گروه بین‌الملل- آهنگ آرام رشد هزینه تولیدکنندگان در ماه مه باعث دلگرمی وال‌استریت و در نتیجه افزایش عدد شاخص‌های مهم وال‌استریت شد.

به گزارش رویتر از نیویورک اداره کار ایالات‌متحده روز پنج‌شنبه گزارش تورم تولیدکنندگان یا هزینه تولید را منتشر کرد. براساس این گزارش، شاخص هزینه تولید در ماه مه فقط ۲/۰درصد افزایش یافته است، این در حالی است که در ماه آوریل هزینه تولید به دلیل افزایش قیمت گازوئیل ۹/۰درصد افزایش یافته بود. به این ترتیب هزینه تولید در ماه آوریل تقریبا تغییر خاصی پیدا نکرد و امیدواری سرمایه‌گذاران وال‌استریت را افزایش داد. وقتی تورم در کنترل است، احتمال اینکه بانک مرکزی ایالات‌متحده نرخ بهره را افزایش دهد، ضعیف است. سود اوراق قرضه در هفته گذشته، احتمال افزایش نرخ بهره به‌وسیله بانک مرکزی را افزایش داد، حال آنکه سرمایه‌گذاران وال‌استریت حداقل سه هفته پیش، انتظار کاهش نرخ بهره را از سوی بانک مرکزی در نیمه دوم امسال داشتند. البته انتشار گزارش شاخص هزینه مصرف‌کنندگان می‌تواند امیدها را کمرنگ سازد یا به آن قطعیت بخشد.

از طرف دیگر، به نظر می‌رسد پس از سال‌ها تاثیر تقریبا یک‌جانبه وال‌استریت بر بازارهای جهان، اکنون وال‌استریت گاهی چشم به بازارهای جهان و روند آنها می‌اندازد و تاثیر می‌پذیرد. رونق بازارهای جهان در روز چهارشنبه، در کنار اخبار امیدبخش موجب رونق شاخص سهام در وال‌استریت شد. بازارهای اروپا و آسیا روز چهارشنبه را با رونق به پایان بردند و در وال‌استریت در روز‌هایی که با نگرانی سود و رونق بازار اوراق قرضه را نظاره‌گر بود، امید به فعالیت و حرکت ایجاد کرد.

روز پنج‌شنبه شاخص سهام داوجونز ۷۱واحد یا ۵۳/۰درصد به دست آورد و به رقم ۱۳۵۵۳ رسید. شاخص سهام استاندارد اندپورز ۷ واحد یا ۴۸/۰درصد ترقی یافت و به واحد ۱۵۲۲رسید و شاخص سهام تکنولوژی نزدک ۱۷ واحد یا ۶۶/۰درصد افزایش پیدا کرد و به واحد ۲۵۹۹رسید. پس از تقریبا یک‌هفته تنزل، پنج‌شنبه روز خوبی برای وال‌استریت بود.

در توکیو، شاخص‌های سهام رونق خود را از روز چهارشنبه از سر گرفتند، کاهش ارزش ین و نیز رونق روز پنج‌شنبه وال‌استریت باعث پیشرفت و ترقی بازار سهام توکیو شد.

در صبح روز جمعه شاخص سهام نیکی، ۱۲۰واحد یا ۶۸/۰درصد ترقی پیدا کرد و به واحد ۱۷۹۶۲ رسید. شاخص سهام توپیکس هم ۱۱واحد یا ۶۴/۰ درصد به دست آورد و دفاتر خود را برای روز جمعه در واحد ۱۷۶۱ بست. تحلیلگران افزایش ارزش دلار در مقابل ین را یکی از دلایل اصلی ونق بازار سهام توکیو می‌دانند.

در چین بازار سهام این کشور پس از احیای بازارهای مالی، در روز جمعه اندکی رونق گرفت، اما در عین حال میزان معاملات به دلیل نگرانی درباره سیاست‌های مالی جدید، کاهش پیدا کرد. شاخص سهام شانگهای در صبح روز جمعه ابتدا ۱۷/۱درصد تنزل پیدا کرد اما در ادامه روز توانست ضرر خود را جبران کند و در نهایت با اندکی سود یعنی با ۴۳/۰درصد به کار خود پایان دهد. ون جیابائو، نخست وزیر چین در روز پنج‌شنبه اعلام کرد، سیاست مالی و پولی شدیدتری برای مهار رشد اقتصادی اتخاذ خواهند کرد که احتمالا افزایش در نرخ بهره یکی از آن سیاست‌ها است. بازار انتظار رشد ۲۷/۰درصدی در نرخ بهره در هفته‌های آینده را دارد و همچنین افزایش مالیات بر بهره بانکی یکی دیگر از اقدامات کنترل‌کننده خواهد بود و این احتمالا جریان پول به بازار سهام را آهسته‌تر خواهد کرد.

تحلیلگران بازار معتقدند: مقامات اقتصادی نگران حباب‌های بازار سهام هستند، اما آنچه آنها می‌خواهند اول از همه انجام دهند، کاهش نرخ بهره و محدودیت سرمایه‌گذاری‌های سرمایه‌ای است.

با این همه برخی دیگر معتقدند بازار سهام چین احتمالا در روزهای آینده رونق خود را به دلیل ورود پول‌های سرمایه‌گذاران خصوصی و مردم عادی از سر خواهد گرفت.

و اما در اروپا بازارهای سهام پس از کسادی سه روزه روز پنج‌شنبه در اثر رونق وال‌استریت پیشرفت کردند. شاخص مهم FTSE لندن ۸۸/۰درصد به دست‌ آورد و به واحد ۶۶۷ رسید.

داکس آلمان ۴۶/۱درصد ترقی کرد و به واحد ۷۷۹۳رسید و CAC-۴۰ فرانسه هم ۸۸/۰درصد افزایش یافت و به شاخص ۹۸۶/۵ رسید.

در بازار معاملات ارزی ارزش دلار در مقابل ین و یورو افزایش یافت، هر چند رشد اقتصادی آلمان، موجب ثابت ماندن ارزش یورو در مقابل دلار شد. روز پنج‌شنبه هر یورو به ازای ۳۳۰۸/۱دلار معامله شد، این در حالی است که در آخرین ساعات روز قبل از آن در نیویورک هر یورو به ازای ۳۳۱۰/۱دلار معامله شده بود. یک موسسه تحقیقاتی اروپایی پیش‌بینی کرد رشد اقتصادی آلمان در ادامه سال ۲۰۰۷ و سال ۲۰۰۸ به دلیل افزایش تقاضای داخلی، همچنان ادامه خواهد داشت. این خبر موجب ثبات ارزش یورو در مقابل دلار شد.

همچنین نرخ برابری ین در برابر دلار به ازای هر دلار ۹۶/۱۲۲ین بود که نسبت به روز قبل که هر دلار به ازای ۶۱/۱۲۲ین معامله شده بود، ارزش ین کاهش محسوسی نشان می‌داد.

قیمت نفت روز پنج‌شنبه در نیویورک افزایش یافت و با ۳۹/۱دلار افزایش به ۶۵/۶۷دلار برای هر بشکه رسید.