گروه بین‌الملل- درپی نگرانی‌های فزاینده در این باره که کاهش شدید هزینه‌ها تحت برنامه نجات مالی اروپا بهبود اقتصادی جهان را کند خواهد کرد، روز جمعه شاخص‌ها در وال‌استریت برای دومین روز سقوط کردند. شاخص میانگین صنعتی داوجونز روز را با ۱۶۳ واحد کاهش به پایان رساند. اما شاخص داوجونز و دیگر شاخص‌ها افزایش بزرگ هفتگی را ثبت کردند؛ زیرا در روز دوشنبه به دلیل این امید که بسته وام اضطراری اروپا از گسترش بحران بدهی یونان به دیگر کشورها جلوگیری خواهد کرد موجب رشد فراوان شاخص‌ها شد. گرچه خوشبینی در مورد این برنامه طی هفته از میان رفت.

کاهش شاخص‌ها در وال‌استریت درپی سقوط بیش از ۳ درصدی شاخص‌ها در اروپا رخ داد. ارزش یورو به پایین‌ترین سطح ۱۹ ماهه در برابر دلار و پایین‌ترین سطح خود طی چهار سال گذشته رسید؛ زیرا اعتماد به توانایی اروپا برای مهار مشکلات مالی تضعیف شد.

معامله‌گران ارز طی هفته گذشته از معامله یورو خودداری کردند؛ زیرا این نگرانی وجود داشت که اقدامات کاهش هزینه در کشورهای مثل یونان، اسپانیا و پرتغال فعالیت اقتصادی در اروپا و دیگر نقاط را کند خواهد کرد.

تغییر عقیده درمورد مشکلات اروپا طی هفته گذشته موجب نوسان بازارسهام شد. روز دوشنبه شاخص‌های عمده بزرگ‌ترین افزایش خود را طی بیش از یک سال گذشته ثبت کردند؛ زیرا اختصاص بسته نجات یک تریلیون دلاری توسط اتحادیه اروپا و صندوق بین‌المللی پول امیدها را افزایش داد که کشورهای دارای بدهی اروپا مانع بهبود اقتصاد جهانی نخواهند شد. اما با از میان رفتن خوش‌بینی‌ها، ارزش یورو در برابر دلار به شدت سقوط کرد. افزایش ارزش دلار به قیمت نفت و دیگر کالاها آسیب وارد می‌کند و در نتیجه به شرکت‌های انرژی و مواد آمریکا لطمه وارد می‌شود. اکنون سرمایه‌گذاران نگران هستند که کاهش هزینه‌ها که برای دریافت بسته نجات ضروری است توانایی کشورهای ضعیف‌تری چون اسپانیا و پرتغال را برای خروج از رکود اقتصادی محدود می‌کند. احتمال اعتصاب‌های بیشتر در اسپانیا و یونان وجود دارد؛ به دلیل آنکه کارگران با کاهش حقوق بازنشستگی و دیگر هزینه‌های دولتی مخالف هستند.

روز جمعه همچنین نگرانی‌هایی درمورد سود شرکت‌ها وجود داشت. پس از آن که سنای آمریکا به کاهش کارمزد معامله کارت‌های اعتباری مقروض رای داد ارزش سهام شرکت‌های کارت اعتباری سقوط کرد. ارزش سهام شرکت کارت اعتباری ویزا ۹/۹ درصد و ارزش سهام شرکت مسترکارت ۶/۸ درصد افت کرد.شاخص میانگین صنعتی داوجونز ۷۹/۱۶۲ واحد یا ۵/۱ درصد سقوط کرد و به ۱۶/۱۰۶۲۰ واحد رسید. شاخص استاندارد اند پورز ۵۰۰، ۷۶/۲۱ واحد یا ۹/۱ درصد افت کرد و به ۶۸/۱۱۳۵ واحد رسید. شاخص نسدک کامپوزیت ۵۱ /۴۷ واحد یا ۲ درصد کاهش یافت و به ۸۵/۲۳۴۶ واحد رسید.

طی هفته گذشته شاخص داوجونز ۳/۲ درصد، شاخص استاندارد اند پورز ۵۰۰، ۲/۲ درصد و شاخص نسدک کامپوزیت ۶/۳ درصد رشد کرد.