آناهیتا عبداللهی- مذاکرات استراتژیک اقتصادی چین و ایالات‌متحده آمریکا پس از دو روز با توافقات شفاهی بر سر مسائل کلیدی همچون نرخ برابری یوان در برابر دلار و موضوع کسری تجاری پایان یافت. هنری پاولسون، وزیر خزانه‌داری آمریکا در پایان دومین روز این گفت‌وگوها که در پکن انجام گرفت به خبرگزاری فرانسه گفت: چین و ایالات‌متحده موافقت کردند تا همکاری‌های خود در بخش تجارت دو طرف را گسترش دهند و هر دو طرف به تعهدات خود در این زمینه پایبند باشند. پاولسون با اشاره به موضوع نرخ برابری ارز دو کشور گفت: ما عقیده داریم که تنها راه رسیدن به نتیجه روشن نهایی برای پوشش کسری عظیم تجاری آمریکا در برابر چین آزادسازی نرخ ارز در چین است. هر راهی که به غیر از این مساله پیموده شود، در حقیقت یک آدرس اشتباه است و کمکی به حل مساله نخواهد کرد.

یوان همچنان در کنترل

بن‌برنانک، رییس بانک مرکزی آمریکا که به عنوان یکی از اعضای تیم آمریکایی در مذاکرات اقتصادی شرکت کرده است، به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: در جریان این گفت‌وگوها مشخص شد که آزادسازی نرخ یوان در برابر دلار از اولویت‌های ما در ادامه روابط اقتصادی با چین است و مذاکرات استراتژیک بدون این فرض به سرانجام نخواهد رسید.

برنانک در ادامه با اشاره به لزوم انجام اصلاحات اقتصادی گفت: این مساله در برخورد مقامات اقتصادی چین با پدیده کنترل ارز بیشتر احساس می‌شود. کسری تراز تجاری آمریکا در برابر چین امسال به ۲۴۰میلیارد دلار خواهد رسید که یک رکورد غیرقابل قبول به حساب می‌آید.

معاون نخست وزیر چین نیز که به عنوان رییس هیات چینی در این گفت‌وگوها شرکت کرده بود، با اشاره به درخواست‌های آمریکا گفت: ما دوستدار گسترش روابط چین و آمریکا در بخش اقتصادی هستیم اما باید قبول کنیم که آمریکا و چین دو کشور متفاوت با ترجیحات مختلف هستند. وویای ، با اشاره به افزایش تدریجی نرخ برابری یوان به دلار از جولای ۲۰۰۵ تاکنون گفت: این روندی است که آغاز شده و همچنان ادامه خواهد یافت اما باید توجه کرد که افزایش ناگهانی و آزادسازی نرخ ارز چین در کوتاه‌مدت امکان ندارد.

چین هم‌اکنون از نرخ ثابت ارز در برابر دلار استفاده می‌کند. از جولای ۲۰۰۵ تاکنون چین طی چهار مرحله نرخ برابری یوان در برابر دلار را افزایش داده است که مقامات آمریکایی عقیده دارند این روند اندک نتوانسته مقصود آنها را برآورده کند. تحلیلگران عقیده دارند که افزایش ۱/۲درصدی ارزش یوان در برابر دلار در یک‌سال و نیم اخیر آن چیزی نیست که دولت بوش به دنبال آن است و آمریکا تا آزادسازی کامل نرخ ارز در چین به فشار خود به مقامات پکن ادامه خواهد داد.

همکاری در زمینه بازارهای مالی

بورس نیویورک و نزدک دو بازار مالی بزرگ ایالات متحده به زودی دفاتر خود را در پکن خواهند گشود. چگونگی روابط اقتصادی در چارچوب همکاری‌های دوجانبه در زمینه بازارهای مالی از دیگر محورهای گفت‌وگوهای استراتژیک اقتصادی پکن واشنگتن بود.

بورس نیویورک خیزبلندی برای پذیرش شرکت‌های بزرگ چینی برداشته است و تاکنون بیش از ۳۰شرکت را برای ورود به بورس نیویورک کاندیدا کرده است. اما این مساله با مخالفت و نارضایتی بورس شانگهای روبه‌رو شده است. در صورت افتتاح این دفاتر، تسلط بورس شانگهای بر بازار مالی چین کاهش پیدا خواهد کرد. در جریان این گفت‌وگوها دو طرف در مورد میزان فعالیت‌ها و چگونگی آن گفت‌وگو کردند.