نخستین هیات بلندپایه کره شمالی وارد سئول شد

گروه بین‌الملل - یک هیات بلندپایه سیاسی - اقتصادی از کره شمالی دیروز وارد کره جنوبی شد تا در مورد موانع پیش روی آشتی دو کره مذاکراتی انجام دهد.

این نخستین بار از زمان قطع روابط دو کره در سال ۱۹۵۳ تاکنون است که هیاتی در این سطح از کره شمالی به کره جنوبی سفر می‌کند. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس از سئول این هیات کره شمالی که در سطح وزرای کابینه است می‌خواهد مذاکراتی را با طرف جنوبی بر سر تعطیلی راکتور هسته‌ای یونگ بایون و همچنین برنامه کمک‌های غذایی کره جنوبی به کره شمالی داشته باشد. کره جنوبی برنامه ارسال یک کمک ۴۰۰هزار تنی برنج به همسایه شمالی خود را در دستور کار داشت که پس از عدم تعطیلی راکتور یونگ بایون این کمک‌ها به تعویق افتاده و قطع شد.

کره شمالی هم‌اکنون به شدت به این کمک‌های غذایی نیاز دارد و هدف اول سفر وزرای کابینه به کره جنوبی نیز برقرار کردن دوباره کمک‌های اقتصادی است.

هیات سیاسی کره شمالی که به وسیله کان هویونگ مشاور ارشد کابینه کره شمالی سرپرستی می‌شود قصد دارد تا از روز جمعه مذاکرات خود را با طرف جنوبی آغاز کند.

کره جنوبی در این مذاکرات قصد خواهد کرد تا سرنوشت راکتور یونگ بایون را مشخص کند.

راکتور یونگ بایون بزرگ‌ترین راکتور هسته‌ای کره شمالی است که وظیفه تولید پلوتونیوم را برعهده دارد. پلوتونیوم اصلی‌ترین ماده‌ای است که در ساخت سلاح‌های هسته‌ای به کار می‌رود.

خاموشی راکتور یونگ بایون اولین شرط توافقنامه ۱۳ فوریه است. کره شمالی تاکنون از تعطیل کردن این راکتور خودداری کرده است و به همین دلیل عملا اجرای توافقنامه ۱۳ فوریه غیرممکن شده است.

پیش‌بینی تحلیلگران این است که کره جنوبی سعی کند در مذاکرات سئول رابطه بین تعطیلی راکتور یونگ بایون و آزاد سازی دارایی‌های مسدود شده کره شمالی را قطع کند.

مبلغ ۲۵میلیون دلار از دارایی‌های کره شمالی به وسیله ایالات متحده در بانک دلتا آسیا در ماکائو مسدود شده است. کره شمالی خاموش کردن راکتور یونگ بایون را منوط به آزاد شدن این پول‌ها کرده است.

از جانب سئول نیز لی‌جائه چونگ وزیر اتحاد کره جنوبی رهبری مذاکرات را برعهده خواهد گرفت. وی در گفت‌وگو با خبرگزاری یونهاپ کره جنوبی گفت: به عقیده ما اکنون زمان مناسبی برای گفت‌وگوها است اگرچه زمان‌های زیادی را از دست داده‌ایم.

وی افزود: کره جنوبی امیدوار است در جریان مذاکرات این هفته بتواند به زمان مشخص و مورد توافقی برای بازگشایی رسمی راه‌آهن مرزی دست پیدا کنیم.

در اواسط ماه جاری میلادی یک قطار نمادین که حامل مسوولان بلند پایه دو طرف بود در مسیر این خط آهن به حرکت درآمد اما هنوز راه‌آهن مرزی دو کره رسما کار خود را آغاز نکرده است.

یک کارشناس مسائل شرق آسیا در این مورد به رویترز گفت: هنوز بسیار زود است که بخواهیم در مورد اتحاد دو کره صحبت کنیم اما باید گفت که ورود این هیات بلندپایه به کره جنوبی می‌تواند گام بلندی در این راستا باشد.

در همین حال برخی رسانه‌های ژاپنی خواستار جدیت بیشتر کره جنوبی در برابر پیونگ یانگ شده‌اند. ژاپن تنها عضو مذاکرات شش‌جانبه است که هنوز توافقات به عمل آمده در ۱۳ فوریه را نپذیرفته است. ژاپن خواستار آن است تا هر چند زودتر وضعیت اتباع ربوده شده این کشور در دهه ۸۰میلادی از سوی کره شمالی مشخص شود.

کریستو فرهیل مذاکره‌کننده ارشد ایالات متحده در مذاکرات شش‌جانبه نیز با ابراز خوش‌بینی از سفر هیات بلندپایه سیاسی - اقتصادی کره شمالی به جنوب گفت: ما از هر گونه اقدام مثبت و رو به جلو در جریان تعطیلی فعالیت‌های هسته‌ای کره شمالی استقبال می‌کنیم. همچنین هیل خواستار آن شد که کره شمالی فعلا از شرط خود برای تعلیق فعالیت‌های هسته‌ای خودداری کند.

از سوی دیگر هیات نمایندگی کره شمالی در حالی وارد سئول شده است که این سفر با واکنش متفاوت مردم کره جنوبی رو به رو شده است. برخی عقیده دارند که ورود این هیات می‌تواند زمینه‌ساز آشتی دو کره باشد و گروه دیگری عقیده دارند از که این سفر هیچ دستاوردی نخواهد داشت. به همین دلیل دیروز شهرهای مختلف کره جنوبی صحنه تظاهرات‌های مردمی در اعتراض به سفر هیات‌ کره شمالی بود. در برخی موارد پلیس مجبور به درگیری با تظاهرکنندگان شد.