کره‌‌جنوبی روابط تجاری با کره‌شمالی را قطع کرد

لی‌میونگ‌باک رییس جمهوری کره جنوبی در سخنرانی تلویزیونی- عکس: رویترز

گروه بین‌الملل‌- سایه ماندگار: تنش‌ها در شبه‌جزیره کره دیروز پس از آن افزایش یافت که لی‌میونگ باک، رییس‌جمهوری کره‌جنوبی اعلام کرد که کشورش تقریبا همه روابط تجاری با کره‌‌شمالی را قطع خواهد کرد. رییس‌جمهوری کره‌جنوبی همچنین موضوع استفاده کشتی‌های تجاری کره‌شمالی از مسیر‌های دریایی کره‌جنوبی را تکذیب کرد و از شورای امنیت سازمان ملل‌متحد خواست تا کره‌شمالی را به دلیل آنچه که او آن را غرق کردن تعمدی ناو جنگی کره‌جنوبی توصیف کرد، مجازات کند. ناو جنگی کره‌جنوبی حدود دوماه پیش غرق شد.

به گزارش روزنامه نیویورک‌تایمز، در واشنگتن، پایتخت ایالات‌متحده، باراک اوباما، رییس‌جمهوری این کشور اقدام اخیر کره‌جنوبی را اقدامی «‌کاملا مناسب» توصیف کرد. اوباما همچنین برخی از فرماندهان نظامی آمریکایی را برای همکاری نزدیک با شرکای کره‌ای خود معرفی کرد تا «‌آمادگی خود را تضمین و از حمله احتمالی کره‌شمالی به همسایه جنوبی‌اش جلو‌گیری کنند.»

در همین حال، هیلاری رادهم کلینتون، وزیر امور خارجه ایالات‌متحده در پکن، پایتخت چین تاکید کرد: «‌جمهوری کره می‌تواند در مورد ادامه حمایت کامل ایالات‌متحده از این کشور مطمئن باشد.» کلینتون برای مذاکراتی مهم میان چین و ایالات‌متحده به پکن رفته، اما این مذاکرات تحت‌الشعاع بحران شبه‌جزیره کره قرار گرفته‌است. وزیر امور خارجه ایالات‌متحده در بخش دیگری از سخنانش گفت: «‌‌‌‌سیاست‌ما در دفاع از کره‌جنوبی کاملا روشن است.»

تصمیم کره جنوبی برای تعلیق روابط تجاری با کره‌شمالی طی سخنانی تلویزیونی اعلام شد. این اقدام همزمان با اقدامات ارتش کره‌جنوبی و جنگ روانی این کشور علیه کره‌شمالی انجام می‌شود. کره‌جنوبی اخیرا پس از شش سال جنگ روانی علیه همسایه شمالی‌اش در مرز‌های مشترک میان این دو کشور را آغاز کرده است. این اقدام بعد از حمله نظامی و استفاده از زور، بدترین نوع انتقام جویی علیه کره‌شمالی به شمار می‌رود که به تلافی غرق ناو جنگی کره‌جنوبی انجام می‌شود. از سال ۱۹۵۳ میلادی و بر‌قراری آتش‌بس میان دو کره، این حادثه بدترین شکست نیروهای نظامی کره‌جنوبی محسوب می‌شود.

لی در همین‌باره گفت: «‌‌ما بار‌ها و بار‌ها وحشی‌گری‌های کره‌شمالی را تحمل کرده‌ایم.» رییس‌جمهوری کره‌جنوبی ادامه داد: «‌اما اوضاع اکنون متفاوت است. کره‌شمالی باید هزینه‌های اقدامات تحریک‌آمیزش را بپردازد. ‌تجارت و مبادلات میان کره‌‌جنوبی و کره‌شمالی به حالت تعلیق در ‌خواهند آمد.»

