تونی بلر به دهمین سال نخستوزیری خود رسید
روزهای سخت دهمین سال صدارت
ایسنا- نخستوزیر انگلیس دیروز در حالی دهمین سال حضور خود را در قدرت جشن گرفت که این رویداد تحت تاثیر سوالات روز افزون پیرامون دستاوردهای وی قرار گرفته است. خبرگزاری فرانسه در گزارشی نوشته است: تحقیقات جاری درباره جنگ عراق و رسوایی دریافت رشوه در ازای اعطای پست و مقام، هر دو، وجهه تونی بلر نخستوزیر انگلیس را تهدید میکنند و موفقیتهای اقتصادی این کشور طی یک دهه گذشته را تحتالشعاع قرار دادهاند.
بلر تاکنون درباره چگونگی و زمان اجرای تعهد خود مبنیبر کنارهگیری از قدرت مطلبی را عنوان نکرده ولی انتظار میرود وی در دومین هفته ماه مه یک بیانیه در این خصوص منتشر کند.
وی همچنین درباره فرد جانشین خود که انتظار میرود در اواخر ماه ژوئن جایگزین وی شود، چیزی نگفته است. این در حالی است که بلر در چند هفته اخیر به دنبال دفاع از سوابق خود و جایگاهش در تاریخ بریتانیا بوده است.
وی روی رونق اقتصادی انگلیس طی یک دهه گذشته که باعث دگرگونی انگلیس، تخصیص میلیاردها پوند به اصلاحات بخش بهداشت و درمان و آموزش و پرورش و کاهش جرایم شده تاکید کرده است.
وی از سیاست خارجی میانجیگرانه خود بر پایه ارزشها و اتحاد با واشنگتن دفاع کرده و پذیرش شکست در عراق یا عذرخواهی به دلیل این مساله را رد کرده است.
خبرگزاری فرانسه در این گزارش افزوده است: بلر در سال ۱۹۹۷ در سن ۴۳ سالگی با حمایت گسترده مردمی به عنوان جوانترین نخستوزیر انگلیس از سال ۱۸۱۲ تا کنون پای به عرصه قدرت نهاد.
با توجه به تضعیف حزب محافظهکار مخالف، وی توانست حزب کارگر خود را برای سه دوره متوالی بیسابقه در قدرت حفظ کند.
در طول سالهای نخستوزیری بلر بانک مرکزی انگلیس استقلال پیدا کرد، حداقل دستمزدها اعلام شد، اسکاتلند و ولز قدرت قانونگذاری به دست آوردند، توافقنامه صلح «جمعه خوب» در ایرلند شمالی بسته شد و شیوه استفاده از بودجه بخش خصوصی در زمینه بهداشت و درمان و آموزش و پرورش اعلام شد و هم اکنون بلر قبل از کنارهگیری قرار است در هشتم مه (۱۸ اردیبهشت) آشکارترین موفقیت خود یعنی احیای تقسیم قدرت مسالمتآمیز بین کاتولیکها و پروتستانها را در ایرلند شمالی جشن بگیرد.
بلر در اکتبر ۲۰۰۴ اعلام کرد که سومین دوره حضور وی در قدرت آخرین دوره خواهد بود اما وی زودتر از موعدی که امیدوار بود، در حال ترک قدرت است. وی بر اثر یک کودتا که در سپتامبر گذشته توسط گوردون براون، وزیر دارایی انگلیس و رقیب دیرینهاش تشدید شد، به سوی کنارهگیری سوق داده شد.
در پی احیای حزب محافظهکار محبوبیت حزب کارگر در نظرسنجیها به طرز بیسابقهای کاهش یافته و به ۳۰درصد رسیده است.
اما پس از رسوایی حزب کارگر در خصوص دریافت رشوه در ازای اعطای پست و مقام برای تامین بودجه خود، تونی بلر در تحقیقات پلیس به عنوان شاهد مورد بازجویی قرار گرفت. اگرچه بلر در این تحقیقات به عنوان شاهد بازجویی شد ولی این مساله به شدت باعث تخریب وجهه وی شد.
نتایج نظرسنجی هفته نامه آبزرور حاکی از این است که ۴۷ درصد مردم انگلیس معتقدند بلر بیش از حد در قدرت بوده، ۴۵ درصد فکر میکنند که وی دیگر با آنها سازگار نیست و بقیه بلر را یک عوام فریب میدانند.
این نظرسنجی نشان میدهد که مردم انگلیس هرگز بلر را به خاطر حضور انگلیس در جنگ عراق نبخشیدهاند و اصلاحات وی در بخش بهداشت و درمان و آموزش و پرورش چندان آنها را تحتتاثیر قرار نداده است.
اما بلر اصلا نگران به نظر نمیرسد و به تصمیمات خود اطمینان دارد.
بلر اظهار داشت: طی سالهای گذشته سعی کردهام آن کار را که واقعا فکر میکنم درست است انجام دهم، از طرف کشور تصمیمات دشواری را اتخاذ کنم که در دراز مدت به نفع کشور باشد و در پایان خوشحال میشوم که در دراز مدت مورد قضاوت قرار بگیرم.
فیلیپ استفنز از روزنامه فایننشیال تایمز معتقد است که انتقادات کنونی از تونی بلر با گذشت زمان کاهش خواهد یافت، همان گونه که این امر در مورد مارگارت تاچر، نخستوزیر محافظهکار انگلیس در دهه ۱۹۸۰ رخ داد.
استفنز اظهار داشت: بلر موفقترین سیاستمدار نسل خود است.
این در حالی است که دومینیک سندبروک، تاریخ نویس معتقد است دستاوردهای بلر متزلزل هستند.
سند بروک در هفته نامه آبزرور گفت: همانگونه که رسوایی «واترگیت» هرگز از دامن ریچارد نیکسون، رییسجمهور وقت آمریکا پاک نشد این احتمال وجود دارد که سایه عراق هرگز از سر بلر کنار نرود.
وی افزود: در کمال تعجب وی احتمالا به خاطر آنچه انجام داده در یادها نخواهد ماند بلکه آنچه که وی موفق به انجام آن نشده باعث یاد آوری وی به اذهان خواهد شد.
ارسال نظر