دنیای اقتصاد- بورس اوراق بهادار نیویورک که به تازگی مراحل اجرایی ادغام با بورس واحد اروپا (یورونکست) را آغاز کرده است، دیروز اعلام کرد مذاکرات اولیه خود را برای ترکیب شدن با بورس اوراق بهادار توکیو آغاز کرده است.

ارزش جاری بورس توکیو ۶/۴تریلیون دلار آمریکا و ارزش جاری بورس نیویورک نیز ۴/۱۵تریلیون دلار است. ترکیب لیست شرکت‌های این دو بورس در کنار بورس یورونکست بزرگ‌ترین بورس جهان را پدید خواهد آورد. با امضای قرارداد اولیه همکاری بورس نیویورک و توکیو محقق شد

رویای تشکیل بورس بزرگ جهان

گروه بین‌الملل - بورس اوراق بهادار نیویورک که به تازگی مراحل اجرایی ادغام با بورس واحد اروپا، یورونکست، را آغاز کرده است دیروز اعلام کرد مذاکرات اولیه خود را برای ترکیب شدن با بورس اوراق بهادار توکیو آغاز کرده است.

جان تاین مدیرعامل بورس نیویورک دیروز در یک کنفرانس خبری با اعلام این مطلب گفت: قرارداد همکاری بین دو بورس نیویورک و توکیو عصر سه‌شنبه به امضای نمایندگان دو طرف رسید و به زودی مذاکره بر سر جزییات این همکاری آغاز خواهد شد. مدیرعامل بورس نیویورک با اشاره به اهمیت این ترکیب برای اقتصاد جهانی گفت: با آغاز به کار این بورس مشترک عملا رویای یک بازار مالی گسترده جهانی عملی خواهد شد و ما در این شرایط می‌توانیم به پیشرفت‌های بیشتری در زمینه بازارهای مالی فکر کنیم.

جان تاین در ادامه سخنان خود گفت در این همکاری تمامی شرایط و ویژگی‌های هر دو بازار بررسی شده است چرا که می‌دانیم این مساله برای رهبران بازارهای سهام دو طرف و شرکت‌های زیرمجموعه به چه میزان اهمیت دارد.

جان تاین مدیرعامل بورس نیویورک و تایزو نیشیمورو مدیرعامل بورس اوراق بهادار توکیو چندین بار در هفته‌های گذشته با یکدیگر ملاقات و جزییات این همکاری را بررسی کردند. آخرین دیدار این دو نفر در مجمع جهانی اقتصاد در داووس انجام گرفت.

بر اساس طرح اولیه این همکاری این دو بورس تلاش‌های گسترده‌ای را جهت راه‌اندازی یک سامانه معاملات اکترونیک مشترک آغاز خواهند کرد همچنین فهرست جدیدی از شرکت‌ها مطرح خواهد شد که این فهرست در تمامی بورس‌های یورونکست، توکیو و نیویورک قابل خرید و فروش است. بورس نیویورک اکنون علاقه شدیدی به بازارهای رو به گسترش آسیایی پیدا کرده است. این بورس هم‌اکنون در حال مذاکره با مقامات چینی برای راه‌اندازی دفاتر خود در این کشور و جذب شرکت‌های بزرگ چینی است.

اما این به معنی ادغام بورس نیویورک با بورس شانگهای نیست و به همین دلیل این موضوع با کارشکنی مقامات اقتصادی چین رو به رو شده است. همچنین کمیته بازاریابی بورس نیویورک طرحی را به هیات‌مدیره ارائه کرده است که بر اساس آن نیویورک ۵درصد از سهام بورس بمبئی را خریداری خواهد کرد. این طرح هنوز در مرحله مطالعه و امکان‌سنجی قرار دارد. اما تحلیل‌گران عقیده دارند با توجه به پتانسیل بالای اقتصادهای نوظهور آسیایی این امکان زیاد است که نیویورک این قرارداد را نیز به امضا برساند.

نیشیمورو مدیرعامل بورس توکیو در این زمینه به خبرگزاری بلومبرگ گفت: ما عقیده داریم که بورس توکیو با این قرارداد همکاری به جلو حرکت خواهد کرد و در این زمینه شاهد پیشرفت‌هایی در رونق بازار سهام خواهیم بود. بازسازی ساختارها برای این ترکیب از تابستان امسال آغاز خواهد شد و پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد که از سال ۲۰۰۹ میلادی بازار مشترک نیویورک - توکیو به روی عموم معامله‌گران باز خواهد شد. سابقه این همکاری به سال ۲۰۰۲ بازمی‌گردد و در آن زمان دو بورس نیویورک و توکیو موافقت کردند تا یک سامانه مشترک اطلاعات بورسی را راه‌اندازی کنند تا به این طریق به سیاست‌های تجاری بهتری دست پیدا کنند. همین مساله زمینه‌ساز ایجاد فکر همکاری گسترده‌تر و سرانجام ترکیب دو بورس جهانی شد. پس از رای موافق سهامداران بورس نیویورک و یورونکست به ادغام این دو بازار مالی عملا زمینه لازم برای پیوستن نیویورک به این دو بازار مالی ایجاد شد و هم‌اکنون رویای یک بازار متشکل‌ مالی جهانی که در آن از شرق تا غرب زمین قرار داشته باشد در آستانه تحقق قرار گرفته است.

به گزارش بلومبرگ ارزش جاری بورس توکیو ۶/۴تریلیون دلار آمریکا است. همچنین ارزش جاری بورس نیویورک نیز ۴/۱۵تریلیون دلار است. ترکیب لیست شرکت‌های این دو بورس در کنار بورس یورونکست بزرگ‌ترین بورس جهان را پدید خواهد آورد. پایگاه اینترنتی سی‌ان‌ان مالی در تحلیل این همکاری نوشت: بیش از ۵سال است که ضرورت این ادغام احساس می‌شود اما مشکلاتی که در این راه وجود داشت اجازه عملکرد سریع‌تر را نمی‌داد. جهان پس از یازده سپتامبر این فرصت را از بازارهای مالی گرفت که زودتر با یکدیگر ادغام شوند اما اکنون زمان این کار فرا رسیده است و مدیران بورس‌های جهانی نباید فرصت‌ها را بیش از این از دست بدهند. شرایط اقتصاد جهانی به گونه‌ای رقم خورده که جریان پول‌ها در جهان اکنون سمت شرق آسیا در حرکت است و این مساله‌ای است که بورس‌های اروپایی و آمریکایی را نگران کرده است ادغام با بورس‌های شرق آسیا این تهدید را می‌تواند به فرصت تبدیل کند. در صورتی که ترکیب و همکاری بورس‌های شرق و غرب به خوبی به پایان برسد دیگر در سرزمین معامله‌گران سهام خورشید غروب نخواهد کرد.

مدیر عامل بورس توکیو