گروه بین‌الملل- وزرای خارجه مصر و اردن دیروز رسما برای اولین‌بار از زمان تشکیل اسرائیل با هیات‌ اسرائیلی در بیت‌المقدس دیدار کردند.

به گزارش رویتر از بیت‌المقدس، وزرای خارجه این دو کشور که در قالب هیات نمایندگی ۲۲ کشور عضو اتحادیه عرب به دیدار هیات‌اسرائیلی رفتند، قرار است درباره جزئیات طرح صلح خاورمیانه پیشنهادی اتحادیه عرب با یکدیگر گفت‌وگو و مذاکره کنند. طرح صلح اتحادیه عرب، شناسایی کامل اسرائیل را به ازای بازگرداندن کل سرزمین‌های اشغالی در سال ۱۹۶۷ را در نظر دارد.

عبدا... خطیب، وزیر خارجه اردن در کنفرانس خبری با شیمون پرز، رییس‌جمهور اسرائیل گفت، ما از طرف نیمی از کل کشورهای منطقه دست آشتی دراز می‌کنیم و امیدوار هستیم بتوانیم حرکت مثبتی ایجاد کنیم تا مذاکرات میان اسرائیل با فلسطین و جهان عرب مثمرثمر بوده و نتیجه‌ای روشن از آن حاصل شود.

عبدا... قیمت وزیرخارجه مصر که تاکید زیادی دارد که اسرائیل باید پیشنهادات طرح صلح اتحادیه عرب را در نظر بگیرد، گفت امیدوار هستیم وقتی برمی‌گردیم، پاسخ اسرائیل را بتوانیم به اتحادیه عرب ببریم و نیز امیدواریم پاسخ آنها مثبت باشد. این ملاقات که یک روز پس از سفر تونی بلر نخست‌وزیر سابق بریتانیا به خاورمیانه صورت گرفت، بخشی از تلاش‌های دیپلماتیک غرب و جهان عرب برای حل موضوع صلح خاورمیانه پس از هفت سال تعلیق است.

مصر واردن هر یک پیمان‌های صلح جداگانه با اسرائیل دارند و پیش از این روسای‌جمهور آنها با مقامات اسرائیلی دیدار کردند اما این ملاقات‌ها به نمایندگی از اتحادیه عرب که به لحاظ سنتی خصومت و دشمنی دیرینه با اسرائیل دارد، نبوده است. به همین دلیل سخنگوی وزارت خارجه اسرائیل این دیدار را دیداری تاریخی نامید.

وی گفت، این اولین بار است که یک هیات از طرف اتحادیه عرب به اسرائیل آمده است. در گذشته اتحادیه عرب همواره با مذاکره با اسرائیل و عادی‌سازی روابط مخالفت کرده است.

اتحادیه عرب از اسرائیل خواسته است تا درباره طرح صلح همه‌جانبه‌ای که این اتحادیه پیشنهاد می‌کند، مذاکره کنند.

طرح صلح اتحادیه عرب، صلحی همه جانبه در منطقه به ازای استرداد سرزمین‌هایی است که اسرائیل طی جنگ ۱۹۶۷ اشغال کرده است. اسرائیل یک بار در سال ۲۰۰۲ وقتی عربستان سعودی طرح را پیشنهاد کرد، آن را رد کرد اما وقتی کشورهای عربی مجددا در ماه مارس آن را پیشنهاد کردند، پذیرفت تا درباره آن مذاکره کند.

تحلیلگران دلیل پذیرش آن را محدود کردن نفوذ ایران و کاستن از نفوذ این کشوردر منطقه می‌دانند.