برندگان نوبل فیزیک ۲۰۰۹ اعلام شدند
رفیعه هراتی - سه دانشمندی که تکنولوژی مربوط به عکاسی دیجیتال را خلق و نقاط جهان را از طریق شبکههای فیبر نوری به یکدیگر متصل کردند به طور مشترک جایزه فیزیک نوبل سال ۲۰۰۹ را به خود اختصاص دادند. چارلز کی. کائو برای موفقیتش در استفاده از فیبرها برای ارسال نور به منظور ارتباط نوری به دریافت جایزه نوبل مفتخر شد و ویلارد اس. بویل و جورج اسمیت برای اختراع مدار نیمه رسانای تصویری که به حسگر سیسیدی معروف است این جایزه را دریافت کرد.
آکادمی سلطنتی علوم سوئد اعلام کرد این سه دانشمند تابعیت آمریکایی دارند. کائو تابعیت انگلستان و بویل تابعیت کانادا را نیز دارد.
جایزه ۱۰میلیون کرونی( ۴/۱میلیون دلاری) بین این سه نفر تقسیم میشود به گونهای که کائو نیمی از این جایزه را دریافت میکند و بویل و اسمیت هر کدام یکچهارم این مبلغ را به دست میآورند. این سه دانشمند همچنین دیپلم افتخار و دعوتنامه حضور در مراسم اعطای جوایز نوبل در ۱۰ دسامبر در استکهلم را دریافت میکنند.
کائو که در شانگهای متولد شده است و در انگلستان زندگی میکند به خاطر اکتشاف سال ۱۹۶۶ خود که چگونگی انتقال نور در فواصل طولانی از طریق کابلهای فیبر نوری را نشان داد برای دریافت جایزه نوبل فیزیک انتخاب شد. انتقال نور از طریق کابلهای فیبر نوری ستون اصلی شبکههای ارتباطی مدرن است که مکالمات تلفنی و دادههای اینترنت پرسرعت را در سراسر جهان منتقل میکند.
بویل و اسمیت با یکدیگر روی اختراع دستگاه سیسیدی، یا همان چشم دوربین دیجیتال همکاری کردند. این وسیله در همه نوع ابزار از جمله ابزار ظریف جراحی کاربرد دارد. آکادمی سلطنتی علوم سوئد اعلام کرد بویل و اسمیت اولین تکنولوژی موفق تصویری را که از حسگر دیجیتال، سیسیدی، استفاده میکند اختراع کردهاند. در تکنولوژی سیسیدی از اثر نوری-برقی استفاده میشود که پیشتر اینشتین تئوری آن را ارائه داده بود. اینشتین برای ارائه این تئوری جایزه نوبل سال ۱۹۲۱ را از آن خود کرده بود.
ارسال نظر