باهره دامغانی- رکورد تنزل ارزش دلار در بازارهای جهانی باعث شد تا بازارهای سهام آسیایی اولین روز هفته را با کاهش شدید در شاخص‌های سهام آغاز کند.

به گزارش رویتر در توکیو سرمایه‌گذاران تحت تاثیر تنزل شدید وال‌استریت در روز جمعه تنزل بی‌سابقه ارزش دلار در هشت‌سال اخیر بوده بدترین روز خود را در هفت‌هفته اخیر سپری می‌کند. تحلیل‌گران بازار معتقدند بازارها به طور کلی در این روزها عصبی و متشنج هستند و دلیل آن علاوه بر عوامل فوق یعنی کاهش ارزش دلار در بازارهای جهانی، چشم‌انداز کسادی اقتصاد ایالات متحده از مهم‌ترین دلیل آشفتگی بازارها هستند. در هفته گذشته بازارها آنقدر اخبار منفی از اقتصاد آمریکا دریافت کردند که دلیل نگرانی را برای آنها تکمیل می‌کند. شاخص تولیدات صنعتی در ماه فوریه تنزل دو واحدی پیدا کرده است و گزارش اشتغال که مهم‌ترین خبر اقتصادی برای بازارها به شمار می‌رود کاهش شدیدی در تعداد مشاغل را نشان می‌‌داد. اینهمه برای وال‌استریت و نیز بازارهای آسیایی که همواره چشم به واکنش‌ها و جهت وال‌استریت دارند، کافی بود تا انگیزه خود را برای فعالیت از دست بدهند. اظهارات مقامات سیاسی و اقتصادی آمریکا درباره وضعیت اقتصاد آمریکا نیز که بیشتر برای دلداری و قوت قلب‌ دادن به بازار گفته می‌شود، عملکردی برعکس دارد و نگرانی‌ها را تشدید می‌کند.

در روز دوشنبه، شاخص سهام نیکی ۲۵۰واحد یا ۹۶/۱درصد تنزل یافت و به پایین حد خود از سپتامبر ۲۰۰۵ تاکنون رسید. شاخص نیکی روز دوشنبه به واحد ۱۲۵۳۲ رسید. توموکو فوجی اقتصاد‌دان بانک آمریکا گفت: اقتصاد ژاپن مانند یک نیروی محرک داخلی است و بنابراین چشم‌انداز کسادی ایالات متحده کافی است تا روح و جان بازار سهام توکیو را بگیرد. در واقع عطسه اقتصاد آمریکا باعث تب اقتصاد ژاپن می‌شود. در هنگ‌سنگ شاخص سهام هنگ‌کنگ ۵/۱درصد از دست داد، در حالی که شاخص سانکس هند ۲/۳درصد تنزل یافت. در چین شاخص سهام اصلی شانگهای بیش از ۳درصد از دست داد و در کره‌جنوبی، شاخص اصلی بازار ۲درصد ضرر کرد.

در چین اخبار اقتصادی درباره کاهش مشاغل در این کشور و نیز افزایش تورم یکی از دلایل اصلی کسادی بازار بود. تیان چنگ‌پینگ، وزیر کار چین اعلام کرد، میزان بیکاری در کشور افزایش یافته است. به عقیده وی، یکی از دلایل این بیکاری مشکل کارگران فاقد مهارت است. وی گفت: حدود ۲۰میلیون نفر کارگر جدیدی که هر سال وارد بازار کار می‌شوند، می‌توانند فقط ۱۲میلیون شغل را بگیرند. چنگ‌پینگ گفت: کارفرمایان از کارگران فاقد مهارت گلایه دارند و بنابراین دولت باید به نیروی کار در چین آموزش لازم برای احراز شغل را بدهد. وی میزان بیکاری شهری در چین را ۵/۴درصد اعلام کرد که با توجه به جمعیت ۵/۱میلیارد نفری چین، رقم شگفت‌انگیزی را تشکیل می‌دهد.

در بازار معاملات ارزی ارزش دلار در برابر ین و یورو باز هم کاهش یافت. احتمال کاهش نرخ بهره از سوی بانک مرکزی ایالات‌متحده به منظور احیای اقتصادی در این کشور، از دلایل تنزل ارزش دلار در بازارهای آسیایی است. کاهش تعداد مشاغل در آمریکا نیز یکی دیگر از عوامل کاهش ارزش دلار بود. روز دوشنبه هر یورو به ازای ۵۳۷۸/۱دلار معامله شد که نسبت به روز جمعه در نیویورک که هر یورو به ازای ۵۴۵۹/۱دلار معامله شده بود به ارزش بیست‌دلار کاهش شدیدی را نشان می‌دهد. همچنین هر دلار هم به ازای ۳۸/۱۰۲ین معامله شد. به این ترتیب در روزهای اخیر ارزش دلار در برابر ین ۶/۰درصد و در مقابل یورو ۲/۰درصد کاهش نشان می‌دهد که در هفت‌سال اخیر بی‌سابقه است.