اعلام زمان کنارهگیری از سوی «بلر»
«بامبی» رفتنی شد
بلر که به دلیل حالت کودکانه صورتش در مطبوعات بریتانیا به «بامبی» نیز شهرت داشت اعلام کرد، روز ۲۷ ژوئن برابر با ششم مهرماه استعفای خود را به ملکه انگلیس تقدیم خواهد کرد.
اگرچه بلر در چهار سال ابتدایی صدارتش در خانه شماره ۱۰ خیابان داونینگ استریت توانسته بود با اجرای یک سلسله اصلاحات اقتصادی و بهبود سطح زندگی مردم بریتانیا چهرهای مثبت از خود به نمایش بگذارد، اما رویداد یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ باعث شد تا مردم انگلیس همه آن خاطرات خوب را به فراموشی بسپارند. همراهی بلر در جنگ با تروریسم که به ورود این کشور به جنگهای افغانستان و عراق منجر شد هرگز برای انگلیسیها توجیه نشد و مواضعی که او در ادامه سالهای زمامداریش پس از وقایع یازده سپتامبر اتخاذ کرد، محبوبیت حزب کارگر را به پایینترین سطح رسانید.
بلر که به دلیل حالت کودکانه صورتش در مطبوعات بریتانیا به «بامبی» نیز شهرت داشت اعلام کرد، روز ۲۷ ژوئن برابر با ششم مهرماه استعفای خود را به ملکه انگلیس تقدیم خواهد کرد.
اگرچه بلر در چهار سال ابتدایی صدارتش در خانه شماره 10 خیابان داونینگ استریت توانسته بود با اجرای یک سلسله اصلاحات اقتصادی و بهبود سطح زندگی مردم بریتانیا چهرهای مثبت از خود به نمایش بگذارد، اما رویداد یازدهم سپتامبر 2001 باعث شد تا مردم انگلیس همه آن خاطرات خوب را به فراموشی بسپارند. همراهی بلر در جنگ با تروریسم که به ورود این کشور به جنگهای افغانستان و عراق منجر شد هرگز برای انگلیسیها توجیه نشد و مواضعی که او در ادامه سالهای زمامداریش پس از وقایع یازده سپتامبر اتخاذ کرد، محبوبیت حزب کارگر را به پایینترین سطح رسانید.
تونی بلر ۲۷ ژوئن از نخستوزیری کنارهگیری میکند
سرانجام «بامبی» رفتنی شد
رهام وزیری- تونی بلر، نخستوزیر انگلستان روز پنجشنبه جلسه کابینه را زودتر از همیشه به پایان رساند تا به حوزه انتخابیه خود سفر کرده و خبری را اعلام کند که بیش از یک سال بریتانیا در انتظار شنیدن آن به سر میبرد. تونی بلر به سجفیلد رفت تا خبر استعفای خود در روز ۲۷ ژوئن برابر با ششم تیرماه را در میان کسانی اعلام کند که سالها پیش با رای موافق به او وسیله صعود او در دنیای سیاسی بریتانیا را فراهم کردند.
تونی بلر ساعتی قبل از حرکت به سمت سجفیلد تصمیم خود مبنی بر استعفا در ماه ژوئن را به اطلاع همکاران خود در کابینه انگلستان و همچنین سران بلندپایه حزب کارگر رسانید. جک استراو، رییس مجلس عوام بریتانیا نیز در این جلسه حضور داشت. با کنارهگیری بلر اکنون راه برای انتخاب رییس حزب کارگر باز شده است. کاندیداها پس از یک دوره رقابت درون حزبی کوتاه به رایگیری درون حزبی میروند و رییس جدید حزب کارگر نخست وزیر بریتانیا خواهد شد.
بازگشت به نقطه آغاز
تونی بلر مکانی را برای اعلام کنارهگیری از نخست وزیری انتخاب کرد که روزگاری حیات سیاسی خود را از آنجا آغاز کرده بود. سجفیلد حوزه انتخابیه بلر، شهری کوچک در شمال شرقی بریتانیا است که مردمی از طبقه متوسط دارد و آنها به طور سنتی از حامیان حزب کارگر به حساب میآیند. بلر در جمع هوادارانش در سجفیلد ظاهر شد و سخنان خود را اینگونه آغاز کرد. من کمی بیش از 10 سال نخست وزیر این کشور بودم. در دنیای امروز این زمانی طولانی است. برخی اوقات تنها راه حفظ قدرت واقعی کنار گذاشتن آن است. پیروزی حزب کارگر در سال 1997 لحظهای بود برای شروعی دوباره و اینکه باید مشکلات گذاشته را به فراموشی بسپاریم. انتظارات از ما و حزب خیلی زیاد بود.
