تلاش برای آتش‌بس جنگ ارزی

عکس: AFP در اجلاس وزرای دارایی و روسای بانک‌های مرکزی گروه بیست انجام شد

تلاش برای آتش‌بس جنگ ارزی

شادی آذری

دیروز، جمعه، وزرای دارایی و اقتصاد و مقامات بانک‌های مرکزی کشورهای عضو گروه بیست، با هدف حل مجادلات ارزی و تلاش برای تقویت اقتصاد جهان پس از پشت‌سر گذاردن رکود نابودکننده اخیر در اقتصاد جهان، اجلاسی دو روزه را در کره‌جنوبی آغاز کردند. به‌ نظر می‌رسد آنها خود را برای آتش‌بس جنگی ارزی که چندی است برپا شده است آماده می‌کنند.

پیش‌نویس قطعنامه این وزیران بازتاب نگرانی کشورهای خاور دور، و دیگر کشور‌های متکی به صادرات، از افزایش سریع ارزش واحد‌های پول ملی آنهاست. در نخستین روز این اجلاس ایالات متحده آمریکا بر سیاست خود در جهت فشار بر کشورهایی که مازاد تجاری روزافزون دارند تاکید کرد و راهکارهایی را برای تنظیم ترازهای تجارت خارجی کشورها ارائه داد که از جمله آن‌ها می‌توان به فشار بر کشورهای دارای مازاد تجاری مانند چین برای افزایش نرخ ارز آنها اشاره کرد.بنا به گزارش رویترز، وزیر خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا، تیموتی گیتنر در نامه‌ای به وزرای دارایی اقتصادهای عمده عضو گروه بیست اعلام کرد کشورها باید سیاست‌هایی را اتخاذ کنند که تراز حساب جاری آن‌ها کمتر از سهم مشخصی از تولید ناخالص داخلی‌شان باشد. دیپلمات‌ها می‌گویند بر اساس این پیشنهاد منظور وزیر خزانه‌داری آمریکا محدود ساختن مازاد و کسری حساب‌های جاری در حد ۴ درصد تولید ناخالص داخلی کشورها است. مازاد و کسری حساب‌های جاری بزرگ‌ترین معیار برای سنجش تجارت کالا و خدمات کشورها است.این پیشنهاد گیتنر اما در نخستین روز از اجلاس دو روزه وزرای دارایی کشورهای عضو گروه بیست که با هدف هموار ساختن راه برای اجلاس گروه بیست در ۱۱ و۱۲ نوامبر در سئول تشکیل شده است، با واکنش سردی مواجه شد.وزیر اقتصاد آلمان رینر برودرل در واکنش به این پیشنهاد گیتنر هشدار داد که احتمال بازگشت به «تفکر اقتصاد برنامه‌ریزی شده» وجود دارد و معاون وزیر دارایی روسیه، دیمیتری پانکین گفت که این پیام در روز شنبه، امروز، به‌صورت کتبی منتشر خواهد شد تا اهداف با عدد و رقم مشخص شوند. او افزود: «پیام به لحاظ سیاسی صحیح است. هیچ لحن تندی در آن وجود ندارد. در دراز مدت باید توجه به نرخ ارزها معطوف شود که منعکس‌کننده شرایط بازار است. باید از مداخله بیش از حد حکومت در نرخ ارز اجتناب شود.» وزیر دارایی ژاپن، یوشیهیکو نودا اما از جمله افرادی بود که نسبت به این پیشنهاد گیتنر ابراز بدبینی کرد.او به خبرنگاران گفت: «ما گفتیم تردید داریم که آیا اهداف با عدد و رقم باید تعیین شود؛ اما وقتی صحبت از بررسی پیشرفت در تنظیم ترازهای تجاری به میان می‌آید، این هم می‌تواند ایده‌ای باشد.»

ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا چین را به‌خاطر آنکه با هدف حمایت از صادراتش نرخ ارز خود، یوآن را پایین نگه داشته است، سرزنش کرده و تحت فشار قرار داده‌اند. اما در مقابل پکن ادعا می‌کند که آمریکا با ایجاد تسهیل در سیاست پولی خود موجب سرازیر شدن موج سرمایه‌های بی‌ثبات‌کننده به بازارهای نوظهور می‌شود؛ چون سرمایه‌گذاران در این بازارها بیش از آنچه از دلار عایدشان می‌شود، پول در می‌آورند. پیش از اجلاس، گیتنر گفته بود همتایان خود را در اجلاس گروه بیست تحت فشار خواهد گذارد تا بدون تکیه بر مصرف آمریکا به تنظیم اقتصاد جهان اقدام کنند.

نشست وزرای دارایی و روسای بانک‌های مرکزی کشورهای عضو گروه بیست در شرایطی دیروز آغاز شد که پیش از آن پاسکال لامی دبیرکل سازمان جهانی تجارت هشدار داده بود که منازعه اخیر بین بعضی کشورها درباره ارزش پول می‌تواند در تجارت جهانی تاثیرات منفی بگذارد و این در حالی است که بهترین راه برای حل اختلافات در این باره، رایزنی طرف‌ها است. او با اشاره به اینکه در روزهای گذشته، شدت نوسان نرخ ارزها در مقایسه با چند ماه پیش، بیشتر شده است، گفت که این فعلا یک تهدید پنهان است؛ ولی عواقب بسیار خطرناکی برای تجارت جهان دارد.

یک روز پیش از آن هم رییس صندوق‌ بین‌المللی پول هشدار داده بود که اگر جوامع اقتصادی بزرگ جهان در این هدف همکاری نکنند و به منازعه خود در زمینه نرخ ارز ادامه دهند، روند احیای اقتصاد جهان به شدت مورد تهدید قرار خواهد گرفت.

نشست جاری وزرای گروه بیست تا فردا ،یکشنبه، ادامه خواهد داشت.

عکس: GETTY IMAGES

وزرای دارایی و روسای بانک مرکزی گروه ۲۰