گروه بین‌الملل - از زمانی که هیات بین دولتی که مسوولیت بررسی تاثیرات تغییرات آب و هوایی بر زندگی بشر را عهده‌دار است، گزارش خود را منتشر کرد، بسیاری از کشورهای اروپایی را برانگیخت تا در فکر چاره‌ای برای توقف تخریب محیط زیست باشند. کارشناسان و محققان برای این سوال که چه تدبیری می‌توان به کار برد تا به اقتصادهایی که کربن کمی تولید می‌کنند تبدیل شد، راه پیشنهاد کردند وضع مالیات برای کالاهایی که استاندارد کربن را در نظر نمی‌گیرند و نیز ایجاد مشوق‌ها. از آن هنگام اتحادیه اروپا خود را ملزم به وضع قوانینی در این باره کرده است اما تکلیف با کشورهایی که خود را ملزم به رعایت مصوبات پروتکل کیوتو درباره «جریمه کربن» نمی‌کنند معلوم نیست.

این کشورها شدیدا از کالاهای تولیدی خود حمایت می‌کنند و برای کالاهای خود علیه کالاهای کشورهایی مانند اتحادیه اروپا که چنین قاعده‌ای را رعایت می‌کنند تبعیض قایل می‌شوند.

حال سوال این است که آیا می‌توان رنج و هزینه اقتصادی را برای تبدیل به جامعه‌ای که کربن کمی تولید می‌کند متعادل ساخت؟

به نظر می‌رسد راهی که وجود دارد همان است که کشورهای اروپایی در پیش گرفته‌اند و آن اعمال مالیات به عنوان جریمه برای کالای کشورهایی از جمله ایالات متحده است که استانداردهای زیست محیطی را در نظر نمی‌گیرند.

به این ترتیب کارخانه‌ها و تولید کنندگان اروپایی در برابر اقتصادی که به تولید کربن بی‌توجه است حمایت می‌شوند.

«تعدیل مالیات مرزی» (BTA) قانونی که به تازگی تصویب شده است می‌تواند تعادل میان هزینه تولید کالا در اروپا که ملزم به رعایت استانداردهای تولید کربن هستند و آمریکا که توجهی به این موضوع ندارد را جبران کند.

در‌حال‌حاضر (BTA) از طرف سیاستمداران و فعالان سیاسی، اقتصاددانان و طرفداران محیط زیست به شدت حمایت می‌شود.

موضوع داغ دیگری که این روزها در دستور کار اتحادیه اروپا قرار دارد نشست گروه عالی (HLG) درباره رقابت انرژی و محیط زیست است که قرار است به کمیسیون اروپا درباره سیاست درازمدت درباره انرژی مشاوره دهد.

اعضای این گروه عالی رتبه را اعضای کمیسیون اتحادیه اروپا، وزرای اقتصاد، رهبران تجاری، اتحادیه‌های تجاری و سازمان غیردولتی که در زمینه محیط زیست فعالیت دارند تشکیل می‌دهند.

از همین حالا می‌توان پاسخ‌ها را حدس زد. یک عده درباره تجارت آزاد نگران هستند و عده‌ای دیگر معتقدند این موضوع نیازمند مطالعه جدی است.

یکی از رهبران سازمان غیر دولتی که در زمینه محیط زیست فعالیت دارد معتقد است لازم است تا به استفاده از (BTA) به عنوان ابزار و معیار مثبتی برای ترویج تفکر تولید کربن کمتر توجه کرد و از طرفی به عموم کالاهایی ارائه کرد که برای محیط زیست خطرناک نیستند.

پیتر ماندلسون رییس کمیسیون تجارت اتحادیه اروپا معتقد است که تنها یک سیاست برای مقابله با تداوم تغییرات آب و هوایی وجود دارد که من البته در موفقیت آن شک دارم و آن اعمال تعرقه کربن بر کالاهای کشورهایی است که پیمان کیوتو را رعایت نمی‌کنند.

اما اعمال این تعرفه‌ها با قوانین و مصوبات سازمان تجارت جهانی مغایرت دارد و در عمل تقریبا اعمال آن ناممکن است.

چرا که کشورهای در حال توسعه و از طرف دیگر ایالات متحده خود را اصولا مقید به رعایت استانداردهای زیست محیطی نمی‌کنند.

به نظر می‌رسد همان طور که ماندلسون معتقد است همکاری مهم‌ترین و موثرترین راه باشد.