هشدار دولت چین به کمیته صلح نوبل

گروه بین‌الملل- دولت چین به کمیته اعطاکننده جایزه صلح نوبل هشدار داده است که از دادن این جایزه به لیو شیاباو، از چهره‌های شناخته‌شده مخالف دولت پکن خودداری کند.

مقامات وزارت خارجه چین می‌گویند اعطای جایزه صلح نوبل به این مخالف دولت چین با اصول و موازین اعطای جایزه نوبل در تضاد است. لیو به دلیل فعالیت‌هایش در جهت برقراری دموکراسی و ارتقای حقوق بشر در چین اکنون در حال گذراندن یک دوره طولانی حبس در زندان است.

یک سخنگوی وزارت خارجه چین به گزارشگران در پکن گفت که لیو شایاباو به دلیل زیرپا گذاشتن قوانین چین زندانی شده است و به همین دلیل اعطای جایزه صلح نوبل به او پیامی غلط به جهان می‌فرستد.

سخنگوی وزارت خارجه چین تاکید کرد که اعطای جایزه صلح نوبل به لیو با آرمان‌های بنیانگذار این جایزه که ارتقای صلح و دوستی بین ملل و اجتناب از تسلیحات است، تضاد دارد.

لیو شیاباو به دلیل تهیه پیش نویس سندی موسوم به منشور ۰۸ که در آن جمعی از روشنفکران و فعالان چینی خواستار برقراری دموکراسی چندحزبی در چین و رعایت حقوق بشر در این کشور شدند، به ۱۱ سال زندان محکوم شد و در حال حاضر دوره حبس خود را می‌گذراند.

بیش از یکصد پژوهشگر، حقوقدان و فعال چینی کمیته اعطاکننده جایزه صلح نوبل را ترغیب کرده‌اند که امسال جایزه خود را به لیو شیاباو بدهد.

واسلاو‌هاول، رییس‌جمهوری پیشین جمهوری چک نیز یکی دیگر از چهره‌های سرشناسی است که از این درخواست حمایت کرده است.

گییر لونستا، رییس انستیتوی نوبل در نروژ روز دوشنبه گفت که یک مقام بلندپایه چین به او هشدار داده است که اعطای جایزه صلح نوبل به لیو شیاباو، روابط نروژ و چین را خدشه‌دار خواهد کرد.

چین و نروژ در حال حاضر مشغول انجام مذاکره در مورد توافق تجاری دوجانبه‌ای هستند که به اعتقاد برخی ممکن است مقدمه‌ای برای حصول توافقی جامع‌تر بین چین و اتحادیه اروپا باشد.

به علاوه صنایع نفتی در کشور نفت‌خیز نروژ همچنین علاقمند به صدور تکنولوژی و دانش خود در زمینه اکتشاف منابع نفتی ساحلی به چین هستند.

مسوولان شرکت نفت استات اویل نروژ، ماه گذشته نسبت به امکان اجرای پروژه‌های اکتشاف گاز در چین ابراز امیدواری کرده بودند.

اعطای جایزه صلح نوبل به دالایی لاما، رهبر معنوی در تبعید تبت در سال ۱۹۸۹ ، سالی که ماموران امنیتی چین معترضان را در میدان تیان آن من سرکوب کردند، خشم دولت چین را برانگیخت.

سال گذشته هم که هو جیا، یکی دیگر از مخالفان دولت چین نامزد دریافت جایزه صلح نوبل شد، مقامات چین سعی کردند اعضای کمیته نوبل را تحت فشار قرار دهند.

کمیته اعطاکننده جایزه صلح نوبل تا هشت روز دیگر رای نهایی خود را اعلام خواهد کرد.