به دنبال توافق اعلام نشده دمشق با کردها انجام میشود
تشکیل «منطقه خودمختار» کردها در شمال سوریه
گروه بینالملل- برخی منابع خبری از توافق اعلام نشده دولت سوریه با کردهای این کشور برای تشکیل منطقه خودگردان در شمال سوریه خبر دادند.
عکس: ایسنا
گروه بینالملل- برخی منابع خبری از توافق اعلام نشده دولت سوریه با کردهای این کشور برای تشکیل منطقه خودگردان در شمال سوریه خبر دادند. به گزارش ایسنا به نقل از روزنامه اماراتی الاتحاد، کردهای سوریه در شمال این کشور منطقهای شبیه به آنچه در شمال عراق تشکیل شده، ایجاد کردهاند و با ایجاد ایستهای بازرسی در جادههای منتهی به مناطق کردنشین، این مناطق را به طور کامل از دیگر مناطق سوریه جدا کردهاند.
بنا به نوشته این روزنامه، کردهای سوریه کنترل کامل مناطق کردنشین را به دست آوردهاند و ارتش سوریه نیز در توافقی اعلام نشده به طور کامل از این مناطق عقبنشینی کردهاست.
این در شرایطی است که ارتش مخالفان سوریه موسوم به ارتش آزاد سوریه نیز مناطق کردنشین را ترک کرده و هماکنون اداره این مناطق به دست شبه نظامیان کرد است که گرچه خود را تابع دولت سوریه نمیدانند، اما از ارتش آزاد سوریه نیز تبعیت نمیکنند.
هماکنون در ساختمانهای اداری و دولتی سوریه در این مناطق عکسهای بشار اسد، رییسجمهوری سوریه بر خلاف دیگر مناطق که به دست مخالفان افتاده همچنان بر سر در ساختمانها و درون اتاقها آویزان است، بدون اینکه کسی برای شکستن و یا انداختن این عکسها و نشانهای دولت سوریه اقدام کند.
به نوشته این روزنامه نیروهای امنیتی و ارتش سوریه نیز که مدتها است این مناطق را ترک کردهاند در صورتی که مساله اضطراری پیش بیاید با هماهنگی با شبه نظامیان کرد از آنها میخواهند تا خواستههایشان را انجام دهند.
در ایستهای بازرسی که شبه نظامیان کرد در شمال سوریه ایجاد کردهاند افراد مسلح که برخی از آنها عکسهایی از عبدالله اوجالان، رهبر کردهای ترکیه را بر لباسهای خود آویزان کردهاند، کنترل را به طور کامل در دست دارند و عبور و مرور خودروها را کنترل میکنند.
بنا به گفته یکی از شبه نظامیان کرد در شهر «عفرین» برخی از نیروهای امنیتی و نظامی سوریه که در این شهر باقی ماندهاند در پایگاههای خود مستقر هستند و از این پایگاهها خارج نمیشوند و در صورتی که نیاز به خوراک و یا مایحتاج دیگری داشته باشند در تماس با شبه نظامیان کرد از آنها میخواهند تا خواستههایشان را برآورده کنند و آنها نیز این خواسته نظامیان سوری را انجام میدهند.
به گفته شاهدان عینی در شرایطی که در دیگر مناطق سوریه درگیری و ناامنی در جریان است مناطق کردنشین شمال این کشور که توسط شبه نظامیان کرد اداره میشود از آرامش نسبی برخوردار است و زندگی به شکلی تقریبا آرام جریان دارد.
به نوشته روزنامه الاتحاد، حزب «وحدت دموکراتیک کُرد» هماکنون ارگان رسمی در این منطقه که کردها آن را «کردستان غربی» مینامند، محسوب میشود و شبه نظامیان این حزب هر نوع ورود و خروج اسلحه و تجهیزات به این منطقه را تحت کنترل دارند.
حزب وحدت دموکراتیک کرد سوریه از سوی دولت ترکیه متهم است که با حزب کارگران کردستان ترکیه که علیه دولت آنکارا دست به اسلحه برده است، همکاری دارد و آنکارا بارها خواستار پایان همکاریهای این حزب با شبه نظامیان پ ک ک وابسته به کارگران کردستان ترکیه شده است. هر چند مقامات شبه نظامیان کرد مستقر در شمال سوریه ارتباط خود را با پ ک ک رد میکنند، اما برخی از شبه نظامیان تاکید کردند که بخشی از سلاحهای خود را از حزب کارگران کردستان ترکیه تحویل میگیرند.
تکذیب ترور فرمانده اطلاعات هوایی سوریه
همزمان و در تحولی دیگر مرتبط با سوریه یک شبکه سوری خبر ترور رییس سازمان اطلاعات هوایی این کشور را رد کرد. به گزارش ایسنا شبکه الاخباریه سوریه، اعلام کرد: «خبر کشته شدن جمیل حسن، رییس سازمان اطلاعات هوایی سوریه که توسط برخی رسانهها منتشر شده صحت ندارد و کذب محض است.» شبکه الاخباریه همچنین اعلام کرد: «او در حال حاضر در سوریه در سلامت کامل است و مثل همیشه به فعالیتهای خود ادامه میدهد.» این در شرایطی است که شبکه العربیه دیروز در خبری ادعا کردهبود: «جمیل حسن روز شنبه در دفتر کارش کشته شده است.»
طرحهای جدید فرانسه برای کمک به مخالفان سوریه
همزمان رییسجمهوری فرانسه در اظهاراتی مداخله جویانه ضمن تاکید بر حمایت فرانسه از مخالفان سوریه ادعا کرد: «نظام سوریه به زودی سقوط خواهد کرد.»
