گروه بین‌الملل- سرانجام انتظار ده‌ساله ویتنام به سرآمد واین کشور دیروز رسما به عنوان یکصد و پنجاهمین عضو، وارد سازمان تجارت جهانی شد. دیروز ویتنام با رای موافق اعضای سازمان تجارت جهانی به بدنه تجارت جهانی پیوست تا گام‌های موفقیت را برای خروج از فهرست کشورهای فقیر جهان بردارد. به این ترتیب از اول ژانویه آینده ویتنام به بازارهای بیشتری در جهان دست پیدا خواهد کرد و در مقابل باید تعرفه واردات را نیز به طور چشمگیری کاهش دهد. ویتنام پس از چین بالاترین نرخ رشد اقتصادی را دارد. متوسط رشد اقتصادی این کشور در سال ۲۰۰۶ یک رشد چشمگیر با رقم ۸/۷درصد است. این بهترین هدیه برای دولت هانوی پیش از برگزاری اجلاس اقتصادی سران اپک است. مذاکرات الحاق ویتنام به سازمان تجارت جهانی نزدیک به ۱۰سال طول کشید و در موارد بسیاری تا شکست مذاکرات پیش رفت.

اصلی‌ترین موانع بن‌بست در مذاکرات بحث تعرفه واردات پوشاک و منسوجات به ویتنام بود. یکی از صنایع اصلی ویتنام تولید پوشاک ونساجی است. الحاق به WTO با مخالفت شدید بسیاری از فعالان ویتنامی در این صنایع همراه شد که این مساله توانست در پاره‌ای موارد مذاکرات را به حالت تعلیق درآورد.

بالاخره تمامی مذاکرات با موفقیت به پایان رسید و گروه مذاکره کننده اصلی در اوایل ماه اکتبر، الحاق ویتنام به سازمان تجارت جهانی را بلامانع اعلام کرد. ویتنام در سال ۱۹۸۶ اصلاحات اقتصادی را آغاز کرد اما به دلیل ضعف تولید ناخالص داخلی و فقر گسترده ناشی از وقوع جنگ ویرانگر ویتنام، روند این اصلاحات بسیار کند به پیش می‌رفت.

مقامات اقتصادی ویتنام امیدوار هستند که بتوانند با الحاق به سازمان تجارت جهانی بر میزان صادرات محصولات اصلی مانند پارچه، کفش، برنج، قهوه و غذاهای دریایی اضافه کنند. در مقابل نیز بتوانند به جذب سرمایه‌های شرکت‌های بزرگ چند ملیتی به خصوص در بخش صنایع کمک کنند. تاکنون کمپانی‌های فورد، اینتل، موتورولا و تایم‌وانر برای سرمایه‌گذاری در ویتنام اقدام کرده‌اند.

ویتنام دارای یک اقتصاد با تولید ناخالص داخلی ۴۳میلیارد و ۷۵۰میلیون دلار است. ۹/۲۰درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را کشاورزی تشکیل می‌دهد، ۴۱درصد آن را صنایع و ۱/۳۸درصد نیز به بخش خدمات تعلق دارد.

مجموع صادرات این کشور آسیایی در سال ۲۰۰۵ نزدیک به ۳۲میلیارد و ۲۳۰میلیون دلار بوده است. اما نکته قابل توجه این است که آمریکا و ویتنام ۳۱سال پس از جنگ اکنون به شرکای تجاری بسیار خوبی تبدیل شده‌اند و آمریکا اکنون با سهم ۲/۲۱ از کل صادرات ویتنام، بزرگ‌ترین مقصد محصولات این کشور است. مجموع واردات ویتنام نیز پارسال ۳۶میلیارد و ۸۸۰میلیون دلار بود.