التماس به اوپک

گروه بین‌الملل- نفت برنت دریای شمال که در آغاز سال ۲۰۰۷ میلادی روی ۵۹دلار ایستاده بود اکنون تنها ۲سنت با ۷۸دلار فاصله دارد.

و بهای سبد نفتی اوپک نیز به رکورد بی‌سابقه ۷۳دلار رسیده است. بسیاری از تحلیلگران عقیده دارند که اکنون کار از زنگ خطر گذشته و به خود خطر رسیده است.

بار دیگر صنایع بزرگ جهان نفت گران می‌خرند و این مساله سبب افزایش تورم جهانی خواهد شد. سازمان بین‌المللی انرژی که اکنون بیش از هر زمان دیگری نسبت به خطرات نفت گران هشدار می‌دهد یک بار دیگر از اوپک درخواست کرد تا حجم عرضه خود را افزایش دهد. این سومین بار از آغاز روند افزایش قیمت نفت در ماه آوریل است که آژانس بین‌المللی انرژی از اوپک می‌خواهد که سقف عرضه نفت خام خود را بالا ببرد.

میانگین افزایش تقاضای نفت خام از آغاز سال تاکنون ۵/۱میلیون بشکه بوده است.

در حالی که اوپک از اکتبر گذشته تاکنون یک میلیون بشکه از میزان عرضه خود را کاسته است. اوپک پارسال و امسال طی دو مرحله ۷/۱میلیون بشکه کاهش عرضه را تصویب کرد.

سازمان بین‌المللی انرژی هفته گذشته از اوپک درخواست کرد که از ادامه کاهش عرضه به منظور رسیدن به ۷/۱میلیون بشکه خودداری کند. اگرچه اوپک تنها تولیدکننده نفت جهان نیست اما منسجم‌ترین گروه تولیدکننده نفت جهان است که به اعتقاد تحلیلگران توانایی دارد در شرایط کنونی مازاد عرضه مورد نیاز بازار را تامین کند. با این حال در مقابل درخواست‌های مکرر سازمان بین‌المللی انرژی اوپک تاکنون سکوت اختیار کرده‌اند.

تا آنجا که آنتونی نونان تحلیلگر بازار نفت در گفت‌وگو با رویترز عنوان می‌کند که هیچ چشم‌اندازی برای افزایش تولید اوپک وجود ندارد. این گفته برای بازارهای نفت و واردکنندگان این کالای استراتژیک یک ضربه به حساب می‌آید. چرا که افزایش تقاضا برای فرآورده‌های نفتی روز‌به‌روز افزایش پیدا می‌کند.

اشاره مقامات و وزرای عضو اوپک نیز به همین مساله است. آنها عقیده دارند که رشد بهای نفت خام به دلیل افزایش تقاضا برای فرآورده‌های نفتی است و این که قدرت پالایشگاهی کشورهای صنعتی کاهش یافته و نمی‌توانند به این افزایش تقاضا پاسخ دهند.

اوپک بر این عقیده است که میزان مازاد عرضه در بازار به یک میلیون بشکه می‌رسد و به همین دلیل نباید نگران چگونگی عرضه نفت خام بود بلکه کشورهای صنعتی باید تلاش کنند که سطح تولید پالایشگاهی خود را به سطح سابق برسانند.

در همین حال آسوشیتدپرس گزارشی را منتشر کرد که نشان می‌دهد اعضای اوپک میل شدیدی به افزایش قیمت نفت خام دارد.

اوپک به عقیده برخی تحلیلگران ۹۰ دلار را هدف گرفته است. در صورتی که قیمت نفت به ۹۰ دلار برسد اوپک می‌تواند امیدوار باشد که نفتش را تا سطح ۸۵ دلار در هر بشکه به فروش رساند.

شاید این نهایت آرزوی اعضای اوپک باشد اما پیامدهای اقتصادی منفی به دنبال خواهد داشت که اعضای اوپک نیز از آن مصون نخواهند بود.

تحلیلگران عقیده دارند که اوپک برای رساندن نفت به ۹۰ دلار نیازی ندارد تلاشی انجام دهد. افزایش تقاضای نفت در سال ۲۰۰۸ که از سوی آژانس بین‌المللی انرژی ۲/۲میلیون بشکه در روز پیش‌بینی شده است خود به خود قیمت‌ها را به سمت بالا سوق می‌دهد.

کافی است که اوپک سقف عرضه را در سطح کنونی حفظ کند. با این حال تحلیلگران همگی بر این عقیده‌اند که این وضعیت به سود هیچ کس نیست.