پیروزی بزرگ شورشیان تی پارتی
جنبش رادیکال چای موفق شد در انتخابات درون حزبی جمهوریخواهان به موفقیتهای مهمی دست یابد
پیروزی کریستاین اودانل شگفت انگیزترین اتفاق روز سهشنبه بود - عکس: رویترز
جنبش رادیکال چای موفق شد در انتخابات درون حزبی جمهوریخواهان به موفقیتهای مهمی دست یابد احسان ابطحی
جنبش محافظهکار تی پارتی در آستانه انتخابات میاندورهای ماه نوامبر در ایالاتمتحده، موفق شد در انتخابات درون حزبی جمهوریخواهان که روز سهشنبه برگزار شد، به پیروزیهای مهمی دست یابد.
به گزارش بی.بی.سی، خانم کریستاین اودانل، نامزد مورد حمایت تی پارتی موفق شد مایک کستل که ۹ دوره نماینده سنای آمریکا از ایالت دلاور بودهاست را ناکام کند و به عنوان نماینده نهایی حزب جمهوریخواه در انتخابات میاندورهای ماه نوامبر با کریس کونز، نامزد دموکراتها مبارزه کند.
انتخابات درون حزبی جمهوریخواهان برای تعیین نمایندگان نهایی این حزب در انتخابات میاندورهای ماه نوامبر، در شرایطی برگزار شد که وضعیت اقتصادی ایالاتمتحده به شدت نامناسب بود و رایدهندگان بسیار خشمگین و ناراضی بودند. در چنین شرایطی بود که جنبش تی پارتی که جنبشی بنیادگرا و ضد تشکیلات دولتی است موفق شد در دستکم ۷ حوزه انتخاباتی سنا بر نامزدهای سنتی حزب جمهوریخواه پیروز شود.
در ایالت نیوهمپشایر هم نامزد مورد حمایت جنبش حزب چای یا همان تی پارتی موومنت موفق شد تا برنده انتخابات درون حزبی جمهوریخواهان شود. خانم کلی ایوت، دادستان کل پیشین ایالت نیوهمپشایر موفق شد تا پس از شمارش ۸۵ درصد آرا با هزار رای از اواید لمونتان، دادستان کنونی نیوهمپشایر پیشی بگیرد. ابوت از سوی سارا پیلن، فرماندار پیشین ایالت آلاسکا و از رهبران جنبش تی پارتی و همچنین تشکیلات حزب جمهوریخواه حمایت میشد.
نامزد مورد حمایت تی پارتی همچنین توانست تا برنده نهایی انتخابات درون حزبی جمهوریخواهان در انتخابات تعیین نامزد فرمانداری ایالت نیویورک شود. در این ایالت کارل پالادینو شوک دیگری را به تشکیلات حزب جمهوریخواه وارد کرد و ریک لاتزیو، نماینده سابق جمهوریخواه در مجلس نمایندگان آمریکا را شکست داد. به این ترتیب پادالینو در انتخابات ماه نوامبر با اندرو کوئومو، دادستان کل ایالت نیویورک برای به دست آوردن فرمانداری ایالت نیویورک رقابت خواهد کرد.نتایج انتخابات دلاور بازتابدهنده انرژی و اشتیاق هواداران جنبش تی پارتی بود. با این همه اودانل مبارزه خود با کونز را از همان روز سهشنبه آغاز کرد. او کونز را فردی شکست خورده توصیف کرد و گفت که حزب جمهوریخواه پیروز انتخابات میاندورهای خواهد بود و این کرسی سنا را به دست خواهد آورد.
این در شرایطی است که کارل رو، مشاور جورج بوش، رییسجمهوری پیشین ایالاتمتحده که بسیاری او را معمار پیروزی بوش در انتخابات سال ۲۰۰۰ و همچنین ۲۰۰۴ توصیف میکنند به شبکه خبری فاکس نیوز گفت: «این انتخابات (انتخابات ماه نوامبر)، انتخاباتی نخواهد بود که ما جمهوریخواهان بتوانیم در آن پیروز شویم.»
جنبش حزب چای، نام خود را از جنبش حزب چای که در سال ۱۷۷۳ میلادی در ایالت بوستون آمریکا ایجاد شد، اقتباس کردهاست. آمریکا در آن زمان مستعمره بریتانیا بود. این جنبش در سال ۱۷۷۳ به وضع مالیات از سوی دولت بریتانیا اعتراض و چنین استدلال میکرد که مردم آمریکا به دلیل آنکه در پارلمان بریتانیا نمایندهای ندارند، نباید به دولت این کشور مالیات دهند. تی پارتی کنونی اما همزمان با به قدرت رسیدن باراک اوباما، رییسجمهوری کنونی ایالاتمتحده شکل گرفت. اما ظاهرا تی پارتی کنونی ارتباطی به تی پارتی سال ۱۷۷۳ میلادی ندارد.
اگر مردم آمریکا در سال ۱۷۷۳ به وضع مالیات اعتراض میکردند و وضع این قوانین را غیرقانونی میدانستند، دولت کنونی ایالاتمتحده بیتردید دولتی قانونی است که از سوی مردم آمریکا انتخاب شدهاست. از سوی دیگر اوباما پس از به قدرت رسیدن مالیاتها را در ایالاتمتحده کاهش دادهاست نه افزایش. به این ترتیب به نظر میرسد که مشکل اصلی تی پارتی نه سیاستهای مالی اوباما که شخص خود او است.
شاید هم این جنبش محافظهکار ریاستجمهوری یک فرد سیاهپوست در جامعهای که اکثریت آن را سفیدپوستان تشکیل میدهند، را تحمل کند. این در شرایطی است که جنبش تی پارتی به شدت در حال رادیکالیزه کردن حزب جمهوریخواه است و به نظر میرسد این موضوع بهترین خبر برای باراک اوباما و حزب دموکرات خواهد بود چرا که رادیکالیزه شدن حزب جمهوریخواه میتواند آرای رایدهندگان میانهرو و مستقل را به سوی سبد دموکراتها سرازیر کند.شاید مجموعه این علل سبب شدهاست تا بیل کلینتون، رییسجمهوری پیشین ایالاتمتحده در سخنانی که چند روز پیش در مینسوتا انجام داد تاکید کند که حزب جمهوریخواه در حال به انزوا کشاندن صداهای پراگماتیک در این حزب است و قدرت را در اختیار کسانی قرار میدهد که جورج بوش، رییسجمهوری پیشین را لیبرال توصیف میکردند.
ارسال نظر