گروه بین‌الملل- پس از یک هفته پررونق در بازار نفت، جریان قیمت‌ها در آخرین روز معاملات معکوس شد و قیمت‌ها سیرنزولی را در پیش گرفتند. گزارش‌های غیررسمی نشان می‌دهد که ایالات متحده به عنوان بزرگ‌ترین مصرف‌کننده نفت جهان تحویل نفت به ذخایر استراتژیک را در ماه ژانویه محدود کرده است و همین مساله کاهش تقاضا را به دنبال خواهد داشت. در یک هفته گذشته بازار نفت با هیاهوی کاهش مجدد تولید اوپک سرگرم بود. علی النعیمی، عبدا... العطیه و ادموند داکورو، وزرای نفت عربستان، قطر و نیجریه به طور مداوم در گفت‌وگو‌های خود با رسانه‌های خبری جهان بر عزم جدی اوپک در کاهش مجدد سقف تولید تاکید کردند.

این مصاحبه‌ها در نهایت به افزایش قیمت نفت در بازار‌های جهانی منجر شد و سقف آن را تا بالای ۶۳دلار نیز افزایش داد. اما در این مدت تولیدکنندگان غیراوپک و کشور‌های بزرگ وارد‌کننده نفت نیز بیکار ننشستند و سعی کردند فضای روانی را به سود خود یعنی کاهش قیمت‌ها تغییر دهند. سیاست کاهش ذخایر استراتژیک یکی از بزرگ‌ترین و اصلی‌ترین این سیاست‌ها است که به اعتقاد تحلیلگران بازار انرژی می‌تواند بسیار تاثیرگذار باشد.

کشور‌های صادرکننده نفت عضو اوپک هفته آینده میلادی در پایتخت نیجریه جمع می‌شوند تا تصمیم نهایی را در این خصوص اتخاذ کنند. فضای خبری ایجاد شده در مورد کاهش انباشت استراتژیک نفت در ایالات‌متحده بخشی از جنگ روانی واردکنندگان نفت‌خام‌ پیش از نشست اوپک است. ادموند داکورو، رییس دوره‌ای اوپک و وزیر نفت نیجریه دیروز به بلومبرگ گفت: قیمت‌های کنونی نفت‌خام اصلا خوب نیستند و ما کاهش تولید را در نشست ۱۴دسامبر بررسی می‌کنیم. رییس دوره‌ای اوپک که میزبان اجلاس یکصد و چهل و سوم اوپک است در حالی این حرف را می‌زند و از کاهش تولید حمایت می‌کند که کشورش هنوز مصوبه کاهشی اجلاس فوق‌العاده دوحه را اجرا نکرده است، نیجریه یکی از کشور‌هایی بود که رسما اعلام کرد فعلا توانایی کاهش تولید را ندارد.

در آن زمان این مساله باعث استفاده واردکنندگان نفت شد و اجازه نداد که استراتژی کاهش تولید نفت اوپک آنگونه که باید و شاید در بازار نفت تاثیر بگذارد. نیجریه به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده نفت‌خام در آفریقا با یک مشکل اساسی رو‌به‌رو است و آن خطر حملات پی‌درپی شورشیان این کشور به خطوط و تاسیسات نفتی است. از ابتدای سال تاکنون نیجریه مورد چهار حمله بزرگ قرار گرفته که به کاهش پی‌در‌پی تولید آن منجر شده است. به همین دلیل مقامات نفتی نیجریه علاقه‌ای ندارند که خودشان هم به این کاهش تولید کمک کنند.

اما کاهش سقف تولید همواره یک طرفدار پروپاقرص دارد و آن کسی نیست به غیر از رافائل رامیرز وزیر نفت ونزوئلا.

رامیرز در گفت‌وگوی دیروز خود با آسوشیتدپرس، یک بار دیگر بر اراده جمعی اوپک برای کاهش سقف تولید تاکید کرد.

وی با اشاره به این مساله که بیش از یک‌میلیون بشکه مازاد تولید در بازار نفت وجود دارد گفت: کاهش یک‌میلیون بشکه‌ای بهترین تصمیمی است که اوپک می‌تواند بگیرد و به سود همه اعضا است که از این تصمیم پشتیبانی کند. وی با انتقاد از عملکرد برخی از اعضا در اجرای مصوبه کاهش ۲/۱میلیون بشکه‌ای قطر گفت: توان اوپک در صورتی حفظ خواهد شد که همه اعضای سازمان به تصمیم‌گیری‌ها عمل کنند.

اما اخبار منتشر شده در آخرین روز معاملات باعث شد قیمت نفت وست‌تگزاس اینترمدیت در بورس نیویورک با ۷۴سنت کاهش به ۰۳/۶۲دلار برسد. همچنین نفت برنت دریای شمال نیز با ۶۰سنت کاهش قیمت به ۲۰/۶۲دلار در هر بشکه رسید.