اجلاس ناتو با اختلاف آغاز شد

از بیم واکنش روسیه به وجود آمد

اختلاف سران ناتو در مورد عضویت اوکراین و گرجستان

گروه بین‌الملل- سران کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی در اجلاس روز پنج‌شنبه خود با عضویت کرواسی و آلبانی در این سازمان موافقت کردند. به این ترتیب، با عضویت این دو کشور تعداد اعضای ناتو به ۲۸ کشور خواهد رسید، اما در این اجلاس سران ناتو نتوانستند به نتیجه مشخصی در خصوص عضویت اوکراین و گرجستان در ناتو دست یابند.

این در حالی است که اوکراین به شدت برای الحاق به ناتو بی‌تابی می‌کند. سران ناتو در حالی نتوانستند روی عضویت اوکراین و گرجستان توافق کنند که ایالات متحده پیش از این چراغ سبز این عضویت را صادر کرده بود. جورج بوش، رییس‌جمهوری ایالات متحده پیش از شرکت در اجلاس سران ناتو در بخارست مرکز رومانی به اوکراین سفر کرده و در مورد عضویت کی‌یف در ناتو قول‌های مساعدی به ویکتور یوشچنکو، رییس‌جمهوری این کشور داد. بوش در سخنرانی خود در جمع سران ناتو هم تاکید کرد که واشنگتن اوکراین را تا دروازه‌های ناتو بدرقه خواهد کرد.

در حالی که ایالات متحده به شدت از عضویت اوکراین و گرجستان در ناتو حمایت می‌کند، کشورهای اروپایی و در راس آنها آلمان با این الحاق در شرایط کنونی مخالفت کرده‌اند. این مساله باعث بروز اختلافاتی بین ایالات متحده و هم‌پیمانان اروپایی‌اش شده است. اروپا به شدت از واکنش روسیه به عضویت اوکراین و گرجستان بیمناک است. ولادیمیر پوتین پیش از این در آستانه برگزاری اجلاس بخارست هشدار داد که عضویت اوکراین در ناتو می‌تواند با اقدامات پیش‌بینی نشده مسکو همراه باشد. خبرگزاری آسوشیتدپرس از درگیری لفظی بوش و آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در نخستین روز این اجلاس بر سر عضویت اوکراین و گرجستان خبر داد. رویترز نیز عضویت این دو کشور در مقطع کنونی را منتفی دانست و نوشت که ناتو در آینده برای عضویت این دو کشور و بررسی راه‌های چگونگی آن مذاکره خواهد کرد.

در اجلاس بخارست همچنین فرانسه متعهد شد تا سربازان تازه نفس خود را به افغانستان اعزام کند و بدین ترتیب زمینه را برای فرو‌نشاندن نگرانی‌ها بابت عقب نشینی نیروهای کانادایی از افغانستان در سال آینده فراهم آورد.

جیمز آپاتورای، سخنگوی ناتو در خصوص مساله عضویت کشورهای درخواست‌کننده بیان داشت: می‌توان با اطمینان گفت که در مقطع کنونی در مورد دعوت از دو کشور از میان سه کشور درخواست‌کننده برای عضویت در ناتو اتفاق نظر حاصل شده تا پس از مرحله مذاکرات الحاقی آنها آغاز شود.

سخنگوی ناتو افزود:‌ همچنین در میان اعضای ناتو دیدگاه مشترکی وجود دارد مبنی بر این که باید هر‌چه سریع‌تر به کشور سوم؛ یعنی مقدونیه پیشنهاد آغاز مذاکرات الحاقی داده شود.

این در حالی است که کشورهای آلبانی، کرواسی و مقدونیه مدت‌ها است برای دریافت چراغ سبز از سران ناتو در اجلاس رهبران ۲۶ کشور عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی به تلاش و تقلا مشغولند و مقامات و دیپلمات‌های حاضر اعلام داشته‌اند که هر سه کشور مذکور موفق به برآورده کردن الزامات و شرایط مورد‌نیاز جهت پیوستن به ناتو شده‌اند.

اما جاه‌طلبی‌های کشور مقدونیه جنوبی‌ترین جمهوری سابق یوگسلاوی به واسطه اعتراضات و مناقشات یونان بر سر نام رسمی این ‌کشور (مقدونیه) با موانع و مشکلاتی رو به رو شده است. یونان از به رسمیت شناختن نام این جمهوری سابق یوگسلاوی خودداری کرده است. نام قانونی مقدونیه جمهوری مقدونیه است و این کشور می‌خواهد که با این نام در مناسبات بین‌المللی به رسمیت شناخته شود.

در‌همین‌حال، گیورگوس کوموتساکوس وزیر امور خارجه یونان اظهار داشت:‌ هیچ‌گونه اجماع نظری در‌این‌باره وجود ندارد.

وی در ادامه گفت: اگرچه دور جدیدی از مذاکرات برای برنامه‌ریزی شده، اما احساس من این است که یونان با پذیرش نام مقدونیه موافقت نخواهد کرد.

میگوئل آنخل موراتینوس، وزیر امور خارجه اسپانیا اظهار داشت که کشورش به همراه نروژ و چند کشور معدود دیگر در تلاشند تا در این باره به اجماع نظر دست یابند، اما پرسش‌ها و ابهامات پیرامون زمان و چگونگی پذیرش این دو کشور در ناتو همچنان باقی است.

فرانسه در‌خصوص مساله افغانستان اعلام کرد که گردانی متشکل از حدود ۸۰۰ سرباز ارتش خود را به مناطق شرقی افغانستان اعزام خواهد کرد تا نیروهای آمریکایی از فشار بیش از حد مسوولیت‌ها اندکی رهایی یافته و به نیروهایی کانادایی کمک کنند. سخنگوی ناتو در‌این‌باره بیان داشت: اینجانب تایید می‌کنم که دولت فرانسه در زمینه اعزام نیرو به افغانستان متعهد شده است‌.

پارلمان کانادا در ماه گذشته به تمدید ماموریت نظامیان این کشور در مناطق ناآرام جنوبی افغانستان تا سال ۲۰۱۱ رای موافق داد؛ مشروط بر این که هم پیمانان کانادا به اعزام نیروهای بیشتر متعهد شوند؛ در غیر این صورت کانادا نیروهایش را از افغانستان خارج می‌کند.