رشد 35 درصدی صادرات چین

عکس: رویترز

گروه بین‌الملل- سازمان گمرک چین دیروز اعلام کرد صادرات در ماه ژوئن نسبت به سال گذشته ۳۵ درصد افزایش داشته است. این درحالی است که واردات حدود ۵۳ درصد رشد داشته است. به‌رغم مشکلات بدهی بزرگ‌ترین شریک تجاری چین یعنی اتحادیه اروپا، ارقام سازمان گمرک چین مازاد تجاری ۲۰ میلیونی را برای این کشور نشان داد که این بزرگ‌ترین مازاد تجاری ماهانه در سال جاری بود.

گرچه چین در ماه گذشته ارزش یوآن را در برابر دلار اندکی افزایش داد، اما رشد صادرات و مازاد تجاری موجب تشدید فشارهای بین‌المللی بر این کشور می‌شود تا ارزش یوآن در برابر دلار را بیش از پیش افزایش دهد. بر اساس این گزارش صادرات در ماه ژوئن و در مقایسه با همین دوره در سال گذشته ۲/۳۵ درصد و بیش از حد انتظارات افزایش داشته است و واردات ۷/۵۲ درصد رشد کرده است. تام اورلیک تحلیل‌گر مرکز استون اند مک‌کارتی در گزارشی می‌گوید: «به‌رغم نشانه‌های فزاینده از بی‌ثباتی بهبود اقتصادی جهان صادرات چین قوی بوده است و همچنین با وجود پیش‌بینی‌ها مبنی بر کندی رشد سرمایه‌گذاری داخلی واردات نیز خوب بوده است.»

بر اساس ارقام سازمان گمرک چین رشد صادرات نسبت به سطح ۵/۴۸ درصد در ماه مه کند شده درحالی که رشد واردات نسبت به سطح ۳/۴۸ درصد در ماه مه بسیار سریع بوده است.

پکن به دقت مشکلات بدهی بزرگ‌ترین شریک تجاری خود یعنی ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا را دنبال می‌کند. پیش‌بینی می‌شود مشکلات بدهی به صرف هزینه توسط سرمایه‌گذاران و به طور کلی تقاضا لطمه خواهد زد و تحلیل‌گران همچنان نگران هستند که بحران بدهی اروپا به بهبود تجاری آسیب وارد خواهد کرد. پس از بحران جهانی در سال ۲۰۰۸، تقاضا برای صادرات چین کاهش یافت و درنتیجه هزاران کارخانه سازنده کفش، اسباب‌بازی و دیگر کالاهای ارزان قیمت بسته شدند و میلیون‌ها نفر نیروی کار مهاجر کار خود را از دست دادند. اکنون صادرات به طور موقت نسبت به سطح پیش از بحران افزایش یافته است. یعنی از ۳/۱۱۷ میلیارد دلار در ماه ژوئن دوسال قبل به ۳/۱۳۷ میلیارد دلار رسیده است.

ژنگ یوشنگ، رییس دفتر آمار سازمان گمرک چین به تلویزیون مرکزی این کشور گفت: «این نشانه‌ای است از این که تجارت خارجی چین به سطح پیش از بحران مالی بازگشته است. تجارت خارجی چین همچنان به سمت توسعه متوازن پیش می‌رود.»بنابر گزارش سازمان گمرک چین صادرات به اروپا در ماه ژوئن نسبت به سال گذشته ۳۶ درصد افزایش داشته و صادرات به ایالات متحده آمریکا ۳/۲۸ درصد رشد کرده است. مازاد تجاری چین با آمریکا در ماه ژوئن ۶/۱۷ میلیارد دلار بوده است. صادرات به برخی بازارهای درحال توسعه با سرعت بیشتری افزایش داشته است که این امر نشان‌دهنده بهبود نامتوازن تقاضای جهانی است. صادرات کالاهای چینی به برزیل ۷/۱۰۳ درصد جهش کرده است و صادرات به روسیه ۲/۵۹ درصد رشد داشته است. با وجود تلاش‌های دولت چین برای آرام کردن رونق شدید صنعت مستغلات رشد واردات سرعت گرفته است. صنعت مستغلات یکی از مشتریان اصلی برای فولاد، مس و دیگر مصالح ساختمانی است. در گزارش اورلیک آمده است: «میزان سنگ آهن و مس وارد شده برای سومین ماه متوالی کاهش داشته است اما کاهش در میزان واردات سنگ‌آهن با افزایش قیمت جبران شده است و این امر نشان‌دهنده کاهش تقاضا در آینده‌ای نزدیک است.»