آناهیتا عبداللهی- مجمع جهانی اقتصاد همه ساله نسبت به انتخاب پویاترین اقتصادهای هر قاره از جهان اقدام می‌کند. اولین بخش این گزارش در سال ۲۰۰۶، دیروز منتشر شد که به بررسی اقتصاد کشورهای قاره اروپا اختصاص داشت. براساس گزارش امسال، مجمع جهانی اقتصاد در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا، دانمارک توانسته عنوان پویاترین اقتصاد قاره سبز را به دست آورد. همچنین از نظر این سازمان این کشور رقابتی‌ترین اقتصاد را در میان اعضای اتحادیه اروپا دارد. اتحادیه اروپا یک سلسه اصلاحات اقتصادی و اجتماعی در ابعاد گسترده را برای سال ۲۰۱۰ هدف‌گذاری کرده است که از نظر مجمع جهانی اقتصاد دانمارک گام‌های اساسی را در راه رسیدن به این اهداف برداشته است.

به عقیده تحلیلگران WEF کنترل کسری بودجه یکی از بزرگ‌ترین دستاوردهای دانمارک در تحقق اهداف اقتصادی اتحادیه اروپا بوده است. براساس تکلیف اتحادیه اروپا کسری بودجه کشورهای عضو این اتحادیه نباید از ۳درصد تولید ناخالص داخلی آنها فراتر برود. در گزارش مجمع جهانی اقتصاد آمده است که بسیاری از کشورها در زمان عضویت، این حدنصاب را کنترل و رعایت می‌کنند اما پس از عضویت در اتحادیه اروپا توان حفظ وضعیت قبلی را ندارند و کسری بودجه آنها به بیش از ۳درصد تولید ناخالص می‌رسد.

دانمارک یکی از کشورهایی است که به‌طور پیوسته توانسته کسری بودجه را کمتر از ۳درصد حفظ کند. یکی دیگر از دلایل انتخاب دانمارک به عنوان بهترین و پویاترین اقتصاد اروپا آن است که از دید مجمع جهانی اقتصاد این کشور توانسته پیوستگی تولید و صادرات را حفظ کند. در حالی که بسیاری از کشورهای اسکاندیناوی به‌زودی در معرض خطر کاهش تولید و به دنبال آن کاهش صادرات قرار می‌گیرند، دانمارک توانسته آهنگ تولیدات صنعتی خود را با آهنگ صادرات تنظیم کند.

گزارش پویاترین اقتصادهای جهان در حقیقت برآیند گزارش‌هایی است که مجمع جهانی اقتصاد در طول یکسال در مورد بخش‌های مختلف جهان تهیه کرده است. پس از دانمارک، کشورهای فنلاند و سوئد به عنوان رتبه‌های بعدی پویاترین اقتصادهای اروپا معرفی شده‌اند که همه آنها از منطقه اسکاندیناوی هستند. به این ترتیب باید امسال را سال کشورهای اسکاندیناوی بنامیم چرا که آنها پیش از این در انتخاب‌های دیگر مجمع جهانی اقتصاد و سازمان بین‌‌المللی شفافیت نیز توانسته بودند مقام‌های بالای فهرست را به خود اختصاص دهند.

اما نکته جالب توجه این فهرست قرارگیری اقتصادهای بزرگ در رتبه‌های پایین جدول است. آلمان بزرگ‌ترین اقتصاد اتحادیه اروپا و سومین اقتصاد بزرگ جهان نتوانسته در جدول اقتصادهای پویای اروپا رتبه‌ای بهتر از پنجم را به خود اختصاص دهد.

افزایش تورم در ماه‌هایی از سال و همچنین افزایش شکاف تجاری این کشور باعث شده آلمان نتواند جایگاهی بهتر از این را به خود اختصاص دهد. پس از این کشور بریتانیا قرار دارد. کسری بودجه بالا در کنار ناتوانی اقتصاد این کشور در ایجاد اشتغال باعث شده که بریتانیا در این جدول نتواند از رتبه ششم بالاتر بیاید. میزان نرخ بیکاری بریتانیا امسال به بالاترین سطح در هفت سال گذشته رسید. فرانسه دیگر قدرت اقتصادی اروپا در جایگاه نهم قرار گرفته است.

مجمع جهانی اقتصاد در گزارش خود با هشدار نسبت به آینده اقتصادی اروپا عنوان کرده که این کشورها باید تحرک بیشتری در بخش‌های مختلف اقتصادی خود ایجاد کنند. اتحادیه اروپا نیازمند توسعه شرکت‌ها و ادغام صنایع بزرگ با یکدیگر است، در حقیقت عنصر ابداع و خلاقیت در اقتصاد اتحادیه اروپا، به خصوص در اقتصادهای بزرگ آن بسیار کم‌رنگ شده است.

این مجمع با بررسی وضعیت کشورهای داوطلب عضویت در اتحادیه اروپا همچون کرواسی و ترکیه وضعیت اقتصادی آنها را مطلوب خواند ولی در عین حال تاکید کرد که این کشورها باید تلاش بیشتری برای آزادسازی بازارهای خود انجام دهند.

این مجمع از لهستان به عنوان یکی از نمونه‌هایی یاد می‌‌کند که نتوانسته پویایی اقتصاد خود را پس از الحاق به اتحادیه اروپا حفظ کند. اکنون نرخ بیکاری در این کشور در حال افزایش است. صادرات کاهش یافته و مهاجرت در حال رونق گرفتن است.

اتحادیه اروپا برای رسیدن به اهداف استراتژی لیسبون نیازمند اقتصادهایی بازتر و پویاتر است. اعضای این اتحادیه در سال ۲۰۰۰ در لیسبون مرکز پرتغال دفتری را تاسیس کردند که تا سال ۲۰۱۰ برنامه‌هایی را برای پویایی و رقابتی‌تر شدن اقتصاد این اتحادیه طراحی کند. این دفتر در واقع وظیفه هدایت اقتصادی اتحادیه اروپا را برای حفظ جایگاه و قدرت خود در جهان بر عهده دارد.

این گزارش حاوی نکاتی است که شاید برای برخی داوطلبان قابل پذیرش نباشد. به عنوان مثال این مجمع بیان می‌کند که کشورهای کرواسی و ترکیه تا سال ۲۰۱۰ توان پیوستن به اتحادیه اروپا را ندارند و در صورت جذب زودتر از این زمان اقتصادشان گرفتار وضعیتی می‌شود که اقتصاد لهستان پس از پیوستن به اتحادیه اروپا در سال ۲۰۰۴ شد.

براساس گزارش مجمع جهانی اقتصاد به ترتیب دانمارک، فنلاند، سوئد، هلند، آلمان، بریتانیا، اتریش، لوکزامبورگ، فرانسه و بلژیک، ده اقتصاد پویای اتحادیه اروپا هستند.