تونی بلر با اشاره به کارهای اقتصادی انجام شده در دوران او گفت: شرایط اقتصادی بسیاربسیار تغییر کرده است. به معیارهای خود در ماه می ۱۹۹۷ و هم اکنون که می ۲۰۰۷ است نگاه کنید. قطعا تغییرات مثبت و گسترده بوده است. اکنون زمان ترک قدرت رسیده است و من روز ۲۷ ژوئن استعفای خود را تقدیم ملکه خواهم کرد.
تونلی بلر در مورد تصمیم خود برای ورود به جنگ با تروریسم و حمایت از طرح جورج بوش گفت: بعد از اتفاق بزرگ واقعه یازده سپتامبر که بسیار غیر منتظره بود من تصمیم گرفتم که بریتانیا باید شانه به شانه متحد قدیمی خود قرار گیرد و این کار را از روی اعتقادم کردم. جنگ عراق و افغانستان نیز از روی اعتقاد به جنگ با تروریسم بود. سرنگونی صدام و پسرانش از قدرت همانند سقوط طالبان به آسانی انجام شد. اما واکنش تروریسم جهانی شدید، عصبانی، بی رحمانه و برای ما بسیار پرهزینه بود. حتما بسیاری عقیده دارند که جنگ با تروریسم ارزش این هم هزینه را ندارد.
نخست وزیر انگلستان در ادامه در دفاع از طرح خود برای همراهی با آمریکا در جنگ علیه تروریسم گفت: من معتقدم که سر بلند بیرون خواهیم آمد. اگر ما دست از جنگ برداریم آنها برنخواهند داشت. این آزمونی برای اراده و اعتقاد ما است و نباید در این آزمون شکست بخوریم.
تونیبلر در پایان خطاب به مردم سجفیلدو دیگر نقاط بریتانیا گفت: من کار خود را با امیدهای بسیار بزرگ برای آینده بریتانیا آغاز کردم و اکنون هم این پست را با امیدهای بزرگتر برای بریتانیا ترک میکنم. مردم سجفیلد ساعتها قبل در محل سخنرانی تجمع کرده بودند و پلاکاردهایی منقش به نوشتههای موفقیتآمیز برای بلر در دست داشتند.
بلر در سراشیبی
تونیبلر نخستوزیری که به اعتقاد بسیاری توانست عزمت انگلستان را یک بار دیگر احیا کند اکنون در حالی وادار شده 2سال زودتر از پایان دورهاش پست نخستوزیری را ترک کند که تا حد زیادی از محبوبیتش کاسته شده است. تونیبلر با تکیه بر نیروی جوانی توانست حزب کارگر را از یک حزب چپگرای کامل به یک حزب میانهرو تبدیل کند و همین مساله ماندگاری طولانی حزب را در طول 10سال گذشته رقم زد. در صحنه سیاست خارجی، تونیبلر توانست با اتخاذ یک دیپلماسی فعال جایگاه بریتانیا را پررنگتر از گذشته در معادلات جهانی کند. همکاریهای گسترده او با بیلکلینتون رییسجمهور سابق آمریکا را میتوان نقطهعطف فعالیتهای سیاسی او قلمداد کرد. اصلاحات اقتصادی یکی از جنبههای درخشان مدیریتی تونیبلر توصیف میشود. هر چند بسیاری گوردون براون وزیر دارایی انگلستان را معمار اصلاحات اقتصادی میدانند، اما به هیچ عنوان نمیتوان از نقش بلر در انجام این اصلاحات غافل شد. تونیبلر و کابینهاش توانستند با تغییر دیدگاههای درونی حزب کارگر نسبت به اقتصاد رویهای نو در پیش گرفته و استانداردهای زندگی شهروندان بریتانیایی را ارتقا دهند. در حالی که یازده سپتامبر بسیاری از
اقتصادهای جهان را تحتتاثیر قرارداد تونی بلر توانست اقتصاد بریتانیا را به سلامت از آن مقطع عبور دهد. همچنین در عرصه سیاست داخلی نیز بلر توانست یک دستاورد بزرگ به دست آورد که محبوبیت او را به شدت افزایش داد. امضای موافقتنامه صلح بین احزاب ایرلند شمالی و ورود احزاب این کشور از فاز مبارزه مسلحانه به مبارزه سیاسی یکی از دستاوردهای بزرگ دولت بلر بود. اما چه چیزی بلر را با این همه موفقیت در عرصه سیاسی و اقتصادی مجبور به استعفا کرد؟ همه چیز به آن یازده سپتامبر لعنتی باز میگردد.
گویا بویینگهایی که یاران بنلادن به برجهای دوقلوی مرکز تجارت جهانی زدند، به پایههای صدارت تونی بلر نیز برخورد کردند. تصمیم تونیبلر مبنی بر ورود به جنگ با تروریسم به همراهی آمریکا روز به روز از محبوبیت او کاست.