از سوی دیگر و به گزارش آژانس خبری K.C.N.A، خبرگزاری رسمی کره‌شمالی، این کشور بلافاصله به این تحولات واکنش نشان داد و اعلام کرد که اگر کره‌جنوبی بلند‌گو‌های جنگ روانی خود را در مرز با کره‌شمالی مستقر کند و به پخش شعار علیه این کشور بپردازد، این بلند‌گو‌ها را با گلوله‌های توپ مورد هدف قرار خواهد داد.سخنرانی رییس‌جمهوری کره‌جنوبی اندک‌زمانی پس از آغاز مذاکرات اقتصادی و امنیتی میان چین و ایالات‌متحده در پکن، ایراد شد. در دیدار‌هایی که غروب یکشنبه و دیروز میان کلینتون و مقامات چینی انجام شد، وزیر امور‌خارجه ایالات‌متحده از رهبران چین خواست تا موضعی سختگیرانه‌‌تر علیه کره‌شمالی اتخاذ کنند. این در خواست در شرایطی مطرح شد که کره‌شمالی به طور تاریخی از متحدان چین به شمار می‌رود. این در حالی است که رییس‌جمهوری کره‌جنوبی در سخنان دیروز خود همچنین قصد داشت تا فشار بر‌چین را برای اقدام علیه کره‌شمالی افزایش دهد. پکن در واکنش به تحولات اخیر در شبه جزیره کره، خواستار خویشتن‌داری طرفین شده‌‌است.

کلینتون هم دیروز درباره موافقت چین برای اعمال برخی از اقدامات علیه کره‌‌شمالی ابراز اطمینان کرد و به حمایت پکن از تحریم‌های بیشتر علیه پیونگ‌یانگ پس از آزمایش‌های هسته‌‌ای کره‌شمالی که یک سال پیش انجام شد، اشاره کرد.

وزیر ‌امور ‌خارجه ایالات‌متحده در همین‌باره گفت: «‌می‌توانم بگویم که چینی‌ها دشواری وضعیتی را که ما امروز با آن مواجه هستیم، تشخیص می‌دهند.» او ادامه داد: «‌این وضعیتی بسیار مخاطره‌آمیز است که کره‌شمالی آن را به وجود آورده است؛ این موضوعی است که هر‌کشوری که همسایه کره‌شمالی است یا در نزدیکی آن قرار دارد، می‌داند که باید آن را مهار کند.»سخنان هیلاری کلینتون در شرایطی انجام شد که هو جینتائو، رییس‌جمهوری چین در سخنان خود به کره‌شمالی اشاره‌ای نکرد و تنها به هیات آمریکایی خوشامد گفت. رییس‌جمهوری چین با این همه تاکید کرد که دو کشور [آمریکا و چین] باید درباره مسائل منطقه‌ای و موضوعات مهم بین‌المللی همکاری‌های خود را تقویت کنند.این در حالی است که کره‌شمالی اتهام غرق ناو‌جنگی کره‌جنوبی به نام «‌چئونان» را که به کشته‌شدن ۲۶ ملوان منجر شد، رد می‌کند. اما کره‌‌جنوبی شواهدی را به دست آورده است که نشان می‌دهد اژدر‌ها‌ی-موشک‌های ضد زیردریایی‌- کره‌شمالی ناو جنگی کره‌جنوبی را غرق کرده‌اند.‌قطع همکاری‌های تجاری با کره‌شمالی بد‌ترین اقدام یکجانبه کره‌جنوبی علیه همسایه‌شمالی به شمار می‌رود که از فقر شدید رنج می‌برد. کره‌جنوبی در سال ۲۳۰ میلیون دلار غذا‌های دریایی و سایر محصولات از کره‌شمالی وارد می‌کند. این کشور سالانه ۵۰ میلیون دلار از فروش لباس و دیگر قرار‌داد‌های تجاری با همسایه جنوبی‌‌اش به دست می‌آورد.

رییس‌جمهوری کره‌جنوبی در سخنان دیروز خود همچنین تاکید کرد که استفاده کشتی‌های جنگی کره‌شمالی از آب‌های کشورش را ممنوع خواهد کرد، اقدامی که مسیر کشتی‌های کره‌شمالی را تغییر خواهد داد و باعث خواهد شد تا این کشتی‌ها ناچار به استفاده از سوخت بیشتری باشند.

لی در بخش دیگری از سخنانش اضافه کرد که کره‌جنوبی در کنار اقدامات یکجانبه، موضوع را به شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز ارجاع داده‌است تا جامعه جهانی برای مسوول‌پذیر کردن کره‌شمالی به سئول بپیوندد.

کره‌شمالی و کره‌جنوبی پس از پایان جنگ در شبه‌جزیره کره در سال ۱۹۵۳ با یکدیگر آتش‌بس کردند، اما هیچگاه میان این دو کشور پیمان صلح امضا نشد و آنها در وضعیت نه‌جنگ، نه صلح به سر می‌برند.