گروه بین‌الملل- در پی وقوع توفان حاره‌ای آگاتا که از روز شنبه در آمریکای مرکزی شروع شد، هنوز قربانیان وحشت‌زده شهر گوآتمالا بر خانه‌های ویران‌شده خود می‌گریند و تیم‌های نجات، به‌ امید یافتن اجساد کشته‌شدگان، گل‌و‌لای را می‌کاوند. کارکنان اورژانس نیز در تلاشند تا بازماندگان را متقاعد سازند که خانه‌های ویران خود را ترک کنند و به پناهگاه‌ها بروند. شرایط هر ساعت رو به وخامت می‌گذارد. این توفان فصلی اقیانوس آرام که برای نخستین بار در سال ۲۰۱۰ به نام آگاتا نامگذاری شده است، روز شنبه گوآتمالا را درنوردید و بیش از ۳پا (۱ متر) باران بر کوهستان‌های غرب این کشور و کشور همسایه‌اش السالوادور ریخت. اکنون بیم آن می‌رود که همه مزارع قهوه این دو کشور نابود شده باشند.

گروه‌های امداد و نجات ساعت‌هاست که در تلاشند تا با وجود گل‌و‌لای زیاد به روستاییان دسترسی بیابند و آنان را از خانه‌های ویران شده‌شان نجات دهند. یکی از آنان که آتشنشانی است به نام رونی ولیز دیروز ‌گفت: «ما مجبور شدیم با تجهیزاتمان به کوهستان برویم، مردم را نجات دهیم و دوباره از همان مسیر دشوار بازگردیم. کار بسیار دشواری بود.»

بر اساس گزارش‌ دولت گوآتمالا، تاکنون دست‌کم ۱۲۳ تن در این کشور جان خود را از دست داده‌اند و ۵۹ تن دیگر مفقود شده‌اند. نه تن دیگر در السالوادور و ۱۴ تن نیز در هندوراس به کام مرگ کشیده شدند که در میان آنان یک زن نجات یافته از ویرانه‌های منزلش پس از نجات یافتن بر اثر برق‌گرفتگی جان سپرد.

چادر و کمک‌های پزشکی توسط هلیکوپتر به شهرهای دور افتاده ساحل اقیانوس آرام در گوآتمالا ارسال شده است. اولین بسته کمک‌های خارجی نیز روز دوشنبه بر فراز آسمان این کشور مصیبت‌دیده به پرواز درآمد. دولت ایالات متحده ۱۱۳،۰۰۰ دلار را به تامین نیازمندی‌های ضروری و اجاره هلیکوپترهای خصوصی برای امدادرسانی اختصاص داده است. انتظار می‌رفت تا اواخر دیروز دولت گوآتمالا به‌طور رسمی از کشورهای جهان درخواست کمک کند. به خاطر آنکه این توفان خانه‌های بسیاری را زیر گل فرو برده است، بیش از ۹۴،۰۰۰ نفر مجبور به تخلیه خانه‌هایشان شده‌اند. توفان پل یک بزرگراه در نزدیکی گوآتمالا‌سیتی، پایتخت، را از بین برده است و حفره‌هایی را در سطح این شهر پدید آورده است.

کشاورزان می‌گویند به دلیل ویرانی پل، عدم دسترسی به مزارع و احتمال روییدن قارچ روی مزارع کشت قهوه که از منابع درآمدی عمده مردم منطقه به‌شمار می‌رود، هنوز برآورد میزان خسارت‌ها بسیار دشوار است. کارشناسان، رطوبت شدید پس از توفان را از مشکلات جدی منطقه می‌دانند. مقامات گوآتمالا هشدار داده‌اند که سیل ناشی از توفان آگاتا می‌تواند در کنار خاکسترهای ناشی از آتشفشان پاکایا شرایط را وخیم‌تر کند چون راه فاضلاب‌ها مسدود خواهد شد.