گروه بین‌الملل- روز جمعه شاخص‌ها در وال‌استریت برای سومین روز متوالی دچار کاهش شدند؛ چراکه چشم‌انداز ناامیدکننده شرکت کامپیوتری دل نشان داد روند بهبود اقتصادی ممکن است ناهموار باشد. همه شاخص‌های عمده اندکی کاهش یافتند و طی هفته شاخص داوجونز ۵/۰‌درصد رشد کرد درحالی که دیگر شاخص‌ها سقوط کردند.

نگرانی در مورد اقتصاد به وال‌استریت بازگشته است. تقاضا برای پناهگاه‌های امن سرمایه‌گذاری مثل اوراق قرضه و دلار برای دومین روز افزایش یافت چراکه سرمایه‌گذاران به چشم‌انداز شرکت دل و اظهارات رییس بانک مرکزی اروپا ژان کلود تریشه واکنش نشان دادند مبنی‌بر اینکه بانک مرکزی اروپا قصد دارد مهار برخی از برنامه‌های محرک اقتصادی خود را آغاز کند. افزایش ارزش دلار نیز به ارزش سهام شرکت‌های تولید‌کننده کالا و شرکت‌های صادراتی لطمه وارد کرد.

اکنون بسیاری از سرمایه‌گذاران این پرسش را مطرح می‌کنند که آیا افزایش فراوان شاخص‌ها در سال جاری با توجه به نقاط ضعف اقتصادی واقعا قابل توجیه بوده است یا خیر و بنابراین به سرعت به پناهگاه‌‌های امن‌تری چون اوراق قرضه دولتی و دلار روی می‌آورند.

سرمایه‌گذاران اخبار ناخوشایندی از شرکت دل دریافت کردند که نشان داد روند بهبود اقتصادی احتمالا ناهموار است. این شرکت اعلام کرد فروش کامپیوترهای این شرکت به کسب‌وکارهای بزرگ همچنان با دشواری همراه است. درآمد فصلی و سود این شرکت پیش‌بینی‌های تحلیل‌گران را برآورده نکرد. شاخص میانگین صنعتی داوجونز ۲۸/۱۴ واحد یا ۱/۰‌درصد کاهش یافت و به ۱۶/۱۰۳۱۸‌واحد رسید. در سه روز پایانی هفته گذشته شاخص داوجونز ۱۱۹‌واحد یا ۱/۱‌درصد سقوط کرد. اما این شاخص به دلیل افزایش فراوان در روز دوشنبه، هفته را با ۵/۰‌درصد افزایش به پایان رساند.

شاخص استاندارد اند پورز ۵۰۰، ۵۲/۳ واحد یا ۳/۰‌درصد سقوط کرد و به ۳۸/۱۰۹۱ واحد رسید. شاخص نسدک کامپوزیت که مربوط به بخش تکنولوژی است با ۷۸/۱۰ واحد یا ۵/۰‌درصد کاهش به ۰۴/۲۱۴۶‌واحد رسید. طی هفته شاخص استاندارد اند پورز ۵۰۰، ۲/۰‌درصد و شاخص نسدک کامپوزیت یک درصد سقوط کرد. طی ماه نوامبر این شاخص‌ها هر کدام ۵‌درصد افزایش یافتند درحالی که شاخص داوجونز ۶‌درصد رشد کرد. شاخص راسل ۲۰۰۰ که مربوط به شرکت‌های کوچک‌تر است ۰۰/۱ واحد یا ۲/۰‌درصد افت کرد و به ۶۸/۵۸۴ واحد رسید.

خارج از آمریکا، شاخص فوتسی ۱۰۰ انگلستان ۳/۰‌درصد، شاخص داکس آلمان ۷/۰‌درصد و شاخص سی‌ای‌سی-۴۰ فرانسه ۸/۰‌درصد سقوط کرد. شاخص میانگین نیکی ژاپن نیز با ۵/۰‌درصد کاهش روبه‌رو شد.