نبرد ژئواستراتژیک چین و آمریکا در میدان تایوان

به منظور حمایت از تایوان در برابر چین، جنگنده‌های آمریکایی راهی اوکیناوا شدند گروه بین‌الملل- جنگ لفظی چین و ایالات متحده بر سر بودجه نظامی و افزایش توان نظامی چین دیروز با انتشار خبر ارسال جنگنده‌های هوایی ایالات متحده به ژاپن به اوج خود رسید. براساس این خبر ایالات متحده ۲۰فروند از جنگنده‌های F۲۲ رپتور را به پایگاه هوایی لاکهید در جزیره اوکیناوای ژاپن اعزام خواهدکرد. این هواپیما‌ها تا پنج سال آینده در این پایگاه مستقر خواهند بود. مقامات آمریکایی هدف از این اعزام نیرو را مقابله با خطر تهدید حمله کره‌شمالی به ژاپن و یا حمله چین به تایوان اعلام کرده‌اند. برخی تحلیلگران عقیده دارند در حالی که ایالات متحده و ژاپن در حال مذاکره با کره شمالی هستند و روند مذاکرات نیز پیشرفت خوبی داشته است، ارسال این اسکادران هوایی به ژاپن بیشتر از هر چیزی به منظور فرستادن یک سیگنال روشن برای چین انجام گرفته است.

سال‌ها پس از پایان جنگ سرد اکنون یک بار دیگر بحث افزایش بودجه نظامی و انباشت سلاح در جهان مطرح شده است. سرآغاز ماجرا به طرح سپر موشکی ایالات متحده در شرق اروپا بازمی‌گردد. به دنبال اعلام آمریکا مبنی بر استقرار موشک‌های خود در برخی کشورهای اروپای شرقی، این اقدام مخالف شدید روسیه و چین را به دنبال داشت. سرگئی ایوانف، وزیر دفاع روسیه دیروز بار دیگر با اشاره به این موضوع گفت: ما هنوز به دنبال یافتن دلایل استقرار موشک‌های آمریکایی در اروپا هستیم. ایالات‌متحده باید دلایل خود را در این زمینه به صورت شفاف بیان کند. چین نیز با اشاره به لزوم خروج جهان از رقابت تسلیحاتی طی بیانیه‌ای در خلال کنگره سالانه خلق چین اعلام کرد: اینگونه رفتارهای ایالات‌متحده با زنده کردن خاطره جنگ سرد یک بار دیگر زمینه بروز رقابت تسلیحاتی را ایجاد خواهد کرد. تحلیلگران عقیده دارند تصمیم نصب موشک‌های بالستیک ایالات‌متحده در شرق اروپا پس از آن علنی شد که چین توانست با آزمایش یک موشک جدید توان موشکی خود را افزایش دهد. چین چندی قبل توانست با پرتاب یک موشک ضدماهواره یکی از ماهواره‌های فرسوده خود را در هوا نابود کند و پس از روسیه و آمریکا به سومین کشور دارنده این فناوری تبدیل شود.

اما آنچه چین را وادار به واکنش علنی و انتشار خبر افزایش بودجه نظامی خود کرد خبر فروش ۴۵۰ موشک بالستیک میان برد به تایوان از سوی ایالات متحده بود. ایالات متحده در این قرارداد که ارزش آن بیش از ۲۸۰میلیون دلار ذکر شده است موشک‌های بالستیک هوایی و زمین به زمین را به تایوان فروختند که این معامله خشم سران حزب کمونیست چین را در پی داشت. چین تایوان را بخش جدایی‌ناپذیر خاک خود می‌داند و با هر کشوری که جدایی تایوان را از خاک چین تایید یا پشتیبانی کند به مخالفت می‌پردازد. ایالات‌متحده اکنون این حریم سیاسی چین را با فروش این موشک‌ها نقض کرده است. این موشک ها توان هدف قرار دادن خاک چین را دارند. هفته گذشته تایوان با چراغ سبز کاخ سفید یک فروند از این موشک‌های میان برد را با موفقیت آزمایش کرد. در مقابل این موضع‌گیری چین، چن‌شویی بیان رییس‌جمهور تایوان از استقرار بیش از هزار فروند موشک چینی در سواحل مقابل تایوان سخن به میان آورده و خرید این موشک‌های میان‌برد از ایالات متحده را گامی در راستای دفاع از سرزمین خود می‌داند. ایالات متحده نیز استقرار این موشک‌ها را رفتاری تهدیدآمیز در قبال تایوان عنوان کرده و هواپیماهای خود را با هدف دفاع از تایوان راهی پایگاه اوکنیاوا کرده است.

پس از این فعل و انفعالات بود که چین اعلام کرد بودجه نظامی خود را امسال ۸/۱۷درصد افزایش داده و ۴۵میلیارد دلار می‌رساند. این بالاترین بودجه نظامی چین در تمامی این سال‌ها است. دیوید ونگ سخنگوی وزارت خارجه تایوان با بیان این مساله که افزایش بودجه نظامی چین غیرقابل پذیرش است گفت: افزایش بودجه نظامی یک تهدید جدی برای صلح بین‌المللی و ثبات منطقه‌ای در شرق آسیا است. افزایش بودجه نظامی چین با مخالفت شدید دولت ایالات متحده روبه‌رو شد.

جان‌نگرو پونته رییس اداره امنیت ملی آمریکا با بیان اینکه آمریکا خواهان شفاف شدن بودجه نظامی چین است گفت: ما عقیده داریم چین در بیان رقم بودجه نظامی خود حقیقت را پنهان کرده است و بودجه نظامی این کشور ۲ یا ۳ برابر این مبلغ اعلام شده است.

تحلیلگران عقیده دارند پس از انجام مذاکرات شش جانبه و گرفتن امتیازهای اقتصادی از سوی کره‌شمالی که بسیاری آن را پیروزی چین در برابر آمریکا عنوان کردند، اکنون ایالات متحده در رقابت‌های ژئواستراتژیک خود با چین در شرق آسیا یک بار دیگر محور تایوان را فعال کرده است و قصد دارد از این طریق چین را تحت فشار قرار دهد.