سوییس بانک‌های خود را کوچک می‌کند

گروه بین‌الملل- بانک مرکزی سوییس با تشدید اقدامات جهانی در بخش بانکداری روز پنجشنبه هشدار داد که زوریخ در حال بررسی کوچک‌شدن اجباری گروه‌های بانکی چون یو بی اس و کردیت سوییس است تا از خطرات ناشی از اندازه این بانک‌ها پیش‌گیری کند. بانک مرکزی سوییس اعلام کرده است قصد دارد محدودیت‌‌هایی را برای اندازه بزرگترین بانک‌های این کشور وضع کند مگر آنکه سیاستگذاران جهانی به نظام جدیدی دست یابند که بر اساس آن بتوان در صورت ورشکستگی بانک‌های بزرگ برای آن‌ها چاره‌ای اندیشید.

فیلیپ هیدلربند، معاون بانک ملی سوییس در هنگام انتشار گزارش ثبات این بانک مرکزی گفت: «بر اساس تجربیات ما در دو سال گذشته دیگر هیچ تابویی وجود نخواهد داشت. درست است که مزیت‌هایی در اندازه بزرگ بانک‌ها وجود دارد اما در مورد بانک‌های بزرگ بین‌المللی شواهد عینی حاکی از آن است که اندازه این بانک‌ها مدت‌ها است از میزان مورد نیاز برای استفاده از حداکثر مزیت‌هایشان تجاوز کرده است.»

وقتی بانک‌های یو بی اس و کردیت سوییس زیان سنگین خود را در اثر بحران اقتصادی منتشر کردند زنگ خطری را در مورد خطراتی که اندازه بزرگ آن‌ها به اقتصاد سوییس تحمیل می‌کند برای مقامات به صدا در آوردند. سال گذشته مجموع دارایی‌های آن‌ها معادل شش برابر تولید ناخالص داخلی سوییس بود.

هیدلربند گفته است: بانک مرکزی «راهکارهای مستقیم و غیرمستقیمی برای محدودسازی اندازه بانک‌های بزرگ در نظر گرفته است.»

سخنان روز پنجشنبه هیدلربند موجب نگرانی بانک‌های سوییسی شد که اعلام کرده بودند بانک مرکزی سوییس هیچ مسوولیت مستقیمی در قوانین بخش بانکی ندارد و بنابراین فاقد قدرت لازم برای اعمال چنین کنترل‌هایی است. یکی از مدیران بانک‌های سوییس می‌گوید: «این زبان بسیار قدرتمندانه است. اما بانک مرکزی سوییس حق اظهارنظر مستقیم در مورد مسایل مربوط به قانونگذاری بانک‌ها را ندارد.» مقام یکی دیگر از بانک‌های سوییس نیز گفته است که اظهارات هیدلربند کمی فراتر از قدرت‌نمایی بود. اگرچه هیدلربند دقیقا نگفته است که از چه طریق اندازه بانک‌های سوییس کاهش خواهد یافت اما ایده‌هایی در مورد محدودیت شدید ترازنامه‌ها یا جلوگیری از رشد در مناطق پرخطر از طریق افزایش میزان سرمایه مورد نیاز مطرح است.

روز پنجشنبه رهبران ۲۷ کشور اروپایی لوایحی را برای تقویت نظارت مالی برمنابع اروپا و انگلیس به تصویب رساندند. گوردون براون، نخست وزیر انگلیس روز پنجشنبه از سوی رهبران اتحادیه اروپا اطمینان داد که راهکارهای جدید در اصلاح بخش بانکداری به هیچ وجه شامل اعمال قدرت برای مجبور ساختن دولت‌ها برای خرید بانک‌ها نخواهد بود. اما دیپلمات‌ها گفته‌اند تصمیماتی که در سطح اتحادیه اروپا اتخاذ می‌شود در هیچیک از مسوولیت‌های دولت‌های عضو در بخش مالی کشورشان مداخله نخواهد داشت.