ایسنا- یک مقام بلندپایه آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، گفت: کاخ سفید انتظار دارد صدام امروز اعدام شود. به گزارش خبرگزاری فرانسه، این دیپلمات آمریکایی با استناد به اطلاعات مقامات آمریکایی در بغداد در عین حال گفت: این امر امروز به وقت عراق اتفاق نمی‌افتد، این مساله احتمالا روز دیگری اتفاق می‌افتد. تصمیم در این زمینه با دولت عراق است.

این مقام آمریکایی در پاسخ به این سوال که آیا اعدام صدام باعث تحریک خشونت از سوی بازماندگان وفادار به وی نخواهد شد، گفت: آنها به هر حال اقدام به خشونت‌ورزی می‌کنند.

از سوی دیگر، روزنامه الحیات نوشت:‌ جناح صدر بازگشت این جناح به دولت و پارلمان را مشروط به اجرای حکم اعدام صدام کرده است.

بهاء الاعرجی یکی از نمایندگان جناح صدر به این روزنامه گفت: مذاکرات میان دولت و این جناح به مرحله پیشرفت رسیده است و احتمالا اعضای جناح صدر به زودی با دولت و پارلمان بازخواهند گشت. وی تاکید کرد:‌ اعلام اجرای حکم اعدام صدام مشکلات ما را با دولت حل خواهد کرد. الاعرجی اظهار داشت: ‌جناح صدر بعد از اجرای حکم اعدام صدام به مشارکتش در دولت و پارلمان ادامه خواهد داد.

در عین حال، عبدالحسین الشندل وزیر دادگستری عراق، اظهار داشت: اجرای حکم اعدام صدام قبل از پایان تعطیلات عید قربان یعنی تا سه‌شنبه‌ صورت نخواهد گرفت.

بوشو ابراهیم، معاون وزیر دادگستری عراق اظهار داشت: صدام قبل از پایان ماه جاری اعدام خواهد شد. منابع در بغداد اعلام کردند که اختلاف نظرهای زیادی در دولت در خصوص اجرای حکم اعدام صدام و این که طی سال‌جاری باشد به وجود آمده است.

در حالی که کردهای عراق خواهان تاخیر در اجرای حکم هستند، آمریکایی‌ها تعجیل در اجرای حکم را خواستارند.

عبدالعزیز محمدجاسم، مدیر عملیات نظامی وزارت دفاع عراق، گفت: وزارت دفاع حالت فوق‌العاده و آماده باش را از دیروز به مدت یک ماه که حکم اعدام صدام اجرا خواهد شد اعلام کرده است و طبق این دستور تمام مرخصی‌های ارتش به مدت یک ماه لغو خواهد شد، چرا که احتمال ایجاد آشوب قبل و بعد از اجرای حکم اعدام صدام وجود دارد.

از سوی دیگر، رومانو پرودی نخست وزیر ایتالیا، در کنفرانس مطبوعاتی به مناسبت پایان سال ۲۰۰۶ گفت: اعدام صدام هیچ کمکی به ایجاد صلح در عراق نخواهد کرد. وی افزود: اعدام صدام هیچ فایده‌ای ندارد بلکه نتایج منفی آن بیش از نتایج مثبت آن خواهد بود.

نخست وزیر ایتالیا بار دیگر ضمن مخالفت با اعدام صدام اظهار داشت: دولت ایتالیا معتقد است اوضاع عراق به دنبال اعدام صدام بدترخواهد شد. ماسیمو دالما وزیر خارجه این کشور نیز نسبت به عواقب اعدام صدام ابراز نگرانی کرد. میخائیل مارگلوف، رییس کمیته روابط خارجی مجلس سنای روسیه از تایید صدور حکم اعدام از سوی دادگاه استیناف عراق انتقاد کرد.

وی گفت: اعدام از نظر ما قابل قبول نیست و این تصمیم یک تصمیم احمقانه است.

معاون سخنگوی صدراعظم آلمان، نیز مجازات اعدام برای صدام را رد کرد و گفت: این مجازات نه تنها در آلمان بلکه در بسیاری از کشورهای عضو اتحادیه اروپا قابل قبول نیست.

وزارت خارجه فرانسه نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد: اعدام صدام به عراق و مردم و مسوولان این کشور مربوط است،‌ اما این کشور خواهان لغو مجازات صدام است.

