نمایش 2008 جورج بوش

گروه بین‌الملل- جورج بوش، رییس‌جمهوری ایالا‌ت‌متحده در حالی اراضی اشغالی را ترک کرد که به عقیده بسیاری از رسانه‌ها و تحلیل‌گران به هیچ دستاوردی در این سفر دست پیدا نکرد. جورج بوش اگرچه در جریان دیدارش با سران اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطین بار دیگر بر برقراری صلح در خاورمیانه تاکید کرد اما همانند کنفرانس آناپولیس نتوانست تضمینی عینی برای رسیدن به این اهداف ارائه کند. سفر به تل‌آویو و پس از آن کرانه باختری رود اردن بیش از آنکه گام‌های عملی برای دست یافتن به صلح باشد به یک نمایش سبک می‌مانست که برای بازیابی وجهه تخریب شده جمهوری‌خواهان طراحی شده است.

دشواری شرایط در آخرین سال ریاست‌جمهوری چیزی نیست که مختص جورج بوش باشد و پیش از او بسیاری از روسای‌جمهوری ایالات‌متحده در آخرین سال ریاست‌جمهوری خود با موانع بزرگی در عرصه داخلی و بین‌المللی رو‌به‌رو بوده‌اند که دست آخر به تخریب حزب متبوعشان منجر شده است. خبرگزاری آسوشیتدپرس دیروز طی یک گزارش تحلیلی عنوان کرد که جنگ عراق و مسائل اقتصادی در راس دغدغه‌های مردم آمریکا برای شرکت در انتخابات ریاست‌جمهوری قرار دارند.

جورج بوش در آخرین سال ریاست جمهوری خود در کاخ‌سفید اکنون با همین دو چالش رو‌به‌رو است. او بانی جنگ عراق به حساب می‌آید. جنگی که بسیاری از مردم ایالات‌متحده آن را بی‌نتیجه دانسته و نسبت به آن احساس مالکیت نمی‌کنند. در مقابل مشکلات اقتصادی روز‌به‌روز دامنه‌دارتر شده است. افزایش نرخ بیکاری، نوسانات خارج از کنترل بورس نیویورک و خطر افزایش تورم، اصلی‌ترین موانعی است که جورج بوش با آنها رو‌به‌رو است. این دو میراث نحس اکنون از سوی جورج بوش برای کاندیداهای جمهوری‌خواه باقی مانده‌اند و قدرت چانه‌زنی و مجاب کردن مردم را از آنها گرفته‌اند. در مقابل کاندیداهای دموکرات با دست گذاشتن روی معایبی همچون جنگ عراق که بوش به وجود آورنده آنها است، به رقبای ‌جمهوری‌خواه خود فشار می‌آورند. در واقع کاندیداهای جمهوری‌خواه بیش از آنکه فرصت داشته باشند خودشان را اثبات کنند، باید چهره ترسیم‌شده از جمهوری‌خواهان به وسیله جورج بوش را تغییر دهند.

از این رو است که به نظر می‌رسد جورج بوش در آخرین سال ریاست‌جمهوری خود باید بر بزرگترین مشکلات دوران زمامداریش غلبه کند و این در حالی است که دستانش از هر زمان دیگری خالی‌تر است و ابزارهای لازم را در اختیار ندارند. بسیاری از مشاوران ارشد بوش در طول سال ۲۰۰۷ از پست‌های کلیدی خود کناره‌گیری کرده‌اند و مابقی نیز نگران پاس شدن چک‌های خود هستند. تور خاورمیانه‌ای جورج بوش شاید آخرین حرکت او در راستای احیای وجهه جمهوری‌خواهان باشد. حرکتی که چندان به موفقیت‌آمیز بودن آن امیدی نیست.