گروه بین‌الملل - جدیدترین گمانه‌زنی‌های رسمی بیانگر این است که مازاد تجاری چین در سال ۲۰۰۷ میلادی به ۳۰۰میلیارد دلار خواهد رسید. به گزارش منابع رسمی چین این افزایش صادرات تحت تاثیر افزایش تقاضای خارجی و سیاست‌های حمایتی از صادرکنندگان چینی صورت می‌گیرد. این در حالی است که مجموع مازاد تجاری چین در سال ۲۰۰۶ میلادی تنها ۱۷۷میلیارد و ۵۰۰میلیون دلار بود. مقامات وزارت بازرگانی چین گزارش دادند که میزان مازاد تجاری چین طی چهار ماه اول امسال به ۶۳میلیارد و ۳۰۰میلیون دلار رسیده است که نسبت به مدت زمان مشابه در پارسال نزدیک به ۸۸درصد رشد نشان می‌دهد. چین در حالی به صادرات تازنده خود ادامه می‌دهد که در ابتدای سال مقامات اقتصادی این کشور از اتخاذ سیاست‌هایی برای ایجاد توازن بین صادرات و واردات سخن به میان آورده بودند.

پکن در ابتدای امسال میزان مالیات بر صادرات محصولات انرژی را افزایش داد تا از میزان صادرات بکاهد و در برابر میزان مالیات بر صادرات محصولات دیگر را کاهش داد. این سیاست در کوتاه‌مدت جواب داد و میزان مازاد تجاری این کشور کم شد.

اما به سرعت بر میزان صادرات دیگر محصولات همچون پوشاک، کفش و کالاهای الکترونیکی افزوده شد به گونه‌ای که بار دیگر صادرات چین رو به افزایش گذاشت. بالا بودن سطح تقاضای خارجی نیز به کمک صادرکنندگان چینی آمد و صادرات چین پرقدرت از قبل ادامه یافت.

برخی عقیده دارند افزایش صادرات چین می‌تواند رشد اقتصادی بالای یازده درصد برای این کشور به ارمغان آورد. با این وجود تحلیلگران عقیده دارند که این افزایش توان صادراتی و به دنبال آن رشد اقتصادی باعث خواهد شد که در آینده چین با مشکلات اقتصادی روبه‌رو شود که مهم‌ترین آنها تورمی شدن فضای اقتصادی این کشور است. از سوی دیگر به دلیل راحتی صادرات از چین، بسیاری از سرمایه‌های خارجی داوطلب ورود به چین هستند و همه این مسائل می‌تواند مشکلاتی را برای چین به همراه داشته باشد.

از سوی دیگر چین هم‌اکنون اختلاف تجاری گسترده‌ای با ایالات متحده و اتحادیه اروپا دارد. اینها چین را به این مساله متهم کرده‌اند که با پایین نگاه داشتن ارزش پول خود یعنی یوآن، موجب رشد صادرات خود را فراهم کرده است. پایین بودن مصنوعی ارزش یوآن در برابر دلار باعث می‌شود تا بهای تمام‌شده بسیاری از محصولات چینی کمتر از انواع مشابه اروپایی و آمریکایی آنها باشد. اکنون آمریکا در حال فشار آوردن به چین برای آزادسازی و یا افزایش ۴۰درصدی ارزش یوآن است.

چین تاکنون در برابر این خواسته اروپا و آمریکا مقاومت کره است و آن را باعث ویرانی اقتصادی خود می‌داند. باید منتظر بود و دید آیا ایالات متحده با مازاد تجاری ۳۰۰میلیارد دلاری چین کنار خواهد آمد؟