اوباما با دانشجویان چشم بادامی

گروه بین‌الملل- شادی آذری: کدام چین میزبان اولین سفر اوباما به چین است؟ چینی که از نفوذ روز افزون (و ذخایر ارزی زیاد) برخوردار است یا چینی که به‌طور تصادفی به یک ابرقدرت بدل شده است؟ باراک اوباما، رییس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا در اولین سفر خود به چین یکشنبه شب پای به کلان‌شهر شانگهای نهاد. او نیمه شب یکشنبه به وقت آمریکا وارد شانگهای شد و زیر باران شدید و در حالی که چتری در دست داشت، از هواپیمای خود پیاده شد و به سمت لیموزین خود رفت.

نفع هر دو کشور در برقراری مناسبات

اوباما در صبح دوشنبه با شهردار و مقامات محلی این شهر دیدار و سپس با دانشجویان آنجا ملاقات کرد. اوباما در دیدار نیم ساعته خود با شهردار شانگهای گفت که هر دو کشور چین و آمریکا از مناسباتی که طی دو دهه گذشته داشتند نفع بسیار زیادی بردند. وی مناسبات جاری بین دو کشور را ستود و گفت که معدود مشکلات جهانی هستند که بتوان آنها را بدون همکاری واشنگتن و پکن حل کرد. اگرچه آمریکا و چین هم اکنون بیش از هر زمان دیگری در حال همکاری در زمینه مبارزه با گرم شدن تدریجی کره زمین هستند، ولی تاکنون در مورد هدف دشوار کاهش گازهای گلخانه‌ای، اختلاف نظر عمیق داشته‌اند. در این دیدار رییس‌جمهوری آمریکا، یکی از مشکلات بزرگ را مقابله با تغییرات جوی خواند و گفت در آستانه برگزاری کنفرانس کپنهاگ در ماه دسامبر، همه به دقت مراقبند که آمریکا و چین چه رفتاری در پیش خواهند گرفت. به گفته اوباما، هر دو کشور در این زمینه مسوولیت رهبری برعهده دارند.

اوباما در جمع دانشجویان دانشگاه چین و پیش از یک جلسه پرسش و پاسخ اظهار داشت: چین و آمریکا نباید با یکدیگر دشمنی کنند. باراک اوباما طی سخنانش اعلام کرد این نظریه که چین و آمریکا باید با هم دشمن باشند، قطعی و از پیش مقرر شده نیست. اوباما همچنین چین را به عنوان یک کشور بزرگ تحسین کرد و اظهار داشت که روابط خوب بین پکن و واشنگتن باید به ایجاد یک جهان آبادتر و صلح‌آمیزتر منجر شود.

حقوق بشر از زبان اوباما

اوباما همچنین گفت: حقوق جهانی باید در اختیار همگان از جمله چین باشد. وی گفت که حق آزادی بیان، حقی «جهانشمول» است. وی همچنین آزادی مذهب، دستیابی به اطلاعات و مشارکت سیاسی را حق همه انسان‌ها خواند. اوباما در جمع دانشجویان شانگهای گفت تنها اینترنت سانسور نشده اینترنتی سالم است. او از دولت چین خواست سانسور را از اینترنت مردم خود حذف کند. اوباما در این سخنان گفت: «من فکر می‌کنم هرچه جریان اطلاعات آزادانه‌تر باشد جامعه قدرتمندتر خواهد شد چون در این صورت است که شهروندان کشورهای جهان خواهند توانست روی دولت‌هایشان حساب کنند. در این صورت است که آنها قادر به تفکر در مورد خویش خواهند بود.»

اوباما درست ساعاتی پیش از دیدار با هو

جین تائو رییس‌جمهوری چین گفت: «ما قصد نداریم از رشد چین جلوگیری کنیم.» اما در سخنان و پرسش‌و‌پاسخی که اوباما با دانشجویان داشت به طیف وسیعی از موضوعات اشاره کرد و در مورد آنها با دانشجویان به بحث نشست. اوباما در این گفت‌وگو بسیار رک و بی‌پرده درباره فواید آزادی‌های فردی سخن گفت، آن‌هم در کشوری که به محدود کردن آزادی‌های فردی شهره است. او گفت: «ما به دنبال تحمیل هیچ سیستم دولتی یا هیچ ملت دیگری نیستیم، بلکه معتقدیم آزادی بیان و مذهب، دسترسی آزاد به اطلاعات و مشارکت بی‌قید و بند در سیاست تنها محدود به آمریکا نیست و امری جهانی است.» اوباما ادامه داد: «من طرفدار سرسخت بی‌سانسوری هستم.»

چین بیش از ۲۵۰میلیون کاربر اینترنت را در خود جای داده است و شدیدترین نظارت را بر آنچه کاربران بر صفحه نمایش‌هایشان مشاهده می‌کنند، اعمال می‌نماید.

اولین رییس‌جمهوری آمریکایی در تالار شهرداری چینی

سفیر آمریکا در چین، جان هانتسمن این حضور اوباما را اولین دیدار یک رییس‌جمهوری آمریکا در یک تالار شهرداری کشور چین خواند هرچند که پیش از این بیل کلینتون و جورج دبلیو بوش در جمع دانشجویان چینی بوده‌اند و در پرسش و پاسخ با آنان شرکت کرده‌اند. کاخ سفید امیدوار است دیدار روز دوشنبه اوباما با دانشجویان در تالار شهرداری شانگهای توانسته باشد ارزش‌های آمریکایی را با همه موفقیت‌ها و شکست‌هایش به گوش دانشجویان چینی برساند. اوباما پس از دیدار یک روزه خود از شانگهای، جهت دیداری دو روزه و گفت‌وگو با رهبران چین، رهسپار پکن، پایتخت این کشور شد. وی در آنجا مورد استقبال هو جین‌تائو رییس‌جمهوری چین قرار گرفت. موضوعات محوری گفت‌وگوی اوباما با رهبران چین، مسائل اقتصادی دو کشور، مقابله با تغییرات جوی و برنامه اتمی ایران و کره‌شمالی بود.