پایان قدرت نومحافظه‌کاران در بانک‌جهانی

دنیای اقتصاد- رابرت زولیک که از سوی جورج بوش به عنوان رییس جدید بانک جهانی معرفی شده، قائم‌مقام سابق وزارت‌خارجه آمریکا است که به رغم نزدیکی به محافل نومحافظه‌کار، عضو این حلقه نیست و نقشی در طراحی جنگ عراق هم نداشته است. از سوی رییس جمهور ایالات متحده

رییس جدید بانک جهانی معرفی شد

گروه بین‌الملل- سرانجام جورج بوش، رییس جمهور آمریکا به گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای در خصوص رییس بعدی بانک جهانی پایان داد و دیروز رسما نامزد جدید این پست را معرفی کرد. با تصمیم رییس‌جمهور آمریکا رابرت زولیک،‌ دیپلمات برجسته و سابقه‌دار آمریکایی به عنوان نامزد تصدی پست ریاست بانک جهانی به شورای حکام این نهاد مالی بین‌المللی معرفی شد.

پس از استعفای اجباری پل‌ولفوویتز به دلیل رسوایی‌های مالی و پرداخت حقوق بیش از اندازه به یکی از کارکنان زن این بانک، هیات‌مدیره ۲۴ نفری بانک جهانی با تشکیل جلسه فو‌ق‌العاده خواستار استعفای فوری پل‌ولفوویتز شد. در حقیقت موج مخالف کشورها با حضور ولفوویتز هیات‌‌مدیره را نگران کرد که ادامه چنین شرایطی می‌تواند باعث عدم توفیق بانک جهانی در عمل به ماموریت‌هایش بشود.

به این ترتیب در ‌آخرین روز ماه ژوئن پل ولفوویتز دفتر ریاست بانک جهانی را ترک کرده و رابرت زولیک، جانشین او خواهد شد.

در ابتدا جورج بوش، رابرت زولیک را به شورای حکام که ترکیبی از کشورهای با نفوذ عضو بانک جهانی است معرفی خواهد و سپس آنها در مورد ریاست او بر بانک جهانی رای‌گیری می‌کنند. تاکنون این رای‌گیری تاثیری در نتیجه کار نداشته است و هر که را رییس‌جمهور آمریکا به شورای حکام معرفی کرده در مسند ریاست این بانک نشسته است. براساس یک قرارداد نانوشته اما همیشگی، رییس بانک جهانی به وسیله آمریکایی‌ها و رییس صندوق بین‌المللی پول به وسیله کشورهای بانفوذ اروپایی همچون آلمان، فرانسه و انگلستان انتخاب می‌شود. فرانسوا بورگینون، اقتصاددان ارشد بانک جهانی در این مورد به بی‌بی‌سی نیوز گفت: رابرت زولیک یک تجربه مفید برای بانک جهانی و برای این شغل به خصوص خواهد بود.

وی با اشاره به سوابق رابرت زولیک همچون نمایندگی تجاری ایالات متحده مذاکرات دور دوحه گفت: او در بطن گفت‌وگوهای توسعه‌ای در جهان حضور داشته است و این می‌تواند یک وضعیت ویژه باشد.

در زمانی که او نمایندگی مذاکرات تجاری آمریکا در دور دوحه را برعهده داشت مذاکرات بسیار خوب پیش می‌رفت.

رابرت زولیک در تفکرات خود نقش مهمی برای کشورهای در حال توسعه و اقتصادهای نوظهور در تجارت جهانی قایل بود.

پایگاه خبری تایم نیز در تحلیلی عنوان کرد که رابرت زولیک می‌تواند بحران‌هایی که حول محور بانک جهانی ایجاد شده است را مهار کند.

اصلی‌ترین وظیفه در شرایط کنونی و پس از تحویل گرفتن سکان بانک جهانی باید بازگرداندن آرامش و اطمینان به این نهاد مالی بین‌المللی باشد.

پس از مشکلاتی که در زمان و لغو و نیز برای بانک‌ جهانی پیش آمد اکنون به اطمینان کشورها به بانک‌ جهانی صدمه وارد شده است و رییس جدید باید هر چه سریع‌تر این صدمات را ترمیم کند.

پیش از انتخاب رابرت زولیک برای نامزدی این پست از نام‌های بزرگی همچون تونی بلر نخست وزیر انگلستان نیز سخت به میان آمد اما همگان عقیده داشتند که جورج بوش سرانجام یک شهروند ایالات متحده را برای این پست در نظر خواهد گرفت.

رابرت زولیک که به باب زولیک نیز معروف است در سال ۱۹۵۴ میلادی در جورجیا متولد شد. در سال ۱۹۸۵ در حالی که تنها ۳۱ سال سن داشت به عضویت وزارت خزانه‌داری ایالات متحده درآمد.

در سال ۱۹۸۹ و در زمان ریاست جمهوری جورج بوش پدر وارد وزارت خارجه ایالات متحده شد. طی سال‌های ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۳ توانست به مقام معاونت وزیر خارجه برسد.

در دوران ریاست جمهوری

بیل کلینتون او به مشاغل تجاری سطح بالا روی آورد. با روی کار آمدن بوش پسر از سال ۲۰۰۱ او یک بار دیگر وارد دولت شد و به عنوان نماینده و مذاکره کننده ارشد تجاری ایالات متحده منصوب شد.

او را یکی از بنیان‌گذاران مذاکرات دور دوحه یا همان مذاکرات تجارت آزاد جهان می‌دانند.

او تا سال ۲۰۰۵ میلادی در این سمت باقی ماند و سپس به وزارت خارجه ایالات متحده بازگشت.

طی فوریه ۲۰۰۵ تا ژوئن ۲۰۰۶ او معاونت کاندولیزا رایس را برعهده داشت و به فرد شماره دوی وزارت خارجه ایالات متحده تبدیل شد.

رابرت زولیک پس از کناره‌گیری از وزارت خارجه بار دیگر به فعالیت‌های تجاری روی آورد. آخرین پست او که هم‌اکنون نیزدر آن مشغول به کار است رییس هیات مدیر موسسه مالی گلدمن ساچس است.