در همین حال،‌ خلیل الدلیمی رییس هیات دفاع صدام، در گفت‌وگو با روزنامه لندنی الشرق الاوسط، از کشورهای جهان، سازمان ملل و اتحادیه عرب خواست تا به منظور عدم تحویل صدام به مسوولان عراقی و برای مذاکره با آمریکا دخالت کنند.

دلیمی اظهار داشت: از تمام سازمان‌های جهانی و سران جهان می‌خواهم فورا با آمریکایی‌ها در خصوص این که صدام را به مسوولان عراقی تحویل ندهند وارد مذاکره شوند.

وی ادامه داد: صدام اسیر جنگی است و باید براساس تمام قوانین جهانی با وی برخورد شود، لذا تحویل او به دشمنانش جایز نیست. وی بار دیگر نسبت به مشروعیت دادگاه جنایی عالی عراق ابراز تردید کرد و گفت: این دادگاه یک دادگاه غیر قانونی است و با معیارهای دادگاه‌های جهانی تناقض دارد، چرا که این دادگاه از سوی پل برمر حاکم آمریکایی عراق ایجاد شده است و از نظرما چنین دادگاهی غیر قانونی است. رییس هیات دفاع صدام، در مورد شکنجه صدام در زندان گفت: متاسفانه من همواره شاهد برخورد نامناسب برخی از قضات با وی بودم. صدام از سوی نیروهای آمریکایی نیز طی دستگیری و انتقالش به زندان با شکنجه رو به رو شده بود.

دلیمی، در مورد مساله حلبچه مدعی شد: نیروهای ایرانی وارد این منطقه شده بودند و وظیفه ما این بود که از خاک کشور خود دفاع کنیم. البته من یک حقوقدان هستم نه یک فرد نظامی و نمی‌توانم در خصوص استفاده از این سلاح‌های شیمیایی نظری بدهم. در همین حال،‌ در حالی که صدام آخرین روزهای عمرش را سپری می‌کند، در نامه‌ای خطاب به مردم عراق، اتحاد آنها را در مقابل اشغالگران خواستار شد.

صدام در این بیانیه اعلام کرد: من خود را فدای وطن می‌کنم و از تمام شما مردم عراق می‌خواهم در دام فتنه‌هایی که دشمن برای شما می‌گذارد نیفتید. خلیل الدلیمی در گفت‌وگو با بی.بی.سی اظهار داشت: این نامه در پنجم ماه نوامبر یعنی هنگامی که دادگاه اولین بار حکم مجازات مرگ صدام را صادر کرد، نوشته شده است.

در این نامه صدام اظهار داشته که به عنوان «قربانی» در راه مردم عراق اعدام می‌شود و مرگ وی «شهادت» به شمار خواهد رفت!

وی در این نامه از مردم عراق خواست، از مردم کشورهایی که در سرنگونی وی دست داشتند متنفر نباشند. عصام غزاوی یکی از وکیلان صدام در گفت‌وگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس، صحت این نامه را تایید کرد. وکیل صدام علت تاخیر در انتشار این نامه را «مقررات مبتنی بر اشکال‌تراشی آمریکا» دانست.

خبرگزاری رویتر، نیز گزارش داد: بدیع عارف یکی از وکلای صدام، اظهار داشت که صدام با «سبعاوی» و «وطبان ابراهیم حسن التکریتی»، دو برادران ناتنی‌اش، در داخل زندان خداحافظی کرد. به گفته عارف، وی در این دیدار نامه‌ای را که برای خانواده‌اش نوشته بود، به برادرانش داد.

دادگاه تجدید نظر عراق سه‌شنبه شب حکم اعدام صدام را تایید کرد و قرار است وی تا ۳۰ روز پس از این حکم اعدام شود. اما زمان دقیق آن به دلایل امنیتی اعلام نشده است.

حزب بعث عراق نیز بلافاصله پس از تایید حکم اعدام صدام با صدور بیانیه‌ای به نیرو‌های آمریکایی و دولت عراق هشدار داد در صورت کوچک‌ترین آسیبی به صدام این گروه‌ها و مسوولان آمریکایی و عراقی باید پیامد‌های خطرناک این اقدام را به عهده گیرند. حزب بعث در این بیانیه تاکید کرده است: ریختن خون صدام خط قرمز حزب سوسیالیست بعث عراق است و هرگونه تجاوز از این خط قرمز پیامد‌های خطرناکی را برای دولت عراق و نیرو‌های آمریکایی در این کشور در بر خواهد داشت، بنابراین بهتر است دولت آمریکا از این خط قرمز تجاوز نکند.