همکاری هسته‌ای دمشق و پیونگ‌یانگ

گروه بین‌الملل - ژنرال مایکل هایدن رییس آژانس اطلاعات مرکزی (سیا) آمریکا رسما سوریه و کره شمالی را به همکاری هسته‌ای و تلاش برای ساخت و تکمیل یک رآکتور اتمی محرمانه متهم کرد.

هایدن پس از حضور در کنگره آمریکا تصاویری را در اختیار رسانه‌های جهان گذاشت که به ادعای او نشان می‌دهند که سوریه یک برنامه هسته‌ای را پیش می‌برده است. کاخ سفید نیز با انتشار بیانیه‌ای گفت که هدف اصلی حمله هوایی اسرائیل در ماه سپتامبر گذشته در خاک سوریه یک رآکتور هسته‌ای بوده است.

به ادعای کاخ سفید این رآکتور هسته‌ای با کمک مستقیم کره شمالی ساخته می‌شده است. این اولین واکنش رسمی به حمله هوایی اسرائیل به سوریه پس از هشت ماه است.

به گزارش بی‌بی‌سی، سوریه این گفته‌ها را به شدت تکذیب کرده و عنوان داشته است که ساختمانی که در بمباران هوایی اسرائیل تخریب شد یک مجتمع متروک نظامی بوده است.

همچنین بشار اسد رییس‌جمهور سوریه، گزارش‌های مربوط به بمباران مرکز هسته‌ای سوریه توسط رژیم صهیونیستی در سپتامبر گذشته را رد کرده و افزود: این بمباران یک پایگاه نظامی سوریه را هدف قرار داده بود نه مرکز هسته‌ای.

رییس‌جمهور سوریه گفت: چرا چیزی را به ما نسبت می‌دهند که خودمان اطلاعی از آن نداریم. آیا عاقلانه است که یک مرکز هسته‌ای بدون حمایت‌های ویژه احداث شده باشد و آیا می‌توان این پایگاه‌ هسته‌ای را در یک بیابان باز که به راحتی توسط ماهواره‌های جاسوسی قابل کنترل است، احداث کرد.

وی عنوان داشت که گزارش‌های اطلاعاتی آمریکا در راستای توجیه حمله اسرائیل علیه این پایگاه نظامی منتشر شده است و آنها یک بار در توجیه این حمله تاکید کردند که این پایگاه یک مرکز هسته‌ای بود و بار دیگر اعلام کردند که پایگاه مذکور مرکز ارسال سلاح به حزب‌ا... لبنان بوده است.

بشار جعفری سفیر سوریه در سازمان ملل متحد نیز در واکنش به این بیانیه اعلام کرد که سوریه و کره شمالی هیچ گونه همکاری هسته‌ای نداشته‌اند.

سی‌آی‌ای پیش از این که این ویدئو را در اختیار خبرنگاران قرار دهد، نسخه محرمانه آن را به همراه اسناد و مدارک طبقه‌بندی شده دیگر به اعضای ارشد کنگره نشان داد.

این کار توسط مایکل هایدن، رییس سازمان سی‌آی‌ای و استفان هدلی مشاور امنیت ملی جورج بوش انجام شد.

اما برخی از اعضای کنگره از این که جورج بوش هشت ماه صبر کرد تا چنین مدارک مهمی را به آنها نشان دهد به شدت انتقاد کرده‌اند.

پیتر هوکسترا، از نمایندگان جمهوریخواه و اعضای ارشد کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا معتقد است: دولت جورج بوش با مخفی کاری هشت ماهه درباره حمله هوایی اسرائیل به سوریه، به رابطه‌اش با کنگره صدمه زده است.

دولت کره شمالی تاکنون موضع روشنی در برابر این اتهام اتخاذ نکرده است، اما تحلیلگران عقیده دارند که اثبات این همکاری هسته‌ای موجب خواهد شد که روند توافقات هسته‌ای مذاکرات شش جانبه با مشکل مواجه شود.

کره شمالی در مذاکرات شش جانبه اعلام داشته بود که قصد صدور تکنولوژی هسته‌ای را ندارد.

از سوی دیگر اثبات همکاری هسته‌ای کره شمالی و سوریه می‌تواند به تصویب توافقنامه احتمالی همکاری هسته‌ای بین کره شمالی و ایالات متحده ضربه وارد کند.

حتی اگر دولت بوش در مذاکرات با پیونگ‌یانگ به توافقاتی دست پیدا کند، برای جلب حمایت کنگره از توافقنامه با مشکل روبه‌رو خواهد شد. دیروز گروهی از سناتورهای دموکرات با انتقاد از بوش در جریان مذاکرات هسته‌ای نسبت به آنچه که دادن فرصت بیش از اندازه به کره شمالی خواندند، اعتراض کردند.