فشار نهایی بر مذاکرات تجارت آزاد

گروه بین‌الملل- پاسکال لامی، مدیر کل سازمان تجارت جهانی از کشورهای عضو این سازمان خواست که فشار نهایی را برای به ثمر رساندن مذاکرات دور دوحه وارد کنند. لامی که در جمع فعالان اقتصادی حاضر در حاشیه اجلاس اعضای اپک در سیدنی سخن می‌گفت با اشاره به این مطلب که مذاکرات بیش از آنچه تصور می‌شد به طول انجامیده است، گفت: مذاکرات تجارت آزاد دور دوحه بیش از این نباید در بن‌بست باقی بماند چرا که این مساله به سود هیچ یک از کشورهای عضو سازمان تجارت جهانی نیست. به گزارش سی‌ان‌ان پاسکال لامی که به عنوان مهمان ویژه در اجلاس سران اپک حضور پیدا کرده است، گفت: من خوشبین هستم که اگر ما واقعا بخواهیم که این مذاکرات نتیجه بدهد، قطعا به نتیجه دلخواه خواهیم رسید اما این مساله مستلزم ورود یک انرژی جدید به مذاکرات است.

مذاکرات دور دوحه که در سال ۲۰۰۱ آغاز شد در ژوئن پارسال متوقف شد. دلیل اصلی توقف مذاکرات نیز اختلاف‌نظر کشورهای ثروتمند و فقیر در میزان پرداخت یارانه‌های کشاورزی و تعرفه واردات کالاهای صنعتی به کشورهای فقیر است. پس از توقف مذاکرات در ژوئن سال ۲۰۰۶ تاکنو چهار دور مذاکره غیررسمی صورت گرفته است. اما هیچ یک از آنها نتوانسته موجب راه‌اندازی مجدد مذاکرات شود. به عقیده برخی تحلیلگران شکاف اقتصادی و تجاری بین برخی اعضای WTO به قدری زیاد است که عملا امکان رسیدن به یک توافق پایدار را غیرممکن می‌کند. قرارداد تجارت آزاد در حالی رسمیت پیدا می‌کند که تمامی ۱۵۱عضو این سازمان آن را امضا کنند. در میان مخالفان امضای این قرارداد فرانسه بیش از هر کشور دیگری با امضای قرارداد دور دوحه مخالفت کرده است. فرانسه بالاترین میزان یارانه‌های کشاورزی را در سطح اروپا پرداخت می‌کند و قطع این یارانه‌ها زمینه نارضایتی کشاورزان را فراهم خواهد کرد.

در همین حال پاسکال لامی در جمع بازرگانان عضو اپک خواستار بازگشت کشورهای اصلی به طرح اتحادیه اروپا شد. پیتر ماندلسون، کمیسر تجاری اروپا چندی قبل طرحی را ارائه داد که براساس آن میزان یارانه‌‌های کشاورزی در آمریکا ۸۰درصد کاهش پیدا می‌کرد و در مقابل اتحادیه اروپا نیز ۵۰درصد تعرفه واردات محصولات کشاورزی از آمریکا را حذف می‌کرد. این طرح تاکنون با استقبال مقامات تجاری آمریکا روبه‌رو نشده است.