گفت: امیدوار است جایزه هفته پیش به پیشبرد ماموریت سازمان کمک کند: «این تقویت روحی بسیار بزرگی بود.»

«آنها در شرایط بسیار دشواری کار می‌کنند. دادن این جایزه نشان می‌دهد نه فقط کاری که این سازمان در ۱۶ سال گذشته انجام داده بلکه کاری هم که در سوریه در پیش دارد، به رسمیت شناخته شده است.»

«و البته انتظارها هم زیاد است.»

اما رییس این سازمان درباره دسترسی به بعضی سایت‌های شیمیایی که در مناطق تحت کنترل شورشیان قرار دارند اظهار نگرانی کرد و گفت: کارشناسان این سازمان در شرایط «بسیار دشواری» کار می‌کنند. ۶۰ کارشناس سازمان ملل و سازمان منع تسلیحات شیمیایی از دو هفته پیش در دمشق پایتخت سوریه مستقر شده‌اند و به طور مرتب از سایت‌های شیمیایی سوریه بازدید می‌کنند، اما جزئیات این بازدیدها محرمانه است.

به گفته اوزوم‌جو مقامات سوری با این سازمان همکاری و امکان دسترسی به سایت‌های شیمیایی را فراهم کرده‌اند.

اوزوم جو گفت: کارشناسان این سازمان خود تصمیم می گیرند به چه سایتی بروند و تا به حال به پنج سایت از بیست سایت شیمیایی دسترسی داشته‌اند؛ اما او نگران سایت‌هایی است که در منطقه تحت کنترل شورشیان قرار دارند.

«گاهی این سایت‌ها هر روز دست به دست می‌شوند، به همین دلیل هم ما از تمام گروه‌های درگیر خواسته‌ایم کمک و همکاری کنند و ماموریت ما را از این که هست سخت‌تر نکنند. این کار به اندازه کافی دشوار است.»

اوزوم‌جو گفت: گلوله‌های خمپاره به نزدیکی هتل محل اقامت کارشناسان این سازمان اصابت کرده است و تبادل آتش در فاصله ای نه چندان دور از آنها ادامه دارد.

سازمان منع تسلیحات شیمیایی که مقر آن در لاهه هلند است در ۱۹۹۷ برای پیشبرد معاهده منع سلاح‌های شیمیایی تاسیس شده و این نخستین باری است که در منطقه جنگی فعالیت می‌کند.

۱۸۹ کشور دنیا عضو این سازمان هستند و وظیفه پانصد نفر کارمند آن شناسایی و نابودی تمام سلاح‌های شیمیایی موجود در دنیا است.

بر اساس قطعنامه سازمان ملل تجهیزات تولید سلاح شیمیایی در سوریه باید تا پانزده روز دیگر و ذخیره گازهای شیمیایی تا نیمه سال ۲۰۱۴ کاملا منهدم شوند.

این قطعنامه پس از آن صادر شد که در درگیری‌های دولت سوریه با مخالفان از سلاح شیمیایی استفاده شد و این اعتراض شدید جامعه بین‌المللی را برانگیخت.

بر اساس گزارش بازرسان سازمان ملل روز سی‌ام مرداد در غوطه در نزدیکی دمشق از گاز سارین استفاده شد که صدها نفر را کشت.

پس از آن، بر اساس توافقی که بین آمریکا و روسیه صورت گرفت حکومت سوریه اطلاعات مربوط به سلاح‌های شیمیایی خود را در اختیار این سازمان قرار داد و از دولت سوریه خواسته شد تا عهدنامه ممنوعیت سلاح‌های شیمیایی بپیوندد.

به گزارش «ایسنا»،‌ به نقل از سایت اینترنتی النشره،‌ بشار اسد، رییس‌جمهوری سوریه تاکید کرد: دوران استفاده از سلاح‌های شیمیایی به سه دلیل به سر آمده است: نخست آنکه قدرت موشکی سوریه امروز بسیار تقویت شده و سوریه قادر است از نخستین لحظه آغاز جنگ از این نیروی خود استفاده کند، لذا ضرورت استفاده از سلاح شیمیایی که پیش‌تر به عنوان آخرین گزینه برای مقابله زرادخانه‌های هسته‌ای دشمن از آن استفاده می‌شد، پایان یافته است. دوم آنکه در دو دهه گذشته در خصوص راه‌های جلوگیری از پیامدهای سلاح‌های شیمیایی و بی‌اثر کردن آن پیشرفت‌های بسیاری به دست آمده و دلیل آخر نیز جنگ داخلی در سوریه است.

