کسادی بازار مسکن در آمریکا رشد اقتصاد جهانی را کاهش می‌دهد

ترجمه: سید عباس عاملی - اقتصاددانان هشدار داده‌اند که روند رو به پایین بازار مسکن آمریکا شرکت‌ها را وادار به کاهش ماهانه ۷۳هزار شغل خواهد کرد و می‌تواند از سقوط داتکام نیز مخرب‌تر باشد. پس از انتشار آمار هفته گذشته که نشان می‌داد تعداد منازل تازه‌ساز فروخته شده در ماه ژوئیه نسبت به سال گذشته دچار افت ۲۲‌درصدی شده است، نگرانی‌ها درباره احتمال آنچه فدرال رزرو از آن به عنوان آرامش حساب شده بازار مسکن که ممکن است به سقوط کامل منتهی شود افزایش پیدا کرده است.

پال آشورت، اقتصاددان برجسته آمریکایی در Capital Economics می‌گوید: «به نظر می‌رسد که شرایط به سرعت در حال بدتر شدن است. سقوط آزاد عبارت سنگینی است، ولی به نظر من در وضعیت کنونی عبارت درستی باشد.»

قیمت خانه در چند سال گذشته ‌افزایش زیادی پیدا کرد و نرخ رشد دو رقمی را تجربه کرده است و ثروت بادآورده‌ای نصیب صاحبخانه‌ها کرد و موجی از سرمایه‌گذاری را با خود به همراه داشت. ولی تعداد منازل تازه‌ساز فروخته نشده در‌حال‌حاضر در بالاترین حد در ده سال گذشته می‌باشند.

اشورت معتقد است که ۳۰درصد شغل‌هایی که از زمان آخرین رکود اقتصادی در سال ۲۰۰۱ ایجاد شده‌اند (۴/۱ میلیون شغل) مربوط به بازار مسکن بوده‌اند. با به پایان رسیدن حباب بازار مسکن، کاپیتال محاسبه کرده است که ماهانه ۷۳ هزار شغل از بین خواهد رفت.

در اوایل ماه جاری، فدرال رزرو نرخ بهره را در حالی برای اولین بار در هجدهمین نشست بدون تغییر باقی گذاشت که بن برنانک ریسک‌ تورم بالا و خطری که نرخ بهره بالا برای رشد اقتصادی دارد را در نظر گرفته بود.

استیفن روچ، اقتصاددان برجسته مورگان استانلی، پیش‌بینی می‌کند که رکود بازار مسکن باعث کاهش حداقل ۲‌درصدی رشد تولید ناخالص داخلی آمریکا خواهد شد و این اقتصاد آمریکا را به صورت خطرناکی به رکود اقتصادی نزدیک خواهد کرد. این در حالی است که سرمایه‌گذاری برای ساخت‌وساز به شدت کاهش پیدا می‌کند و صاحبخانه‌ها از نعمت ثروت اضافی که به واسطه قیمت‌های بالای مسکن نصیب آنان شده بود بی‌بهره خواهند شد.آقای روچ می‌گوید: برای اقتصادی مثل آمریکا که به ثروت وابسته است، ترکیدن حبابی دیگر بسیار مهم خواهد بود. ترکیدن حباب مسکن در آمریکا به همان اندازه‌ای که برای اقتصاد این کشور خطرناک است، برای شرکای اقتصادی آمریکا و سایر اقتصادهای جهانی نیز زنگ خطر به حساب می‌آید.نگرانی‌ها درمورد بخش شکننده مسکن آمریکا در حالی شکل گرفته اند که تحلیلگران در انگلستان در این فکرند که آیا افزایش اخیر نرخ بهره باعث کاهش قیمت‌ها در این کشور خواهد شد یا خیر. وب‌سایت مسکن Hometrack هشدار داده است که بهبود نسبی شرایط مسکن طی چند ماه گذشته با افزایش هزینه وام از بین خواهد رفت. فیونوالا ارلی، اقتصاددان بانک نیش‌واید، بر این عقیده است که بازار مسکن می‌تواند بر افزایش نرخ بهره غلبه کند، ولی انتظار دارد که در اوایل سال‌جاری بازار مسکن اندکی کم‌تحرک شود.

منبع: گاردین