چین دومین اقتصاد بزرگ جهان شد

عکس: رویترز

شادی آذری

اقتصاد چین با پیشی‌گرفتن از اقتصاد ژاپن توانست به دومین اقتصاد بزرگ جهان تبدیل شود. این پیروزی، ثمره سه دهه رشد اقتصادی سریع این کشور است که صدها میلیون نفر را از فقر نجات داد. به گزارش رویترز، پیش‌بینی‌های بانک جهانی، گلدمن‌ساکس و سایرین حکایت از آن دارد که بسته به سرعت افزایش ارزش یوآن، اقتصاد چین در زمانی حول‌و‌حوش سال ۲۰۲۵ با پشت‌سر گذاشتن اقتصاد ایالات متحده آمریکا به بزرگترین اقتصاد جهان تبدیل خواهد شد.

به دلیل آنکه در سال ۲۰۰۹ اقتصاد چین توانسته بود به مرحله پیشی‌گرفتن از اقتصاد ژاپن نزدیک شود، بنابراین انتشار این خبر توسط یک مقام ارشد این کشور چندان تعجب برانگیز نیست. ایی گانگ، یک مقام ارشد قانون‌گذاری ارزی چین در سخنان خود که دیروز، جمعه منتشر شد، این دستاورد اقتصادی چین را اعلام کرد.

او در مصاحبه خود با نشریه اصلاحات چین که در وب‌سایت سازمانش؛ یعنی اداره دولتی مبادلات ارزی نیز منتشر شد، گفت: «چین هم‌اکنون دومین اقتصاد بزرگ جهان است.»

اگرچه پشت‌سر گذاشتن ژاپن می‌تواند به چین حق رجزخوانی دهد؛ اما درآمد سرانه سالانه ۳،۸۰۰ دلاری این کشور هنوز کسری از درآمد سرانه سالانه ژاپن و آمریکا است. ایی در پاسخ به این پرسش که آیا هنوز زمان تبدیل یوآن به یک ارز بین‌المللی فرانرسیده است، گفت: «چین هنوز یک کشور در حال توسعه است و ما باید عاقل باشیم و خودمان را درست بشناسیم.»

آیا این وضعیت ماندگار است؟

بنا به اظهارات ایی، اقتصاد چین در نیمه نخست سال ۲۰۱۰ میلادی نسبت به سال پیش از آن ۱/۱۱ درصد رشد کرد و این احتمال وجود دارد که رقم رشد ۹ درصدی را برای کل سال به ثبت رساند. وی خاطرنشان ساخت که میانگین رشد اقتصادی چین از زمان اصلاحات بازار در سال ۱۹۷۸ میلادی تاکنون بیش از ۵/۹ درصد بوده است؛ اما این روند با گذشت زمان کند شد.

اگر اقتصاد چین بتواند در دهه جاری رشد سالانه ۷ تا ۸ درصدی را از خود بر جای گذارد، هنوز عملکردی قدرتمند را به نمایش گذارده است. بنا به عقیده این مقام چین، ایی، مساله این است که چقدر سرعت رشد اقتصادی بتواند بادوام باشد. یکی از مشکلات پیش روی این دوام، مشکلات محیط زیستی پیش روی چین است. در برآوردی که آژانس بین‌المللی انرژی در هفته گذشته منتشر کرد و صحت و سقم آن توسط پکن مورد تردید قرار گرفت، آمده بود که چین در مصرف انرژی، آمریکا را پشت‌سر گذاشته است و به بزرگ‌ترین مصرف‌کننده انرژی جهان تبدیل شده است. اگر چین بتواند مصرف سالانه خود را در دهه ۲۰۲۰ میلادی ۵ تا ۶ درصد کاهش دهد، خواهد توانست رشد سریع خود را به مدت ۵۰ سال تضمین نماید و به عقیده ایی چنین رشد اقتصادی سریع و با دوامی در تاریخ بشر بی‌سابقه خواهد بود.

رشد اقتصادی بی‌وقفه چین که باعث شد اقتصاد این کشور در سال ۲۰۰۵ از بریتانیا و فرانسه و در سال ۲۰۰۷ از آلمان پیشی گیرد، به تدریج به موضوعی عادی در عرصه جهانی تبدیل شده است. چین یک عضو پیشتاز گروه ۲۰ متشکل از کشورهای ثروتمند و نوظهور است که توانسته است از زمان بحران جهانی سال ۲۰۰۸ تاکنون به نخستین مرجع تنظیم سیاست‌های اقتصادی تبدیل شود؛ اما در عین حال چین هیچ عجله‌ای برای تبدیل یوآن به ارز بین‌المللی از خود نشان نداده است.