گروه بین‌الملل- بازار سهام توکیو روز دوشنبه به رغم دریافت اخبار خوب درباره افزایش سفارش ماشین‌آلات، تحت‌تاثیر گزارش کاهش اشتغال در ایالات‌متحده تنزل یافت. به گزارش رویتر از توکیو نگرانی‌ها درباره اقتصاد ایالات‌متحده، ناتوانی این اقتصاد از ایجاد شغل و از طرفی افزایش قیمت نفت و تاثیر منفی آن بر هزینه مصرف‌کنندگان آمریکایی حتی گزارش وزارت بازرگانی ژاپن را درباره افزایش سفارش ماشین‌آلات و نیز تضعیف ارزش ین در مقابل دلار را خنثی کرد و باعث شد تا سرمایه‌گذاران این بازار روز دوشنبه را با تنزل به پایان ببرند. البته گزارش‌های مثبت از اقتصاد ژاپن باعث محدود شدن ضرر توکیو شد. میزان سفارش ماشین‌آلات ۷/۱۲درصد نسبت به ماه سپتامبر افزایش داشته است.

البته تحلیل‌گران معتقدند دلیلی که آمار و ارقام خوب بر شکل‌گیری جریان مثبت در بازار تاثیر نگذاشت، نگرانی درباره گزارش بانک مرکزی از وضعیت اقتصاد ژاپن است که قرار است هفته آینده منتشر شود و سرمایه‌گذاران تقریبا به نوعی کسادی اقتصادی در کشور باور دارند. به هر حال بحران مالی که دامن‌گیر موسسات مالی و بانکی در تابستان شد، عواقب و پیامد‌های آن هنوز کاملا روشن نشده است و همین مشخص نبودن میزان خسارات و اینکه این بحران چه وقت کاملا به پایان می‌رسد به نگرانی بزرگ سرمایه‌گذاران تبدیل شده است.

شاخص سهام نیکی روز دوشنبه ۸۵ واحد یا ۵۳/۰درصد از دست داد و به واحد ۱۵۸۷۱ رسید. شاخص سهام توپیکس هم ۴واحد یا ۲۸/۰درصد ضرر کرد و به واحد ۱۵۵۷ رسید. پس از مدت‌ها سهام بانک‌ها در روز دوشنبه در توکیو رو به ترقی گذاشت، گروه مالی میتسوبیشی و میسویی بزرگ‌ترین برندگان بودند، کمپانی سونی هم پس از آنها روز را با ترقی در ارزش سهام خود به پایان برد.

در بازار معاملات ارزی ارزش دلار در مقابل ین تضعیف اما در مقابل یورو تضعیف شد.

در توکیو هر یورو به ازای ۴۶۵۰/۱ دلار معامله شد که نسبت به آخرین ساعات روز جمعه در نیویورک که هر یورو به ازای ۴۶۰۸/۱دلار معامله شده بود، ارزش یورو اندکی افزایش نشان می‌دهد. نرخ برابری دلار در برابر ین به ازای هر دلار ۶۵/۱۱۱ین بود. در روز جمعه هر دلار به ازای ۲۲/۱۱۱ین معامله شده بود.

تقویت ارزش دلار در مقابل ین، صادرکنندگان ژاپنی را از بابت سودشان در بازار ایالات‌متحده آسوده‌خاطر می‌سازد.

و اما وال‌استریت در حالی هفته جدید را آغاز خواهد کرد که امید زیادی به کاهش نرخ بهره در روز سه‌شنبه دارند. مقامات بانک مرکزی در هفته‌های اخیر شاید برای اولین‌بار به گونه‌ای شفاف درباره کاهش نرخ بهره صحبت کرد‌ه‌اند و تاکید کرده‌اند که در‌حال‌حاضر نگرانی کسادی اقتصادی قوی‌تر از نگرانی‌های تورمی در آمریکا است. بانک مرکزی آمریکا تاکنون دوبار، دفعه اول ۵/۰ و بار دوم ۲۵/۰درصد نرخ بهره را کاهش داده است و به رغم افزایش هزینه سوخت به دلیل افزایش قیمت نفت در هفته‌های اخیر، این کشور هنوز با فشارهای تورمی مواجه نشده است. به هر حال اینکه بانک مرکزی فردا در جلسه خود نرخ بهره را کاهش دهد امری قطعی است، اما سرمایه‌گذاران انتظار دارند تا بانک نرخ بهره را بیش از ۲۵/۰درصد تقلیل دهد. در واقع با این اقدام بانک مرکزی خطرات و ریسک کسادی اقتصادی را خنثی می‌کند.