توافق آمریکا و روسیه برای صدور قطعنامه درباره سوریه
عکس: AFP گروه بین‌الملل- پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد روز پنج‌شنبه در نشستی که پشت درهای بسته برگزار شد بر سر قطعنامه سوریه که در آن از این کشور خواسته می‌شود سلاح‌های شیمیایی خود را منهدم کند، به توافق رسیدند.
به گزارش دویچه‌وله، این قطعنامه از دولت سوریه می‌خواهد، همه ذخایر سلاح‌های شیمیایی خود را از بین ببرد و به بازرسان اجازه دسترسی آزاد به این ذخایر را بدهد.
به گفته سامانتا پاور، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد، این قطعنامه قرار بود شامگاه جمعه (۲۷ سپتامبر) برای رای‌گیری به شورای امنیت برود.
دیپلمات‌های سازمان ملل متحد در همین‌باره گفتند که قرار بود ساعت ۸ دیشب - جمعه شب- به وقت نیویورک، شورای امنیت سازمان ملل متحد با تشکیل نشستی درباره پیش‌نویس این قطعنامه صحبت کند. مسکو و واشنگتن پیش از دیدار روز پنج‌شنبه خود بر سر متن و محتوای قطعنامه اختلاف نظر داشتند.
آمریکا با حمایت فرانسه و بریتانیا تلاش کرده‌است قطعنامه‌ای را در شورای امنیت به تصویب برساند که شامل تهدید نظامی سوریه باشد.
روز پنج‌شنبه پاور در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی توییتر نوشت: «با روسیه توافق شد که قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل به طور قانونی سوریه را ملزم به تحویل تسلیحات شیمیایی‌اش کند. تسلیحاتی که (بنابر ادعای پاور) علیه مردم خودش به کار گرفت.»
پاور افزود که در این قطعنامه آمده‌است استفاده سوریه از تسلیحات شیمیایی تهدید صلح و امنیت بین‌المللی است و این قطعنامه عرف جدیدی را علیه استفاده از تسلیحات شیمیایی در جهان ایجاد می‌کند.
نماینده بریتانیا در سازمان ملل متحد نیز این قطعنامه پیشنهادی را الزام‌آور و قابل اجرا توصیف کرده‌است.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، توافق با آمریکا را تایید کرده‌است. با این همه او تاکید کرده‌است که بر اساس آن، استفاده از زور طبق ماده هفت منشور شورای امنیت بلافاصله نخواهد بود.
برای استفاده از اقدام نظامی علیه سوریه، به تصویب قطعنامه دیگری در شورای امنیت نیاز خواهد بود. با این همه یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا این توافق را یک موفقیت بزرگ دانسته‌است.
به گفته این مقام که به شرط منتشر نشدن نامش صحبت کرده در متن این قطعنامه به طور صریح آمده‌است که عمل نکردن بشار اسد به مندرجات آن، تبعاتی خواهد داشت.
واشنگتن در پی حمله شیمیایی علیه گروهی از شهروندان سوریه، بشار اسد را تهدید به حمله نظامی کرد.
گزارش سازمان ملل متحد درباره این حمله نشان می‌دهد در حمله‌ای که با استفاده از راکت با کلاهک شیمیایی انجام گرفته از گاز اعصاب استفاده شده‌است.
قدرت‌های غربی حاضر در شورای امنیت از بسیاری درخواست‌های اولیه خود در قطعنامه صرفنظر کردند تا بتوانند موافقت روسیه را به دست بیاورند.
نمایندگان ‌آمریکا، روسیه، فرانسه و بریتانیا در همین‌باره به خبرنگاران گفتند که بعد از رای‌گیری در شورای امنیت، زمینه برای شورای اجرایی سازمان منع سلاح‌های شیمیایی (OPCW) در لاهه هلند فراهم خواهد شد تا با تصویب برنامه‌ای اقدام به نابودی ذخایر گازهای سمی سوریه بکند.
توافق روسیه با تصویب قطعنامه سوریه پایانی بر بن‌بست دو سال و نیمه در شورای امنیت به شمار می‌رود. روسیه اصلی‌ترین حامی حکومت بشار اسد، رییس‌جمهوری سوریه است. چین نیز که بارها مانع تصویب قطعنامه‌ای علیه سوریه شده بود این بار از این قطعنامه حمایت کرده‌است.
قطعنامه سوریه که توسط آمریکا، ‌بریتانیا و فرانسه ارائه شده در روزهای گذشته با مخالفت روسیه روبه‌رو شده‌ بود. با این همه تغییر در جزئیات آن باعث شد که سرانجام روسیه با آن موافقت کند.
اصلی‌ترین موضوع مورد مخالفت روسیه، تاکید بر بند هفتم منشور سازمان ملل متحد و امکان توسل به زور در قطعنامه علیه رژیم سوریه بود.
به موجب این بند، استفاده از تحریم و اقدام نظامی علیه کشورهایی که صلح جهانی را تهدید می‌کنند مجاز است. با این همه آسوشیتدپرس می‌‌نویسد که اجرای این بند از منشور سازمان ملل، نیازمند مصوبه شورای امنیت نیست و در صورتی که سوریه به تعهدات خود عمل نکند این بند مطرح خواهد شد.
قطعنامه سوریه به دنبال واکنش‌های شدید بین‌المللی به حمله شیمیایی ۲۱ اوت - سی‌ام مرداد- به مناطق مسکونی حومه دمشق و کشته شدن بیش از ۱۴۰۰ نفر تصویب
می‌‌شود.
سازمان ملل متحد بر اساس گزارش تحقیقی بازرسان خود در سوریه اعلام کرد که این حمله با گاز سارین انجام گرفته و در آن از موشک‌هایی با کلاهک شیمیایی استفاده شده‌است.
آمریکا ادعا می‌کند که شک ندارد حمله ۲۱ اوت توسط رژیم سوریه انجام شده‌است. سوریه این اتهام را رد کرده‌است؛ اما می‌گوید با سازمان ملل متحد بر سر انهدام ذخایر شیمیایی خود همکاری خواهد کرد.

کاهش قیمت نفت
همزمان و در پی توافق‌های جدید میان اعضای دائمی شورای امنیت برای مقابله با استفاده از سلاح شیمیایی در سوریه، روزجمعه قیمت نفت کاهش یافت.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس قیمت نفت برنت به عنوان شاخص قیمت نفت به ۱۰۲ دلار و ۴۶ سنت کاهش یافت. توافق قدرت‌های جهان بر سر پیش‌نویس قطعنامه شورای امنیت موجب شد تا مساله احتمال وقوع جنگ در خاورمیانه کمتر به نظر برسد. احتمال حمله آمریکا به سوریه در چند هفته اخیر موجب شده بود تا قیمت نفت افزایش یابد.