گروه بین‌الملل- دیروز، سه‌شنبه، پس از دهه‌ها خصومت بین کشورهای چین و تایوان، سرانجام توافقی تجاری بین دو کشور به امضا رسید که بنا به اعتقاد پکن می‌تواند جزیره همسایه‌اش را تطمیع کند تا به این سرزمین

بپیوندد. بر اساس این قدرتمندترین معاهده تاریخی که تاکنون بین تایوان مستقل و چین به امضا رسیده و در آن جزیره تایوان مستقل شمرده شده است، تعرفه وضع شده بر حدود ۸۰۰ کالا به شدت کاهش خواهد یافت و قوانین مالی بین دو کشور تسهیل خواهد شد.

در توافقنامه چارچوب همکاری‌های اقتصادی (ECFA) که دیروز بین این دو کشور به امضا رسید، به تایوان به عنوان موتوری اقتصادی نگاه شده است که چین از آن برای بهبود روابط و سوق دادن تایپه، پایتخت تایوان، به سمت اتحاد استفاده می‌کند.

بر اساس چندین بند از این توافقنامه نام تایوان در زمره کشورهای دارای تجارت آزاد ذکر شده است که شرکت‌های آن اجازه دسترسی به بازارهای عظیم چین را خواهند داشت. البته چین پیش از این هم مقصد اصلی صادرات تایوان بوده است. بر اساس پیش‌بینی‌های ماه ژوئن، این توافقنامه می‌تواند تولید ناخالص داخلی تایوان را در سال ۲۰۱۰ از ۶ درصد متجاوز کند. پیش‌بینی‌های دولتی این رقم را ۷۲/۴ اعلام کرده بودند. دیروز امضای این توافقنامه به ۶۰ سال دشمنی بین این دو کشور پایان داد.

این قرارداد همچنین موجب افزایش فعالیت‌های بازرگانی دوجانبه خواهد شد که ارزش آن در حال حاضر به ۱۱۰ میلیارد دلار در سال می‌رسد.

این قرارداد در شهر چانگکینگ، در چین امضا شد و مراسم آن به طور زنده از تلویزیون دولتی چین پخش شد.

مخالفان دولت تایوان، از این قرارداد انتقاد کرده‌اند و می‌گویند این قرارداد سبب خواهد شد چین کنترل بیشتری بر تایوان داشته باشد و از دادن امتیازات اقتصادی برای کسب حمایت سیاسی استفاده کند.

اگرچه تظاهراتی در اعتراض به این قرارداد در تایوان صورت گرفته است، ولی نظرسنجی نشان می‌دهد که بیشتر تایوانی‌ها با این قرارداد موافقند.

ما یینگ-جو، رییس‌جمهوری تایوان بر این نکته پافشاری کرده است که امضای این قرارداد به انزوای اقتصادی تایوان خاتمه می‌دهد، ولی سبب نخواهد شد که تایوان تسلیم چین شود. او دو سال قبل که سمت ریاست‌جمهوری را عهده دار شد قول داد که تنش بین تایوان و چین را کاهش دهد.