تونیبلر دیگر آن بامبی مورد علاقه مردم بریتانیا نبود و آنها هیچ گاه نتوانستند منطق نخستوزیر را در ورود به جنگ با تروریسم درک کنند. چنین شرایطی فرصت را به دست احزاب رقیب داد تا بر حجم حملات خود روی حزب کارگر اضافه کنند. محبوبیت حزب کارگر بر اساس نظرسنجیها به پایینترین حد در 23سال گذشته رسید و زنگ خطر در دفتر مرکزی حزب کارگر به صدا درآمد. منتقدان عقیده دارند که بلر در برابر فشارهای بوش تسلیم شده است و در برابر رییسجمهور آمریکا به دیدگاههای تونی بلر از جمله تلاش برای حل بحران خاورمیانه اعتنای چندانی ندارد. حتی تاکید بر اتحاد سنتی بین انگلستان و ایالات متحده هم نتوانست انتقاد مخالفان را کاهش دهد. در نهایت مجموعه این عوامل حزب کارگر را به این جمعبندی رسانید که تونی بلر دفتر نخستوزیری را ترک کند تا جانشین او بتواند با تکیه بر افکار جدید موقعیت حزب کارگر را تا انتخابات سراسری آینده که دو سال و نیم دیگر انجام میشود بازسازی کند.
کارنامه اقتصادی بلر
تونی بلر اگرچه با اندیشههای چپگرایانه کارگری بر سر کارآمد اما از همان روزهای نخست حضور در دفتر نخستوزیری اصلاحات اقتصادی در راستای اقتصاد آزاد را کلید زد. اولین دستاورد اصلاحات اقتصادی بلر استقلال بانک مرکزی انگلستان بود.
بلر در سال ۹۷ با مستقل کردن بانک مرکزی انگلستان توانست نظر مثبت اقتصاددانان بریتانیایی را به سوی دولتش جلب کند.
تونی بلر اقتصاد بریتانیا را با رشدی در حدود 8/2درصد تحویل گرفت. به سرعت سیاستهای مالیاتی را تغییر داد و این مساله توانست در اولین سال زمامداری بلر رشد اقتصادی 3/3درصدی را برای بریتانیا فراهم آورد. رونق اقتصادی بریتانیا در سایه اصلاحات اقتصادی بلر ادامه یافت و در سال 2000 میلادی رشد اقتصادی به 2/4درصد رسید. پس از آن رشد اقتصادی انگلستان تحتتاثیر حوادث یازده سپتامبر 2001 به مانند بسیاری دیگر از کشورهای صنعتی کاهش پیدا کرد. دولت بلر اکنون رشد اقتصادی 8/2درصد را هدف گرفته است.
زمانی که بلر در سال ۹۷ بر سر کارآمد نرخ تورم بریتانیا ۳/۲درصد گزارش شده بود. استقلال بانک مرکزی بریتانیا و استراتژی جدید در برابر نرخ بهره توانست بر این تورم غلبه کند و سرانجام نرخ تورم بریتانیا در میانه سال ۲۰۰۰ میلادی به ۶/۰درصد کاهش پیدا کرد. این یک موفقیت اقتصادی تمام عیار برای دولت تونی بلر قلمداد شد. طی این سالها تا میانه سال ۲۰۰۵ نرخ تورم انگلستان همواره کمتر از ۲درصد بود، تنها در یک سال اخیر است که بار دیگر نرخ انگلستان رشد خود را آغاز کرده و هماکنون در سطح ۳درصد به سر میبرد.
نرخ بیکاری یکی از پاشنه آشیلهای اقتصادی تونی بلر به حساب میآید. تونی بلر دولت را با نرخ بیکاری 5/6درصد تحویل گرفت و اکنون آن را با نرخ بکاری 6/5درصد تحویل میدهد. اگرچه او طی این سالها توانسته نرخ بکاری را تا 5/4درصد هم کاهش دهد اما این شاخص از سال 2004 تاکنون همواره سیر صعودی داشته است. برخی منتقدان دولت عقیده دارند که دولت بلر با اتخاذ سیاستهای مهاجرتی اشتباه فرصت کار را از نیروی کار انگلیسی گرفته است.
در یک سال اخیر بسیاری از مهاجران اروپای شرقی راهی انگلستان شدهاند و این مساله بازار کار را برای بریتانیاییها محدود کرده است.
تونی بلر که بود
آنتونی چارلز لینتون بلر در سیزدهم ماه مه سال ۱۹۵۳ در شهر ادینبورو اسکاتلند متولد شد. او که فارغالتحصیل رشته حقوق از دانشگاه آکسفورد است دوران جوانی خود را با تحولات فراوانی سپری کرد.