رییس‌جمهوری سوریه در مصاحبه با روزنامه الاخبار لبنان تصریح کرد که کشورش در سال ۱۹۹۷ به ساخت سلاح‌های شیمیایی پایان داد و به جای این سلاح‌ها، تولید و ارتقای سلاح‌های متعارف و معمول را در دستور کار قرار داد.

اسد با اشاره به اعطای جایزه صلح نوبل به سازمان منع استفاده از سلاح‌های شیمیایی به شوخی گفت: این جایزه باید به من

داده می‌شد.

اسد خاطرنشان کرد: سوریه پایه‌ توان نظامی خود را براساس قدرت موشکی خود بنیان نهاد که این امر برای حمله به فرودگاهای اسرائیل و فلج کردن آنها کافی است. (توانایی ارتش اسرائیل در نیروی هوایی آن نهفته است).

اسد درباره سلاح‌های شیمیایی نیز گفت: هیچ شکی وجود ندارد که تحویل دادن سلاح‌های شیمیایی سوریه ضررهای معنوی و سیاسی به دنبال داشت.

بشار اسد اظهار کرد که به نظر وی نشست ژنو ۲ برگزار نخواهد شد، هرچند در ماه نوامبر زمانی را برای برگزاری آن تعیین کرده‌اند و شاید این امر فقط بنا به خواسته‌ روسیه که می‌خواست جنگ را از سوریه دور کند، صورت گرفت.

بشار اسد تاکید کرد: سوریه هیچ مشکلی برای حضور در کنفرنس ژنو ندارد. درخواست دمشق مشخص و بر ۲ پایه استوار شده است: نخست برگزاری انتخابات و دوم پایان حمایت از تروریست‌ها. درخواست نخست با موافقت با هر گزینه‌ای است که در انتخابات بر آن تاکید شود و رییس‌جمهوری آتی تعیین می‌شود؛ مساله دوم نیز پایان جنگ است.

وی خاطرنشان کرد: مشکل غرب در این امر نهفته است که گروهی که از آنها برای مذاکرات حمایت می‌کند، دچار چند دستگی هستند و عملا کنترلی بر اوضاع ندارند. کار ارتش آزاد سوریه به سر آمده است. اعضای آن یا برای پیوستن به گروه‌های تندرو یا برای ملحق شدن به نظام از آن گروه جدا شده‌اند و برخی از آنها اکنون در کنار ارتش سوریه می‌جنگند. از میان حامیان غربی و کشورهای حوزه خلیج فارس ارتش آزاد سوریه تنها تروریست‌ها باقی مانده‌اند و آن هیچ جایگاهی در ژنو ندارند.

رییس‌جمهوری سوریه عنوان کرد: مشکل از سوی طرف دیگر به ویژه غرب است. کسانی که غرب می‌خواهد آنها را در ژنو مشارکت دهد. در حقیقت هیچ کنترلی بر تحولات میدانی ندارند و کسانی که مناطقی را اشغال کرده‌اند غرب با آنها کاری ندارد.

وی این نکته را یادآور شد که اخضرالابراهیمی، فرستاده مشترک سازمان ملل و اتحادیه عرب به سوریه نزد وی آمد و تاکید کرد که براساس برآوردهای آمریکا ۲۰۰۰ گروه مسلح در سوریه وجود دارد.

بشار اسد ادامه داد: الابراهیمی به من گفت ۱۲۰۰ گروه در سوریه هستند، چه کسی می‌تواند بر این گروه‌ها کنترل داشته باشد و ضمانت دهد که آنها هر توافق سیاسی را اجرا می‌کنند.

اسد گفت: هیچ مسوولی از کشورهای عربی برای میانجی گری یا ارائه یک طرح عربی با ما تماس نگرفت، آنها همواره انعکاس و پژواک «سرور غربی‌شان» هستند. کشورهای عربی می‌گویند که غرب در تعامل با آنها در مقایسه با برخی از کشورهای عربی بهتر عمل می‌کند و ارجحیت دارد.

وی ادامه داد: کوفی عنان، فرستاده سابق سازمان ملل و اتحادیه عرب در امور سوریه شخصی شریف بود و استعفا داد، اما دیگر همکاران عربی‌اش این کار را نکردند.

وی با تاکید بر وابستگی کشورهای عربی به سوریه اعلام کرد: این امر ارتباطی با اتحادیه عرب ندارد و چارچوب عملی، ظاهری و چگونگی آن در آینده مشخص خواهد شد.