ائتلاف اسلامگرایان و سکولارها در مصر
محمد البرادعی شانس اول رهبری مخالفان مبارک
دنیای اقتصاد- جنبش قدرتمند اخوانالمسلمین مصر به همراه گروههای سکولار مصری که همگی مخالف تداوم حکومت حسنی مبارک بر مصر هستند، به توافق رسیدهاند تا با تشکیل کمیتهای مشترک به انتخاب نمایندهای برای مذاکره با حکومت مصر اقدام کنند. در این میان اعلام شده است که محمد البرادعی شانس زیادی برای انتخاب به عنوان رهبر مخالفان حسنی مبارک دارد و اگر بر سر او اجماع شود، آنگاه البرادعی از جانب اپوزیسیون مامور مذاکره با دولت خواهد شد. همزمان احزاب و گروههای مخالف از مردم دعوت کردهاند تا امروز در یک تظاهرات میلیونی در قاهره شرکت کنند. توافق اخوانالمسلمین و گروههای سکولار مخالف در مصر
مخالفان، دیروز خواستار برگزاری تظاهرات میلیونی شدند
احسان ابطحی
جنبش قدرتمند اخوانالمسلمین مصر و گروههای سکولار مخالف رژیم حسنی مبارک روز یکشنبه بایکدیگر متحد شدند تا یک چهره شاخص منتقد رژیم را برای مذاکره با دیگر نیروهایی که مخالف حکومت مبارک هستند، انتخاب کنند.
به گزارش روزنامه نیویورکتایمز، روز یکشنبه یکی از رهبران سرشناس اخوانالمسلمین اعلام کرد که اتحادی از رهبران اکثرا جوان تظاهراتکنندگان و شمار دیگری از چهرههای قدیمی مخالف دولت بار دیگر با یکدیگر دیدار کردند تا جبههای متحدتر با کمیتهای مشترک تشکیل دهند. انتظار میرود در این کمیته چهرههایی همچون محمد البرادعی، ایمن نور رهبر حزب الغد - فردا- و همچنین اسامه الغزالی، رهبر حزب جبهه دموکراتیک حضور داشتهباشند.این در شرایطی است که دیروز و با وارد شدن تظاهرات ضددولتی علیه رژیم مصر به هفتمین روز خود، تظاهراتکنندگان تلاش میکردند تا جنبوجوش خود را حفظ کنند و اجازه ندهند تا هیجان آن کاهش یابد. همزمان گزارشهای خبری حکایت از آن داشت که برخی از نیروهای اپوزیسیون برگزاری «تظاهرات میلیونی» در روز سهشنبه - امروز- را خواستار شدند. از سوی دیگر تظاهراتکنندگانی که شب دوشنبه برای به چالش کشیدن حکومت نظامی در میدان تحریر -آزادی- مصر باقی مانده بودند، سحرگاه دیروز شعارهای ضد حکومتی سر دادند و فریاد میزدند: «مرگ بر مبارک.»
اعلام این موضوع که دکتر محمد البرادعی، قصد دارد تا گروههای مخالف دولت مصر را با یکدیگر متحد کند، صحنهآرایی جدال میان حکومت مبارک و تظاهراتکنندگانی را که در شش روز گذشته خواستار برکناری او از قدرت شدند، تغییر داد.با وجود آنکه البرادعی از محبوبیت چندان بالایی در میان مردم مصر برخوردار نیست، اما میتواند به عنوان چهرهای مورد توافق برای جنبشی که قصد دارد دوره انتقال را با موفقیت پشت سر بگذارد، شخصیتی مورد اجماع محسوب شود. سران گروههای مخالف دولت همچنین به این موضوع واقف هستند که خروش اخیر مردم مصر هر روز بیش از گذشته در جهان مطرح میشود و به همین دلیل ترجیح دادهاند تا چهرهای را به عنوان فرد مورد اجماع معرفی کنند که بیش از آنکه در مصر محبوبیت داشته باشد، مورد قبول و اعتماد کشورهای غربی باشد. محمد مصطفی البرادعی که یک دیپلمات کهنهکار مصری است، متولد ۱۷ ژوئن سال ۱۹۴۲ میلادی - ۲۷ خرداد ۱۳۲۱ خورشیدی - است. البرادعی از دسامبر سال ۱۹۹۷ تا نوامبر سال ۲۰۰۹ میلادی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی بود. او در سال ۲۰۰۵ میلادی به طور مشترک با آژانس بینالمللی انرژی اتمی برنده جایزه صلح نوبل شد. البرادعی با گزارشهای دو پهلوی خود درباره برنامههای هستهای ایران برای ایرانیها چهرهای آشنا به شمار میرود.