بلر جوان تا قبل از روی آوردن به شغل وکالت مشاغل گوناگونی را تجربه کرد که از گیتارنوازی در یک گروه موسیقی نه چندان معروف تا گارسونی رستوران را شامل میشود. بلر در سال 1975 به حزب کارگر پیوست و این سرآغاز تغییر شیوه زندگی او بود.
در سال ۱۹۸۳ با پیروزی در انتخابات مجلس عوام از حوزه انتخابیه سجفیلد به مجلس عوام راه پیدا کرد.
در سال 1994 پس از درگذشت رهبر حزب کارگر تونی بلر نامزد احراز پست ریاست حزب شد و در انتخابات توانست رقبای خود را شکست دهد. در آن زمان حزب کارگر حزب اصلی مخالف دولت جان میجر در پارلمان بریتانیا بود.
تونی بلر در انتخابات اول مه ۹۷ میلادی توانست به عنوان جوانترین نخست وزیر بریتانیا از سال ۱۸۱۲ تا آن زمان به خانه شماره ۱۰ داونینگ استریت راه پیدا کند.
در سال 1983 زمانی که بلر قصد داشت به پارلمان راه پیدا کند به شدت از دیدگاههای کارگری حمایت میکرد.
اما پس از رسیدن به رهبری حزب در سال ۹۴ تغییراتی در دیدگاههای حزب به خصوص نسبت به مسائل اقتصادی پدید آورد که به دیدگاههای «نوکارگری» موسوم شدند. این تغییر نگرش اثر خود را گذاشت و در نهایت حزب کارگر توانست با رهبری تونی بلر به صدارت ۱۸ ساله حزب محافظهکار پایان دهد.
تونی بلر در دهه 70 میلادی با شری نوث دختر یکی از هنرپیشگان انگلیسی ازدواج کرد که حاصل این ازدواج چهار فرزند است.
شری بلر هیچ گاه برای مردم بریتانیا به چهرهای محبوب تبدیل نشد. تونی بلر در نخستین ماههای حضورش در دفتر نخست وزیری با ماجرای مرگ پرنسس دایانا، همسر ولیعهد بریتانیا و پرنسس ولز روبهرو شد.
چیزی که بسیاری از تحلیلگران عقیده دارند بلر هرگز نتوانست این ماجرا را به درستی مدیریت کند و از سر انگلستان بگذراند.
تونی بلر به دلیل چهره بچهگانهای که در صورتش دارد در مطبوعات بریتانیایی به «بامبی» شهرت دارد به گزارش پایگاه اینترنتی نخست وزیری انگلیس موسوم به داونینگ استریت تونی بلر به موسیقی گروههایی همچون بیتلها، رولینگ استونز و یو ۲ علاقه زیادی دارد. ماهی، موز و پسته هم از خوردنیهای مورد علاقه نخست وزیر انگلستان است.
واکنشهای جهانی به کنارهگیری بلر
جورج بوش که بسیاری او را مسبب کاهش محبوبیت بلر میدانند نخستین کسی بود که نسبت به کنارهگیری بلر واکنش نشان داد. جورج بوش، تونیبلر را نخستوزیری فوقالعاده توصیف کرد و گفت: من دوری او را حس خواهم کرد. او مردی بود که پای حرفش ایستاد و متفکری دوراندیش بود.
خوزه مانوئل باروسو، رییس کمیسیون اروپا با درخشان خواندن دوران نخستوزیری بلر برای اتحادیه اروپا گفت: تونی بلر بریتانیا را از حاشیه به مرکز اتحادیه اروپا هدایت کرد. نیکولا سارکوزی رییسجمهور جدید الانتخاب فرانسه نیز از بلر به عنوان سیاستمداری متفاوت با سبک سیاسی خوب یاد کرد.
برت اهرن، نخستوزیر جمهوری ایرلند نیز با ستایش از بلر تلاشهای او در یک دهه اخیر برای پایان دادن به بحران در ایرلند شمالی را ستود. مارتین مگ گینس، فرد شماره دو حزب جمهوریخواه شین فین در ایرلند شمالی نیز در مورد بلر گفت: تونیبلر همواره به علت نقش و میراث خود در صلح ایرلند شمالی در یادها خواهند ماند.
حامد کرزای، رییسجمهور افغانستان نیز از تلاشهای بلر تشکر و دوران نخستوزیری او را موفقیتآمیز ارزیابی کرد. تارو آسو، وزیر خارجه ژاپن نیز دولت بلر را دولتی موفق با سیاستهایی چندجانبه توصیف کرد که نتایج مثبتی را برای جهان و منطقه اروپا به همراه داشته است.
ارسال نظر