برای اولین بار طی ۵۰ سال گذشته
چین یک شهروند اروپایی را اعدام کرد
گروه بینالملل- دولت انگلیس دیروز صبح با تایید خبر اعدام یک شهروند این کشور در چین، این تصمیم دولت چین را که به رغم درخواستهای مکرر دولت انگلیس اتخاد شد، به شدت محکوم کرد. اکمل شیخ که ۵۳ سال سن داشت و دارای همسر و سه فرزند بود در سال ۲۰۰۷ در حالیکه چمدانی حاوی ۴ کیلوگرم هرویین در دست داشت در شهر ارومغی، مرکز استان سین کیناگ در غرب چین، بازداشت شد.
اما او که سابقه بیماری روانی داشت، مدعی بود که چمدان متعلق به وی نبوده است و افرادی که از اختلال حواس او با خبر بودهاند، درصدد قاچاق مواد مخدر از این طریق برآمده بودند.
ولی با توجه به اینکه مجازات حمل مواد مخدر در چین اعدام است، دادگاه چین بیماری وی را دلیل کافی برای سلب مسوولیت قضایی از او ندانست و ادعای این شهروند انگلیسی در مورد عدم اطلاع از محتوای چمدان را غیرقابل قبول اعلام کرد.
نخست وزیر انگلیس با ابراز همدردی با خانواده و دوستان اکمل شیخ افزود: من بهویژه از این ناراحت هستم که مشکلات روانی این متهم توسط مقامات چینی مورد آزمایش و بررسی قرار نگرفت. گوردون براون نخست وزیر انگلیس در بیانیهای گفت: من اعدام اکمل شیخ را به شدیدترین وجه ممکن محکوم میکنم. من از اینکه درخواستهای مکرر ما برای بخشودگی وی توسط مقامات چینی نادیده گرفته شد، مایوس و بهشدت ناراحت شدم.
دیوید میلیبند، وزیر امور خارجه بریتانیا نیز در سخنان خود در روز سه شنبه گفت که دولت او با مجازات اعدام به هر شکل مخالف است و در این مورد به خصوص، بیاعتنایی مقامات چینی به درخواستهای مکرر برای رسیدگی به جنبههای مختلف پرونده باعث تاسف عمیق است.
ایوان لوییس معاون وزارت خارجه انگلیس نیز یک شب پیش از اجرای حکم اعدام، به عنوان آخرین تلاش با سفیر چین در لندن گفتوگو کرد و خواستار عدم اجرای حکم اعدام متهم انگلیسی شد.
وی گفت: اکمل شیخ از بیماری روانی رنج میبرد و اعدام او به هیچ وجه اقدام مناسبی نخواهد بود. من امیدوارم که با توجه به روابط دو کشور در نهایت مقامات چینی در مجازات اعدام اکمل شیخ تخفیف قائل شوند.
اما مقامات چینی که صدور حکم اعدام را برای جلوگیری از قاچاق مواد مخدر لازم میدانند بر اجرای حکم اصرار ورزیدند.
روز سهشنبه دولت چین با صدور بیانیهای، از اجرای حکم اعدام اکمل شیخ دفاع کرد و گفت که شواهد مربوط به بیماری روانی این فرد «ناکافی» بوده است. سفارت چین در لندن نیز تاکید کرد که در مورد احتمال ابتلای اکمل شیخ به بیماری روانی که درباره آن صحبت بسیار میشود، هیچ گونه سابقه درمانی وجود ندارد.
خبرگزاری رسمی «شین هوا»ی چین نیز گزارش داد هیچ گونه سند و مدرکی که ثابتکننده ابتلای شیخ به بیماری روانی باشد به دادگاه عالی خلق چین ارائه نشد.
سفارت چین در لندن افزود: آقای شیخ چهار کیلو و ۳۰ گرم هرویین را به داخل چین قاچاق کرده بود که این میزان هرویین برای مرگ ۲۶ هزار و ۸۰۰ نفر از مردم کفایت میکند. به گزارش منابع غربی، اعدام اکمل شیخ نخستین مورد از اعدام شهروند یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپایی در چین در خلال پنجاه سال گذشته بوده است.
ارسال نظر