معاون وزیر خارجه ایالات متحده اعلام کرد
کرهشمالی از فهرست حامیان تروریسم حذف میشود
خبرگزاریها: آمریکا و کرهشمالی در اولین گام برای بهبود روابط میان یکدیگر و تحکیم تعهد پیونگ یانگ برای متوقف کردن برنامههای هستهای خود «مذاکرات تاریخیشان» را در نیویورک برگزار کردند. هنری کیسینجر در حال ورود به محل مذاکرات آمریکا و کره شمالی
به گزارش خبرگزاری فرانسه، کمتر از سه هفته پس از این که کرهشمالی با متوقف کردن راکتور اصلی هستهای خود موافقت کرد، کریستوفر هیل، نماینده ارشد آمریکا در مذاکرات ششجانبه و معاون وزیر امور خارجه این کشور دیروز با کیم کای گوان، نماینده ارشد کرهشمالی در مذاکرات ششجانبه دیدار کرد. این دیدار بلندپایهترین دیدار میان آمریکا و کرهشمالی از اکتبر سال ۲۰۰۰ تاکنون است. هیل اعلام کرد که این نشست با هدف تعیین حد و مرز برای روابط دو جانبه و همچنین انجام اقدامات لازم در جهت حذف نام کرهشمالی از لیست کشورهای حامی تروریسم برگزار میشود.
وی افزود: این مذاکرات امروز نیز ادامه دارد و قبل از مذاکرات اصلی، مذاکرات مقدماتی انجام میگیرد.
نماینده ارشد آمریکا در مذاکرات ششجانبه پیشتر در مصاحبه با روزنامه نیویورک تایمز اعلام کرده بود که نشست دو روزه وی با همتای کرهشمالیاش با هدف مذاکرات درباره روابط آمریکا و کرهشمالی وانجام اقدامات در جهت حذف نام پیونگ یانگ از لیست کشورهای حامی تروریسم و لغو تحریمهای واشنگتن علیه کرهشمالی برگزار خواهد شد. هیل همچنین تصریح کرد که در این نشست وی برای نمایان شدن تمامی برنامههای هستهای کرهشمالی تلاش خواهد کرد. در همین حال کیم کای گوان نسبت به این مذاکرات ابراز خوشبینی کرد و گفت: فکر میکنم همه چیز به خوبی پیش میرود.
کیم کای گوان پیشتر نیز در نیویورک به چون یونگ وو، همتای کرهجنوبی خود اعلام کرده بود که پیونگ یانگ تمایل دارد تا نیروگاه هستهای خود را به صورت غیرقابل برگشت متوقف کند. مقامات آمریکایی معتقدند که این نشست تنها گام کوچکی برای بهبود روابط واشنگتن با پیونگ یانگ است.
اما تحلیلگران معتقدند که این نشست پیشرفتی در جهت انجام اقدامات برای پایان به کینه و خصومت ۵۰ساله از زمان جنگ کره از ۱۹۵۰ تا ۱۹۵۳ بوده است.
کیم کای گوان و دیگر مقامات کرهشمالی اوایل روز دوشنبه با بعضی از مقامات آمریکایی از جمله ویکتور چا، مدیر امور آسیای شورای امنیت ملی آمریکا، هنری کیسینجر و مادلین آلبرایت وزرای امور خارجه اسبق آمریکا دیدار و گفتوگو کردند.
در بیانیهای در این رابطه آمده است: مقامات آمریکا و کرهشمالی درباره موضوعات دو جانبه تامل و درباره موضوع بهبود روابط میان واشنگتن و پیونگ یانگ گفتوگو کردند. شرکتکنندگان در این مذاکرات از فرصت به وجود آمده برای تجزیه و تحلیل جزئیات نگرانیهای دو طرف که زمانی به صورت دو جانبه بررسی نشده بود، استقبال کردند. آلبرایت در سال ۲۰۰۰ برای کاهش تنشها میان آمریکا و کرهشمالی سفری به پیونگیانگ داشت. نشست مقامات آمریکا و کرهشمالی در آستانه سفر محمد البرادعی به پیونگ یانگ برگزار شد و قرار است دو طرف امروز طی کنفرانسی مطبوعاتی دستاوردهای این نشست سهروزه را تشریح کنند.از سوی دیگر مشابه دیدار نیویورک، دیدار دیگری بین مقامات کرهشمالی و ژاپن در هانوی مرکز ویتنام برگزار خواهد شد که براساس آن دو طرف راههای ورود ژاپن به بخش مالی توافقنامه ششجانبه را بررسی خواهند کرد.
همزمان با آماده شدن مقامهای دو کشور ژاپن و کرهشمالی برای برگزاری مذاکرات در راستای بهبود روابط دو طرف در هانوی، پایتخت ویتنام، نخستوزیر ژاپن دیروز اعلام کرد که توکیو به هیچ وجه درباره ربوده شدن شهروندان خود به وسیله پیونگیانگ تغییر موضع نمیدهد. به گزارش خبرگزاری فرانسه، توکیو به دلیل ربوده شدن چند شهروند ژاپنی در دهههای ۷۰ و ۸۰ به وسیله کرهشمالی از سرمایهگذاری در معاهده اخیر در مذاکرات ششجانبه امتناع کرد.
شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن در بحبوحه مذاکرات رسمی مقامهای کرهشمالی و ژاپن در هانوی در پارلمان ژاپن گفت: ما موضع خود را تغییر نخواهیم داد. زمان آن فرا رسیده که ما بر موضع خود پافشاری کنیم. این موضوعی است که هرگز نمیتوانیم در برابر آن تسلیم شویم.
در همین حال کویچی هاراگوچی، نماینده ارشد ژاپن در این دیدار گفت: این موضوع بسیار مهم است که ما زمان جداگانهای را برای بحث درباره این موضوع اختصاص دهیم. وی افزود: در این نشست من درباره این موضوع با سونگ ایل هو، نماینده ارشد کرهشمالی صحبت خواهم کرد. امیدوارم که مقامهای کرهشمالی تصمیم استراتژیکی در قبال حل موضوع ربوده شدن شهروندان ژاپنی توسط دولت کرهشمالی اتخاذ کنند.
پیونگ یانگ در سال ۲۰۰۲ این موضوع را تایید کرد که ۱۳ شهروند ژاپنی را ربوده است. تاکنون پنج تن از این شهروندان به ژاپن بازگردانده شدهاند، اما کرهشمالی اعلام کرده است هشت شهروند دیگر ژاپنی مردهاند. آبه تصریح کرد: آمریکا کاملا از موضع ما حمایت میکند. چین نیز ما را درک میکند و کرهجنوبی نیز از ما حمایت میکند. مجامع بینالمللی درباره این موضوع ما را درک میکنند.
هاراگوچی نیز گفت: کرهشمالی از عزم خود برای حل و فصل مسایل گذشته میان توکیو و پیونگ یانگ سخن به میان آورده است. آنها میخواهند برای مذاکره در این خصوص زمانی را صرف کنند. بسیار مهم است که یک تعادل مناسب در این راستا بوجود آید.
کارشناسان پیش بینی کردهاند که ژاپن برای سرمایهگذاری در معاهده چندجانبه اخیر در مذاکرات ششجانبه با فشار از طرف مجامع بینالمللی روبهرو خواهد شد.
ارسال نظر