این دیپلمات مصری که در وین زندگی میکند و به تازگی برای پیوستن به تظاهراتکنندگان به کشورش بازگشتهاست، یکشنبه شب با بیاعتنایی به مقررات حکومت نظامی به میدان تحریر رفت و به تظاهراتکنندگان پیوست. میدان تحریر در مرکز شهر قاهره واقع شده و در یک هفته اخیر کانون تظاهرات و خروش مردم مصر علیه رژیم حسنی مبارک بوده است. البرادعی یکشنبه شب در جمع انبوه تظاهراتکنندگان گفت: «ما امروز به مصری بودنمان افتخار میکنیم.» او اضافه کرد: «ما حقوق خود را پس گرفتهایم، ما آزادی خود را احیا نمودهایم و آنچه آغاز کردهایم غیرقابل بازگشت است.» این دیپلمات باسابقه مصری ادامه داد که این دوران «عصری جدید» برای مردم مصر به شمار میرود.البرادعی در بخش دیگری از سخنانش به شدت از دولت باراک اوباما، رییسجمهوری ایالاتمتحده انتقاد کرد.
این انتقاد پس از آن عنوان شد که هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا روز یکشنبه در پیامی از واشنگتن که از طریق شبکههای خبری منتشر شد گفت که مبارک باید شرایطی را برای «انتقال منظم» قدرت و با هدف داشتن کشوری با فضای باز سیاسی بیشتر فراهم آورد. با این همه کلینتون از مبارک نخواست که استعفا کند. محمد البرادعی ضمن انتقاد از این رفتار آمریکا سیاست این کشور را «سیاستی شکستخورده» توصیف کرد، سیاستی که اعتبار ایالاتمتحده را از بین میبرد. مدیرکل پیشین آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بخش دیگری از سخنان انتقاد آمیزش از دولت اوباما گفت: «برای پرزیدنت اوباما بهتر است که آخرین نفری نباشد که به مبارک میگوید زمان برای رفتن تو فرا رسیده است.»
همزمان ارتش، قدرتمندترین نهاد مصر که حضورش در همه ابعاد زندگی مردم دیده میشود، روز یکشنبه حضور خود را در خیابانهای قاهره و دیگر شهرهای مصر افزایش داد. حدود ۱۰۰ تانک و زرهپوش در اطراف مقبره سرباز گمنام، محل کشته شدن محمد انور سادات، رییسجمهوری پیشین مصر مستقر شدهبودند و سعی در نمایش قدرت داشتند. حضور بالگردها و جتهای جنگی هم در آسمان قاهره و به خصوص برفراز میدان تحریر بسیار پررنگ بود و برخی از این جتها به شکستن دیوار صوتی پرداختند. همزمان وزارت کشور مصر روز یکشنبه اعلام کرد که بار دیگر نیروهای پلیس را به خیابانها اعزام خواهد کرد. در اقدامی که آشکارا نشان از خرد شدن اقتدار نیروهای پلیس مصر به شمار میرفت، این نیروها روز شنبه از خیابانهای شهرهای اصلی عقب نشینی کردند و اجازه دادند تا گروههای هرجومرج طلب مغازهها را غارت کنند، خودروها را بدزدند و آنها را به آتش بکشند و یک مرکز خرید بزرگ در کرانه رود نیل در شهر قاهره را غارت کنند و سپس آن را آتش بزنند. این در شرایطی است که شماری از تحلیلگران سیاسی بر این باورند که پلیس به طور عمد اجازه دادهاست تا این خرابکاریها انجام شود و امنیت شهروندان به خطر بیفتد تا سرکوبهای نیروهای امنیتی توجیه شود و اعتبار تظاهراتکنندگانی که خواستار تغییر هستند از بین برود. این در حالی است که روز یکشنبه روزنامه دولتی مصر در تیتر یک صفحه اول خود نوشته بود: «چالش مصر با هرج و مرج.» یک روزنامه مستقل اما در پاسخ نوشته بود: «توطئهای توسط نیروهای امنیتی برای دامن زدن به سناریوی هرج و مرج.» در همین حال و در شرایطی که مهمترین خواسته تظاهراتکنندگان در روزهای اخیر، کنارهگیری حسنی مبارک از سمت ریاست جمهوری بوده است، تلویزیون دولتی مصر متن نامه رییسجمهوری به احمد شفیق، نخست وزیر جدید این کشور را برای بهبود وضع کشور پخش کرد.
محمد البرادعی یکشنبه شب در میدان تحریر گفت راهی که آغاز کردهایم بدون بازگشت است/ عکس: GETTY IMAGES
ارسال نظر