روندها
اقتصاد جهان در هفتهای که گذشت - ۹ اردیبهشت ۸۷
باهره دامغانی- بازار سهام والاستریت هفته گذشته را با دریافت اخبار گزارش درآمد کمپانیها، شاخص اعتماد مصرفکنندگان و نیز جهش بیسابقه قیمت نفت به پایان برد. صعود قیمت نفت به ۹۰/۱۱۹دلار برای هر بشکه میتوانست شوک قوی به بازار وارد کند و کل امیدها و آرزوهای بازار را برای احیای اقتصادی فرو نشاند. اما در شرایطی که افزایش قیمت نفت ریسک افزایش تورم را در پی دارد، سرمایهگذاران توجه خود را معطوف اخبار خوش درآمد کمپانیها کردند. در میان کمپانیهای بزرگ، یاهو، AT&T و برخی بانکها، گزارشهای خوبی به بازار دادند، اما مایکروسافت سرمایهگذاران و فعالان را رنجاند، هر چند مدیران مایکروسافت اعلام کردند در سال مالی جدید که از جولای در ایالات متحده آغاز میشود، این کمپانی افزایش درآمد را تجربه خواهد کرد. همچنین در شرایطی که بازار به دلیل گزارش مطلوب درآمد کمپانیها، انتظار ترقی شاخص هزینه مصرفکنندگان را دارد، گزارش قرائت شاخص اعتماد مصرفکنندگان توسط دانشگاه میشیگان منتشر شد، آه از نهاد فعالان بازار در آورد. شاخص اعتماد مصرفکنندگان در ماه آوریل به واحد ۶/۶۲پایینترین حد از دهه ۸۰ تاکنون رسید و نسبت به ماه قبل یعنی ماه مارس ۹/۶واحد تنزل یافت. در روز جمعه آخرین روز هفته قبل، جورج بوش رییسجمهور ایالات متحده اعلام کرد، چکهای کمکهای نقدی به مردم که بازپرداخت مالیاتهای پرداخت شده است، آماده شده و روز دوشنبه به حسابهای عموم واریز میشود. او گفت امیدوار است مردم پس از دریافت این چکها، پول را خرج کنند و به این ترتیب به رونق اقتصادی کمک کنند.
اما در چین که بازار سهام آن در سال گذشته رشدی لجام گسیخته را تجربه کرده بودند، دولت اقدامات و تدابیر زیادی برای مهار این رشد در انداخت که از جمله محدود کردن میزان معاملات و افزایش مالیات معاملاتها بود. اما در کمال تعجب پس از آنکه دو هفته گذشته دولت چین اعلام کرد که هر کمپانی که میخواهد میزان سهام عرضه شده خود را به بازار به بالاتر از حدنصاب افزایش دهد باید آن را به هیات نظارت بر بازار اعلام کند، از آن پس تاکنون بازار سهام چین از رونق افتاده است. به دنبال سقوط ۱۰درصدی شاخصها در هفته گذشته در بازار سهام شانگهای دولت چین اعلام کرد که قصد دارد مالیات برمعاملات را از ۳درصد به ۱درصد کاهش دهد. کاهش مالیات بردرآمدها دومین اقدام دولت در چهار روزگذشته برای تشویق و احیای بازاری است که از اکتبر تاکنون ۵/۲ تریلیون دلار ضرر داده است. با اینهمه تحلیلگران معتقدند، سرمایهگذاران کوچک در بازار شاید نیاز داشته باشند که کاملا مطمئن شوند.
درمنطقه یورو، کارخانههای تولیدکننده در ماه آوریل کمتر گرفتار و مشغول بودند. براساس برآورد مقدماتی، شاخص فعالیت کارخانجات از واحد ۰/۵۲ در ماه مارس به ۸/۵۰ در ماه آوریل تنزل خواهد یافت که پایینترین سطح تولید از اوت ۲۰۰۵ تاکنون است. برخی از شرکتها و کارخانجات میگویند افزایش ارزش یورو در بازارهای جهانی بر صادرات آسیبرسانده است. در هفتههای اخیر ارزش یورو، افزایش زیادی در مقابل دلار پیدا کرده است و در هفته گذشته ارزش یورو در مقابل دلار به ازای هر یورو ۶۰/۱ دلار رسید.
بانک مرکزی کانادا درجلسه ۲۲ آوریل نرخ بهره را از ۵/۳ درصد به ۳ درصد کاهش داد. این سومین بار است که بانک مرکزی کانادا نرخ بهره را کاهش می دهد. بانک مرکزی کانادا اعلام کرد که کندی رشد اقتصادی آمریکا به صادرات کانادا آسیب رسانده است.
تورم در این کشور زیر ۵/۱ درصد است و بانک درصدد تنظیم و تصویب چند طرح انگیزشی برای تقویت رشد اقتصادی است.
بانک مرکزی نروژ هم نرخ بهره در این کشور را ۲۵درصد تنزل داد و به ۵/۵ درصد رساند. بانک در توضیح تصمیم خود گفت: چشمانداز افزایش تورم همراه با رشد کند اقتصادی بانک را در تنگنا قرار داده است.
ارسال نظر