به گزارش خبرگزاری ایسنا به نقل از روزنامه اماراتی الخلیج، فرانسوا اولاند، رییسجمهوری فرانسه طی اظهاراتی به مناسبت شصت و هشتمین سالروز آزادسازی پاریس، پایتخت این کشور در جنگ جهانی دوم گفت: «دولت فرانسه اکنون در حال اتخاذ تدابیر جدیدی برای کمک به نیروهای مخالف سوریه است.»
اولاند همچنین بدون اشاره به جزئیات یا توضیحات بیشتر درباره اقدامات جدید فرانسه در کمک به مخالفان سوریه گفت: «دولت فرانسه در آینده نیز طرحها و اقدامات لازم را برای تامین منافع مخالفان سوری در زمینههای سیاسی ـ دیپلماتیک و انسانی اتخاذ خواهد کرد.»
رییسجمهوری فرانسه در این اظهارات مداخله جویانه مدعی شد: «من باز تکرار میکنم که نظام بشار اسد، رییس جمهوری سوریه به زودی سقوط خواهد کرد؛ زیرا وقتی حرکت آزادیخواهی در کشوری آغاز شود هیچ کس و هیچ چیز توان آن را ندارد که آن را متوقف کند. این درسی است که میتوان به جهان داد.»
اولاند همچنین به آزادی فرانسه در سال ۱۹۴۴ و در جریان جنگ جهانی دوم اشاره کرد و گفت: «جنبش و حرکتی که در سال ۱۹۴۴ در فرانسه برای آزادی اتفاق افتاد الگویی برای شمار زیادی از کشورهای جهان به شمار می آید. امروز نیز شمار زیادی از مخالفان به این کشور پناهنده میشوند.» از سوی دیگر وزارت امور خارجه هند هرگونه دخالت نظامی کشورهای بیگانه در امور داخلی سوریه را محکوم کرد. ران جان ماتای، معاون وزارت امور خارجه هند در کنفرانسی مطبوعاتی که به مناسبت سفر نخست وزیر این کشور به ایران برگزار شده بود، گفت: «دولت هند با هرگونه دخالت نظامی کشورهای بیگانه در امور داخلی سوریه به شدت مخالف است.»
او همچنین بر لزوم تلاش برای دستیابی به راهکاری مسالمت آمیز جهت حل بحران سوریه تاکید کرد. معاون وزارت امور خارجه هند در این اظهارات اعلام کرد: «کشورهای منطقه باید با حمایت جامعه جهانی برای رسیدن به راهکاری جدی جهت پایان دادن به خشونتها در سوریه و فراهم کردن زمینه برای تجمیع گروههای درگیر سوری بر سر میز مذاکره تلاش کنند.»
این مسوول هندی همچنین اعلام کرد: «دولت هند بر طرح کوفی عنان، فرستاده مستعفی سازمان ملل و اتحادیه عرب درخصوص بحران سوریه تایید کرده و از حوادثی که در این کشور به وقوع میپیوندد، نگران است.» در همین شرایط دولت اردن نیز اعلام کرد: «تعداد آوارگان سوری که وارد این کشور شدند به ۳۰۰ هزار نفر میرسد.»
سمیعالمعایطه، سخنگوی دولت اردن در تماس تلفنی با روزنامه الحیاه اعلام کرد: «تعداد آوارگان سوری که وارد اردن شدهاند به شکل چشمگیری افزایش یافته است و افزایش تعداد آوارگان در حقیقت فشارهای موجود بر دولت اردن در زمینههای مختلف را دو چندان میکند.»
او همچنین ضمن ابراز نگرانی نسبت به این مساله از جامعه جهانی خواست درخصوص این مساله اقداماتی را اتخاذ کند.
در همین حال گروه موسوم به شورای ملی مخالفان سوریه نیز در بیانیهای که در یکی از سایتهای اینترنتی منتشر شد، از سازمان ملل و اتحادیه عرب خواست برای پایان دادن به وضعیت موجود در شهر حمص وارد عمل شوند. در این بیانیه آمده است: «شورای ملی سوری از سازمان ملل و موسسات حقوق بشری وابسته به این سازمان، اتحادیه عرب و سازمان همکاری اسلامی میخواهد تا هرچه سریعتر برای نجات ساکنان شهر حمص و پایان دادن به وضعیت موجود در این شهر وارد عمل شوند.»
در همین حال روزنامه مصری الیوم السابع نیز اعلام کرد: «بابکر گای، رییس هیات ناظران بینالمللی در سوریه نیز روز شنبه همزمان با پایان زمان ماموریت ناظران در سوریه خاک این کشور را ترک کرد.» گای در آوریل گذشته مسوولیت ریاست هیات ناظران سازمان ملل را که بنا به خواسته شورای امنیت تشکیل شده بود برعهده گرفته و جانشین ژنرال رابرت مود شد. از سوی دیگر دولت عراق نیز اعلام کرد که همه مرزهای این کشور با سوریه تحت سلطه و کنترل کامل نیروهای عراقی است. علی غیدان، فرمانده نیروهای زمینی عراق در این مورد گفت: «منطقه مرزی عراق با سوریه در استانهای النبار و نینوا تحت سیطره کامل نیروهای عراقی است.» همچنین منابع عربی نیز اعلام کردند که جسد میکا یاماموتو، خبرنگار ژاپنی که چندی پیش در شهر حلب کشته شده بود، به توکیو رسید.
ارسال نظر