بازبینی برنامه نجات یورو

جمعی از مقامات مالی اتحادیه اروپا / عکس: GETTY IMAGES

شادی آذری

دیروز وزرای دارایی حوزه یورو دور هم جمع شدند تا استراتژی خود را در مبارزه با بحران بدهی‌ها تغییر دهند. این اقدام در شرایطی صورت می‌گیرد که آلمان دست از مخالفت‌های خود در برابر گسترش برنامه نجات برداشته است و پرتغال نیز همچنان تاکید می‌کند که بدون بسته کمک مالی قادر به عبور از این بحران خواهد بود. بنا به گزارش بلومبرگ، آلمان که در میان ۱۷ کشور عضو حوزه یورو از قدرتمندترین اقتصاد برخوردار است، در انتظار فرا رسیدن ماه مارس مانده است تا بر اساس توافقات از پیش انجام شده، بودجه ۴۴۰ میلیارد یورویی (۵۸۵ میلیارد دلاری) برای نجات یورو که به عنوان راهکاری موقت مورد استفاده قرار گرفته بود، تقویت شود و تسهیلاتی دایمی برای کمک کشورهای نیازمند این حوزه در نظر گرفته شود که البته بر اساس آن، قوانین کسری بودجه کشورهای عضو بلوک یورو نیز بازنویسی خواهد شد.

افزایش ارزش یورو و مزایده‌های موفق اوراق قرضه در پرتغال، اسپانیا و ایتالیا موجب شد وقفه‌ای در فشارهای وارد شده از سوی بازار ایجاد شود. این فشارها برای برداشتن گام‌هایی بود که می‌بایست فراتر از کمک‌های اضطراری برداشته می‌شد و بانک مرکزی را به خرید غیرمترقبه اوراق قرضه وادار می‌کرد.

بری ایچن‌گرین، استاد رشته اقتصاد در دانشگاه کالیفرنیا واقع در برکلی در مصاحبه خود با تلویزیون بلومبرگ گفت: «لازم است که رهبران اروپا برای تکمیل اتحاد پولی خود سختی بکشند. من هنوز بر این باورم که این همان کاری است که آن‌ها باید انجام دهند.»

این تردید وجود دارد که یونان و ایرلند، که سال گذشته میلادی ۱۷۸ میلیارد یورو از اتحادیه اروپا و صندوق بین‌المللی پول کمک گرفتند، نخواهند توانست سلامت اقتصادهای خود را بازگردانند. به همین دلیل آلمان خواستار تدوین راهکاری «جامع» برای مقابله با معضل بدهی‌ها شده است.

با وجود این اما وزیر دارایی آلمان، ولفگانگ شویبله، در برابر درخواست کمیسیون اروپا برای معرفی یک راهکار جدید مقابله با بحران در کوتاه‌ترین زمان ممکن یعنی همزمان با اجلاس سران کشورها در ۴ فوریه مقاومت کرد.

شویبله در مصاحبه‌ای با رادیو دویچلندفانک آلمان دیروز گفت آلمان آماده است تا «در میان مدت» در مورد چگونگی عملکرد بودجه نجات و استفاده از همه ۴۴۰ میلیارد یورو بودجه نجات به بحث و بررسی بپردازد. او گفت: «هیچ نیازی به اقدامات فوری نیست.» وی با اشاره به اینکه بودجه نجات به اندازه کافی بزرگ هست، افزود که این بودجه می‌تواند «همه آنچه در کوتاه‌ مدت مورد بحث است» را تحت پوشش قرار دهد.

وزرای دارایی حوزه یورو دیروز در بروکسل دور هم جمع شدند و قرار است تا امروز، سه‌شنبه، بحث‌های خود را ادامه دهند. قرار است نخست‌وزیر لوکزامبورگ، ژان کلود یانکر و کمیسیونر اقتصادی و پولی اتحادیه اروپا، اولی رهن، پس از برگزاری این اجلاس در یک مصاحبه مطبوعاتی شرکت کنند. معادلات سیاسی اروپا نیز با اظهارات نخست‌وزیر پرتغال، خوزه سوکراتس تغییر کرد. او اعلام کرده است که کشورش در حال دستیابی به اهداف تعیین شده برای کاهش کسری بودجه است و به کمک برای نجات مالی نیازی ندارد. بانک مرکزی اروپا نیز اعلام کرده است که تمرکز خود را از حفظ نرخ بهره در حد پایین‌ترین رکورد یعنی یک درصد، به مبارزه با تورم تغییر جهت خواهد داد. نرخ تورم این ناحیه در ماه دسامبر به رکورد دوساله خود یعنی ۲/۲ درصد رسید.

در واکنش به درخواست رییس بانک مرکزی اروپا، ژان کلود تریشه، برای اصلاح «کمی و کیفی» برنامه کمک مالی، دولت‌های حوزه یورو این موضوع را در دست بررسی دارند که هم پول بیشتری بر بودجه کمک مالی بیافزایند و هم از آن با انعطاف بیشتری استفاده کنند. تریشه روز یکشنبه در تلویزیون ال‌سی‌آی فرانسه گفت: «به دولت‌ها بستگی دارد که چقدر مسوولیت خود را جدی بگیرند.»