آنگلا مرکل: اروپا در وضعیتی بسیار بسیار جدی است

آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان-عکس: GettyImages

گروه بین‌الملل- شادی آذری: با اوج‌گیری نگرانی‌ها از وضعیت اقتصادی اروپا، طی روزهای اخیر رهبران اقتصادهایی چون فرانسه و آلمان نسبت به آینده یورور ابراز نگرانی کردند. ابتدا در هفته گذشته نشریه اسپانیایی ال‌پاییز خبری را منتشر کرد مبنی بر اینکه رییس‌جمهوری فرانسه، نیکلا سارکوزی تهدید کرده است که کشورش از حوزه یورو خارج خواهد شد؛ مگر آنکه آنگلا مرکل در اجلاس بروکسل از برنامه نجات مالی اتحادیه اروپا حمایت کند.

در این خبر نقل‌قول‌هایی هم از خوزه رودریگز زاپاترو، نخست‌وزیر اسپانیا آورده شد. اما این نشریه مستقر در مادرید به چگونگی به‌دست آوردن این خبر هیچ اشاره‌ای نکرد. در پی تکذیب این خبر از سوی سارکوزی، مرکل و زاپاترو نیز آن را تکذیب کردند. اما همین خبر برای تحلیلگران کافی بود تا نبض یورو را بگیرند. اندرو ویلکینسون تحلیلگر ارشد گروه اینتراکتیو بروکرز در گرینویچ می‌گوید: «یورو محکوم به فناست.» وی معتقد است: «یورو به دلقکی می‌ماند که صورتش رنگ نشده است. اختلافات شرکای یورو بیش از پیش نمایان شده است و دشوار است بگوییم رشد اقتصاد جهانی تحت تاثیر این موضوع قرار نخواهد گرفت.»

آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان نیز در سخنان تازه خود گفته است که اروپا با وجود تصویب بسته‌های نجات مالی کشورهای بدهکار، در «وضعیتی بسیار بسیار جدی» گیر افتاده است. صدراعظم آلمان از مردم این کشور خواست باتوجه به وضعیت نابسامان اقتصادی در اروپا اقدام به صرفه‌جویی کنند. آنگلا مرکل روز جمعه در سخنانی با اشاره به بحران اقتصادی در اروپا گفت: آلمان در دهه‌های گذشته به وسیله روابطش به حیات خود ادامه داده است.

وی در سخنانی کوتاه با عنوان «امید در زمان بی‌اعتمادی» در مونیخ از مردم آلمان خواست تا با توجه به وضعیت اقتصادی موجود در اروپا اقدام به صرفه‌جویی کنند.

بر طبق برنامه‌های دولتی نیز قرار است در فاصله سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵، به میزان ۶۰ میلیارد یورو در هزینه‌های خانواده‌های آلمانی صرفه‌جویی صورت گیرد و این به این معنا است که مردم آلمان باید به طور میانگین سالانه ۱۰ میلیارد یورو صرفه‌جویی کنند.

مرکل همچنین از چتر حمایتی یورو نیز استقبال کرد و گفت که در صورت نبودن چنین اتحاد اقتصادی، وضعیت آلمان بسیار بدتر از شرایط فعلی می‌شد. قرار است یکی از اعضای شورای حاکم بانک مرکزی اروپا به‌نام اکسل‌وبر هفته آینده در برلین حول محور قوانین بازار مالی سخنرانی کند.

بنا به گزارش بلومبرگ، ارزش یورو به پایین‌ترین سطح خود از زمان فروپاشی موسسه لهمان برادرز تاکنون رسیده است که علت آن هم نگرانی از احتمال فروپاشی اتحاد ۱۶ کشور عضو یورو است. این چهارمین هفته متوالی است که ارزش یورو در برابر دلار سقوط کرده است و سومین هفته است که ارزش این پول در برابر ین دچار سقوط شده است. از ماه فوریه تاکنون این افت متوالی بی‌سابقه بوده است. سباستین گالی یک استراتژیست ارزها در مرکز بی‌ان‌پاریباس نیویورک می‌گوید: «بازارها سعی می‌کنند بفهمند که این وضعیت چه تاثیری بر رشد اقتصاد جهانی می‌گذارد. نگرانی‌های گسترده‌ای وجود دارد و این مساله فشارها بر یورو را تداوم خواهد بخشید.»

در هفته جاری ارزش یورو در برابر دلار ۱/۳ درصد سقوط کرد و به ۲۳۵۸/۱ دلار رسید در حالی‌که این رقم در روز هفتم ماه مه ۲۷۵۵/۱ دلار بود. روز جمعه ارزش هر یورو به ۲۳۵۴/۱ دلار رسید که این پایین‌ترین میزان از اکتبر سال ۲۰۰۸ تاکنون است.

قانونگذاران اتحادیه اروپا در هفته گذشته از یک کمک یک تریلیون دلاری برای کمک به بحران بدهی‌های اروپا پرده برداشت، بحرانی که یورو را در خطر تردیدها قرار داد. اما رییس بانک مرکزی اروپا، ژان کلود تریشه گفت که این اقدام از سوی همه ۲۲ عضو شورای حاکم بانک مرکزی اروپا مورد حمایت قرار نگرفت. یک خط تبادل دلار نیز بین این بانک و فدرال رزرو آمریکا راه‌اندازی شد.

اما روز جمعه مرکل در سخنرانی خود خطاب به نشست تلویزیونی شبکه فونیکس گفت که هنوز تضمینی برای موفقیت در این زمینه وجود ندارد. او در پاسخ به پرسشی در مورد اختلاف نظرهای اعضای اتحادیه اروپا بدون توضیح بیشتر تنها گفت که «برخی بحث‌ها ارزشش را دارند.»

براساس بررسی‌های بلومبرگ، ارزش یورو در سال جاری ۹ درصد سقوط کرده است. ارزش دلار در همین مدت ۲/۷ درصد افزایش یافته است. ارزش ین هم شاهد افزایشی ۹/۷ درصدی بوده است.

ارزش پوند در سومین هفته متوالی سقوط، با افتی ۸/۱ درصدی به ۴۵۳۶/۱ دلار رسید که علت آن پیش‌بینی‌هایی بود مبنی بر اینکه ممکن است ائتلاف ایجاد شده در بریتانیا تا پایان سال فرو بپاشد. از زمان تشکیل ائتلاف بین محافظه‌کاران و لیبرال‌دموکرات‌ها در انگلیس در تاریخ ۱۱ ماه مه، ارزش پوند در برابر دلار نیز ۸/۲ درصد افت کرده است.