مدودف: قرقیزستان در آستانه جنگ داخلی است

دیمیتری مدودف در موسسه بروکینگزعکس: Getty Images

رییس‌جمهوری بر‌کنار شده قرقیزستان آمادگی‌اش را برای استعفا به صورت مشروط اعلام کرد گروه بین‌الملل‌- ‌رییس‌جمهوری برکنار شده قرقیزستان گفت که اگر امنیتش تضمین شود آماده‌ استعفا و کناره‌گیری از سمت خود است. همزمان رییس‌جمهوری روسیه هشدار داد که این کشور استراتژیک منطقه آسیای میانه در آستانه‌ یک جنگ داخلی قرار دارد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، این اولین بار از زمان بر‌کناری قربان بیک باقی‌اف است که او پیشنهاد استعفا را مطرح می‌کند. قربان بیک‌باقی‌اف هفته گذشته طی تظاهراتی خونین از سوی مردم قرقیزستان از کار برکنار شد. اعلام آمادگی برای استعفا از طرف باقی‌اف پس از آن انجام می‌شود که مقام‌های دولت موقت قرقیزستان هشدار دادند که اگر او تسلیم نشود و به برگزاری تجمعات در پایگاه حمایتی خود در جنوب کشور ‌- جایی که به آنجا گریخته -‌ ادامه دهد، نیروهای ویژه او را دستگیر خواهند کرد. اما با توجه به اینکه هنوز توافقی حاصل نشده و دولت موقت به دنبال تثبیت حاکمیت خود در پایتخت پس از تظاهرات هفته گذشته است، قرقیزستان در شرایط بسیار بحرانی و خطرناکی قرار گرفته است. در تظاهرات هفته گذشته در قرقیزستان که میزبان یک پایگاه نظامی آمریکا به نام مناس است، ۳۸ تن کشته شدند. باقی‌اف آمادگی خود برای استعفا را در یک کنفرانس خبری در روستای زادگاهش موسوم به تیتی در حومه شهر جنوبی جلال آباد در شرایطی که ۲۵ محافظ مسلح به کلاشنیکف با لباس نظامی پشت سرش ایستاده بودند، اعلام کرد. او با تاکید بر این که هم‌چنان رییس‌جمهوری مشروع کشور است، گفت: «شرایط استعفای من این است که اول امنیت خودم و خانواده‌ام تضمین شود و دوم این که مردم حمل سلاح در خیابان‌ها را متوقف کنند.» باقی‌اف در پاسخ به اظهارات معاون رییس دولت موقت قرقیزستان که گفته بود اگر باقی‌اف خود را تسلیم نکند، دولت عملیات دستگیری او را با کمک سرویس‌های ویژه آغاز خواهند کرد، خشمگینانه گفت: «من شخصا توانایی‌های آنها را می‌دانم. من می‌دانم که آنها قادر به هیچ عملیات ویژه‌ای نیستند. من امشب خواب راحتی خواهم داشت.» این در شرایطی است که مقام‌های دولت انتقالی قرقیزستان، مصونیت قربان بیک‌باقی‌اف را لغو کرده‌اند. در همین حال معاون رییس دولت موقت اضافه کرد: «‌ما مشاهده می‌کنیم که رییس‌جمهوری قصد کناره‌گیری داوطلبانه را ندارد و در عوض درخواست‌هایی را برای اقدام علیه مردم صادر می‌کند.» عادل بایسالف، رییس دفتر دولت موقت اما گفت که رزا آتونبایوا، رییس دولت موقت هیچ حکمی را برای دستگیری باقی‌اف امضا نکرده است. در تحولی دیگر دادگاهی در قرقیزستان احکامی را برای برادر و پسر بزرگ باقی‌اف و هم‌چنین دانیار اوسنف، نخست‌وزیر سابق به جرم کشتار هفته گذشته صادر کرده است.

هشدار دیمیتری مدودف در مورد جنگ داخلی در قرقیزستان

در همین حال دیمیتری مدودف، رییس‌جمهوری روسیه طی سخنانی نسبت به بروز جنگ داخلی در قرقیزستان هشدار داد. رییس‌جمهوری روسیه در واشنگتن، از مقام‌های قرقیزستان خواست که از خونریزی بیشتر اجتناب کنند. مدودف پس از سخنرانی در موسسه مطالعاتی آمریکایی بروکینگز گفت:‌ «‌خطر تجزیه‌ قرقیزستان به دو بخش شمالی و جنوبی و تهدید برای تبدیل شدن این کشور به افغانستان دوم وجود دارد.» مدودف پس از اعلام آمادگی باقی‌اف برای استعفا گفت: «برخی رهبران سیاسی قرقیز باید درباره‌ سرنوشت خود تصمیم بگیرند.» در همین حال، بان کی مون، دبیر‌کل سازمان ملل متحد که اوایل ماه جاری میلادی به قرقیزستان سفر کرده بود خواستار حل و فصل بحران اخیر از سوی گروه‌های رقیب شد.

از سوی دیگر خبرگزاری رویترز از ورود رابرت بلیک، دیپلمات بلند‌پایه آمریکا به قرقیزستان برای گفت‌وگو با رهبران دولت موقت قرقیزستان با‌هدف خنثی کردن بحران این کشور خبر داد. رابرت بلیک، معاون وزیر امورخارجه ایالات‌متحده بلند پایه‌ترین مقام آمریکایی است که از زمان تظاهرات خشونت آمیز منتهی به سرنگونی باقی‌اف در هفتم آوریل به قرقیزستان سفر می‌کند.

در همین حال رییس دولت موقت قرقیزستان در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت که دولت او قرار داد اجاره‌ پایگاه هوایی آمریکا در خاک قرقیزستان را که برای جنگ در افغانستان کلیدی است، یک سال دیگر تمدید می‌کند و اگر قربان بیک باقی‌اف استعفا دهد و کشور را ترک کند، امنیت او را تضمین خواهد کرد.

رزا آتونبایوا گفت که این توافق به آمریکا اجازه می‌دهد که پس از اتمام قرارداد کنونی در ماه ژوئیه، یک سال دیگر از پایگاه هوایی ماناس استفاده کند.

این سخنان در حالی بیان می‌شود که یک سخنگوی فرماندهی مرکزی آمریکا که مسوولیت عملیات‌ نظامی ایالات‌متحده در افغانستان را بر‌عهده دارد، در همین‌باره گفت: «‌انتقال سربازان به پایگاه مناس و از آنجا به افغانستان هفته گذشته متوقف شد.» جان ردفیلد در همین‌باره به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت که پروازها روز جمعه برای مدت کوتاهی از سرگرفته شد و چند صد سرباز روز دوشنبه به آمریکا بازگشتند. این در حالی بود که رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا پیش از این اعلام کرده بود که این کشور گزینه‌های جایگزینی برای پایگاه ماناس دارد ولی هیچ‌کدام ایده آل نیستند.