چپگرایان در انتخابات ریاست جمهوری نیکاراگوئه به پیروزی رسید
پایان انتظار ۱۶ ساله دانیل اورتگا
گروه بینالملل- نتایج اولیه انتخابات ریاستجمهوری نیکاراگوئه نشان میدهد که دانیل اورتگا، نامزد چپگرای این کشور در انتخابات به پیروزی رسیده است. اورتگا که در دهه ۱۹۸۰ نیز ریاست جمهوری کشور آمریکای لاتین را برعهده داشت و به شدت سیاستهای آمریکا را مورد حمله قرار میداد، این بار نیز به مانند سالهای دور با شعارهای ضدآمریکایی و ایجاد تغییرات گسترده در سطوح دولتی به میدان آمده بود. نخستین نتایج نشانگر آن است که اورتگای چپگرا بیش از ۵/۳۹ درصد آرا را به دست آورده است. در مجموع چهار نامزد در انتخابات ریاست جمهوری نیکاراگوئه شرکت کرده بودند که برخی تحلیلگران عقیده دارند عدم توفیق رقبای اورتگا در رسیدن به یک کاندیدای واحد از مهمترین دلایل کاهش رای رقبا و افزایش آرای اورتگا بوده است. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، هر سه رقیب، پیروزی اورتگا را پذیرفته و به او تبریک گفتند. اکنون اورتگا، رهبر انقلاب ساندینیستی نیکاراگوئه یکبار دیگر در آستانه ورود به کاخ ریاست جمهوری این کشور قرار گرفته است و این در حالی است که او بیش از ۱۰درصد از اصلیترین رقیب خود یعنی ادواردو مونته آلگره محافظهکار پیش افتاده است.
براساس اعلام هیات برگزارکننده انتخابات ریاست جمهوری نیکاراگوئه بیش از ۷۰درصد از واجدان شرایط در انتخابات شرکت کرده بودند. این انتخابات به تایید نهادهای بینالمللی همچون سازمان کشورهای آمریکایی و اتحادیه اروپا رسیده است و این دو نهاد انتخابات را عادلانه و در فضایی دموکراتیک خواندهاند. تایید انتخابات به وسیله سازمان کشورهای آمریکایی میتواند بسیاری از نگرانیهای اورتگا و طرفداران چپ گرایش را از بین ببرد. چرا که در این صورت احتمال اندکی برای تغییر یا ابطال آرا باقی میماند.
با انتخاب اورتگا به عنوان رییسجمهور جدید نیکاراگوئه، اکنون یک کشور آمریکایلاتین دیگر به جمع کشورهای چپگرای آمریکای لاتین افزوده خواهد شد. در حالی که کاندولیزا رایس، وزیر خارجه آمریکا از پیروزی اورتگا خشنود نشده است، کشورهای آمریکای لاتین از این موضوع استقبال کردهاند. فیلیپه پرز روکو، وزیر خارجه کوبا دیروز به آسوشیتدپرس گفت: اورتگا گزینه مناسبی برای مردم نیکاراگوئه و بهترین انتخاب برای ادامه یکپارچگی آمریکای لاتین است. برخی از مردم عقیده دارند که دولت نیکاراگوئه میتواند به شهروندان فقیر کمک کند و در افزایش سطح بیمهها و سطح آموزش و بهداشت نقش ایفا کند. اما برخی از مردم نیز نظر دیگری دارند و احساس میکنند که کشورشان ۲۰سال به عقب بازگشته است.
اورتگا که بین سالهای ۱۹۸۵ تا ۱۹۹۰ ریاستجمهوری نیکاراگوئه را در اختیار داشت در این دوره اعلام کرده است، سعی میکند روابط خوبی با واشنگتن داشته باشد، هرچند این مساله به مواضع طرف مقابل نیز بستگی دارد. اورتگا عمده تمرکز برنامههای اقتصادی خود را بر افزایش بیمهها قرار داده است و همچنین اعلام کرده که به شدت از عقد قرارداد تجارت آزاد منطقه آمریکای مرکزی حمایت خواهد کرد.
دانیل اورتگای ۶۰ساله که زمانی از او به عنوان نماد ساندنیستها در مخالفت و مبارزه با آمریکا نام برده میشد، اکنون در حالی پس از ۱۶ سال قدم به کاخ ریاستجمهوری میگذارد که به نظر میرسد مواضع و دیدگاههای خود را تعدیل کرده است. اورتگا اعلام کرده است که قصد دارد روابط نیکاراگوئه را با دیگر نقاط جهان بهبود بخشد، همچنین دولت او به مالکیت فردی و داراییهای شخصی احترام خواهد گذاشت. اما نکته جالب توجه حضور جیمی کارتر، رییسجمهور اسبق آمریکا در جریان انتخابات بود. کارتر مسوولیت رهبری تیم ناظر بر روند اجرای انتخابات را برعهده داشت. اورتگا پس از مشخص شدن پیروزیاش در انتخابات با کارتر دیدار کرده و برخی از رئوس برنامههایش را شرح داد. پیروزی اورتگا با استقبال فراوان هوگو چاوز، دیگر رهبر چپگرای آمریکای لاتین روبهرو شده است.
ارسال نظر