پایان روزهای طلایی سال ۲۰۰۶ برای کشورهای نفتی
چشمانداز سقوط در بازار نفت - ۱۶ دی ۸۵
دنیای اقتصاد - در حالی که قیمت نفت در سال میلادی گذشته به مرز ۸۰دلار نیز رسیده بود، روند شش ماه اخیر و به ویژه سقوط بیسابقه دیروز بازار نفت به ۵۵دلار از پایان روزهای طلایی سال ۲۰۰۶ برای کشورهای نفتی خبر میدهد.بررسی روند نیمسال گذشته بازار نفت حاکی از آن است که ماهانه حدود ۳دلار از میانگین قیمت جهانی نفت کاسته شده و از متوسط ۳/۷۱دلار در ماه جولای (شروع نیمسال دوم ۲۰۰۶) به ۵/۵۵دلار در روز گذشته رسیده است. بازار جهانی نفت دیروز بزرگترین سقوط نفت طی دو سال اخیر را تجربه کرد و با این سقوط، قیمت نفت به سطح ۱۸ماه پیش بازگشت.این سقوط قیمت در حالی رخ داد که پیش از این تحلیلگران هشدار آن را داده بودند و کشورهای تولیدکننده نفت بهخصوص اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت، اوپک، قصد داشتند با اجرای مرحله دوم طرح کاهش تولید از سقوط قیمت نفت جلوگیری کنند. با یک سقوط ۹۰/۲ دلاری در روز جمعه
زنگها برای اوپک به صدا درآمدند
گروه بینالملل - بازارهای نفتی جهان دیروز بزرگترین سقوط نفت در ۲ سال اخیر را تجربه کردند.
این سقوط قیمت در حالی رخ داد که بیش از این تحلیلگران هشدار آن را داده بودند و کشورهای تولیدکننده نفت به خصوص اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت، اوپک، قصد داشتند با اجرای مرحله دوم طرح کاهش تولید از سقوط قیمت نفت جلوگیری کنند.
به گزارش پایگاه اینترنتی بورس نفت نیویورک دیروز هر بشکه نفت وست تگزاس اینترمدیت با کاهش ۹۰/۲ دلاری روبهرو شد که این سقوط قیمت یک روزه در دو سال اخیر بیسابقه بوده است.
با این کاهش قیمت دیروز هر بشکه نفت سبک و شیرین ایالات متحده آمریکا به قیمت ۴۳/۵۵ دلار خرید و فروش شد.
براساس این گزارش در مجموع دو روز پنجشنبه و جمعه نفت خام بیش از ۵ دلار کاهش قیمت داشته است که از این نظر نیز یک شگفتی در بازار نفت به حساب میآید.
روند کنونی بازار و غلبه عرضه بر تقاضا در این روزها حکایت از احتمال بسیار زیاد ادامه سقوط قیمتها در بازار نفت نیویورک دارد که میتواند تاثیر مشابهی بر دیگر بازارهای نفتی جهان بگذارد. نفت خام دیروز به پایینترین قیمت از ۱۵ ژوئن ۲۰۰۵ تاکنون رسید.
کاهش تحویل نفت به ذخایر استراتژیک ایالات متحده یکی از اصلیترین دلایل کاهش قیمت نفت در بازار نیویورک عنوان میشود. پیش از این دپارتمان انرژی ایالات متحده اعلام کرده بود از ابتدای ژانویه تحویل نفت به ذخایر استراتژیک را کاهش میدهد.
با شروع سال جدید دپارتمان انرژی در اولین گزارش خود اعلام کرد حجم ذخایر استراتژیک آمریکا در هفته آخر سال ۲۰۰۶ میلادی به میزان دو میلیون بشکه افزایش پیدا کرده است.
همچنین این سازمان در گزارش خود به شروع کاهش ذخیرهسازی نفت اشاره کرد. هر چند دپارتمان انرژی میزان کاهش ذخیرهسازی را اعلام نکرد اما برخی تحلیلگران از کاهش ۲۰۰هزار بشکهای خبر دادهاند.
همچنین اخبار گرم شدن هوا در ایالات متحده از گزارشهای موثر در بازار نفت بود که زمینه کاهش قیمتها را آماده کرد. معتدل شدن هوا در بسیاری از ایالتهای آمریکا در وسط فصل زمستان باعث شده تا میزان مصرف انواع سوخت از قبیل بنزین و نفت سیاه کاهش پیدا کند.
کاهش مصرف این محصولات افزایش ذخیرهسازی و اطمینان از تداوم عرضه را به دنبال داشته است.
براساس گزارش دپارتمان انرژی آمریکا مجموع ذخایر بنزین ایالات متحده در هفته آخر دسامبر به ۵میلیون و ۶۰۰هزار بشکه رسید. این میزان ۵/۱میلیون بشکه بیش از رقم مورد انتظار بوده است. گزارش این سازمان نشانگر آن است که وضعیت مشابهی برای گازوئیل، نفت کوره و نفت سفید نیز وجود دارد.
اولین هفته سال نو میلادی همواره هفتهای پرتقاضا برای انواع سوختها است اما گزارشهای جدید نشان میدهد میزان تقاضا برای نفت کوره در اولین هفته سال ۲۰۰۷ بیش از ۳۰درصد کمتر از سالهای قبل در همین هفته بوده است. چنین شرایطی اکنون تحلیلگران را نسبت به گرم شدن هوا خوشبین کرده است.
مرکز کنترل ریسک میتسوبیشی در تحلیل خود آورده است که با توجه به تقاضای فعلی و آهنگ افزایش عرضه کشورهای غیراوپک، چنانچه اتفاق ژئوپلتیک خاصی در جهان روی ندهد میتوان انتظار داشت قیمت نفت در ماههای مه و ژوئن تا ۴۵ دلار آمریکا نیز سقوط کند.یکی از عمدهترین مسائلی که بازار نفت اکنون با آن دست به گریبان است چگونگی اجرای تصمیم اوپک برای کاهش مجدد سقف تولید از روز اول فوریه آن هم به میزان ۵۰۰هزار بشکه است.
برخی تحلیلگران عقیده دارند که اوپک نمیتواند اعضای کوچک خود را در اجرای این تصمیم همراه کند چرا که آنها به این ترتیب بخش زیادی از تولید خود را از دست میدهند، اما وقایعی که دیروز در بازار نفت رخ داد برخی تحلیلگران را به این تحلیل رسانده که اوپک امکان دارد علاوه بر این کاهش در اجلاس ماه مارس خود باز هم کاهش بیشتر عرضه نفت را تصویب کند.
بالاترین رقمی که نفت خام به خود دیده است در روز ۱۴ جولای و به میزان ۴۰/۷۸ دلار در هر بشکه بود که با این حساب اکنون نفت خام در فاصله ۵ ماه بیش از ۲۹/۲۹درصد از ارزش خود را از دست داده است.
به دنبال کاهش قیمت نفت وستتگزاس اینترمدیت، نفت خام برنت دریای شمال نیز با کاهش قیمت روبهرو شد.
دیروز هر بشکه نفت برنت با ۹۵/۲ دلار کاهش قیمت به بهای ۰۱/۵۵ دلار خرید و فروش شد.
ارسال نظر