خروج ونزوئلا از بانک جهانی و IMF

گروه بین‌الملل- هوگو چاوز، رییس‌جمهور چپ گرای ونزوئلا در یک اقدام کم سابقه در میان کشورهای جهان اعلام کرد که کشورش از بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول خارج خواهد شد چرا که سیاست‌های اقتصادی این دو سازمان مالی بین‌المللی موجب انفجار کشورهای کوچک خواهد شد. هوگو چاوز طی یک سخنرانی که به طور مستقیم از شبکه تلویزیون دولتی ونزوئلا پخش می‌شد گفت: من رسما اعلام می‌کنم که ونزوئلا از بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول و هر نهادی همانند آنها خارج خواهد شد. ما انتخابی به غیر از این نداریم. چاوز همچنین این دو سازمان را بازیچه و آلت دست امپریالیسم آمریکا خواند که قدرت و هدف واقعی خود را از دست داده‌اند.

هوگو چاوز که اکنون به اصلی‌ترین مخالف سیاست‌های ایالات متحده در منطقه آمریکای لاتین تبدیل شده است در ماه فوریه گذشته از پارلمان این کشور اختیارات گسترده جدیدی را گرفت که به موجب آن قدرت‌ها اکنون می‌تواند بدون نیاز به مشورت با پارلمان ونزوئلا را از بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول خارج کند.

رییس‌جهمور ونزوئلا افزود: ما خارج می‌شویم و به بقیه کشور اجازه می‌دهیم تا آنچه را که از آمریکا گرفته‌اند بازپرداخت کنند. تکیه کردن به این سازمان‌ها بسیار خطرناک است. رییس‌جمهور ونزوئلا با اشاره به اینکه صندوق بین‌المللی پول بدون آمریکا پولی برای وام دادن به کشورهای فقیر ندارد، این وام‌ها را باعث انفجار این کشورها توصیف کرد. هوگو چاوز در بخش دیگری از سخنانش گفت: ما خودمان از صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی خارج می‌شویم پیش از اینکه مورد چپاول ایالات متحده قرار گیریم. سپس هوگو چاوز به رودریگو کابیزاس وزیر دارایی این کشور فرمان داد مراحل اجرایی و گردش کار خروج هر چه سریع‌تر ونزوئلا از صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی را آغاز کند.

ایراداتی که چاوز علیه صندوق بین‌المللی پول مطرح کرده همواره از سوی دیگر کشورهای فقیر و اقتصادهای در حال توسعه علیه این نهادمالی مطرح می‌شود. صندوق بین‌المللی پول در اجلاس ماه سپتامبر پارسال خود یک سلسله اصلاحات داخلی را در قوانین کلید زد که هدف از آنها افزایش نقش کشورهای فقیر و اقتصادهای نوظهور در اداره صندوق بین‌المللی پول است. افزایش حق رای کشورها که با افزایش سهم‌الشرکه آنها همراه است یکی از اصلی‌ترین این اصلاحات را تشکیل می‌دهد. در همین حال مقامات صندوق بین‌الملل پول عقیده دارند کشورهای فقیر در بسیاری موارد توانایی پرداخت سهم‌الشرکه بیشتر را ندارند.

ونزوئلا یکی از کشورهایی است که بدهی‌های خود به نهادهای مالی بین‌المللی را به طور کامل بازپرداخت کرده است. این کشور بدهی‌های خود به بانک جهانی را ۵سال زودتر از موعد سررسید آن پرداخت کرد. همچنین دفتر صندوق بین‌المللی پول در ونزوئلا نیز پارسال تعطیل شد. یکی از مقامات اقتصادی ونزوئلا در آن زمان تعطیلی دفتر صندوق بین‌المللی پول را یک اتفاق خوب برای اقتصاد ونزوئلا دانست و گفت: این کار از وابستگی اقتصادی به وام‌های خارجی خواهد کاست.

هوگو چاوز همچنین در بخش پایانی سخنرانی تلویزیونی خود خواستار خروج بقیه کشورهای منطقه آمریکای لاتین از صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی شد و اعلام کرد به زودی بانک بزرگی در این منطقه تشکیل می‌شود که به کشورهای آمریکای لاتین وام‌های مناسب خواهد داد.